Acasă Editoriale Spiritualitate Trădarea încr...

Trădarea încrederii

Trădarea încrederii este unul dintre cele mai neplăcute sentimente experimentate de om. Poate deveni o experiență destul de marcantă atunci când descoperă adevărul!

Ce poate declanșa?

Trădarea încrederii este unul dintre cele mai neplăcute sentimente experimentate de ființa umană. Aceasta poate îmbrăca diverse forme:

  • atunci când cineva te minte
  • atunci când cineva apropiat vorbește urât despre tine „pe la spate”
  • atunci când partenerul te înșeală sau te minte
  • atunci când cineva căruia i-ai încredințat un secret vorbește mai departe
  • atunci când cineva se bagă pe sub pielea ta cu scopul de a obține ceva
  • atunci când te simți umilit de cineva
  • atunci când partenerul de afaceri te fură
  • atunci când cineva îți fură ideile și conceptele și le folosește în avantajul său, etc.

Indiferent de formă, trădarea încrederii poate declanșa stare de șoc, de negare, de suferință psihică și fizică, ură, furie, frustrare, depresie, anxietate, oboseală cronică, lipsa apetitului, greață, lipsa încrederii în tine și în oameni.

De ce este trădarea încrederii atât de neplăcută?

Pentru că este frapantă confruntarea cu realitatea răutații și perfidiei umane. Ne place să credem că toți oamenii sunt buni, sinceri, autentici, transparenți, și de încredere. Și e plăcut sentimentul de a te încrede în cineva, de a te deschide fără rețineri, fără inhibiții, a investi timp, energie, comunicare, schimb de experiență și iubire.

Atunci când constatăm că eram doar spectatori la jucarea unui rol și că persoana căreia i s-a oferit încredere are multe „fețe” ascunse este dureros. Pentru ca aceste „fețe” să poată fi întreținute a fost nevoie să te mintă, înșele, chiar să te facă să te simți vinovat atunci când poate la anumite semnale te îndoiai de aceasta.

Ce se întâmplă atunci când aflăm adevărul?

Etapele pe care le experimentăm după ce aflăm adevărul sunt FURIE, DORINȚĂ DE RĂZBUNARE, DEPRESIE, ACCEPTARE și IERTARE. E greu să ajungi la ultimele două etape pentru că primele îți inundă sufletul zi, și mai ales noapte, când nu poți dormi. De ce? Pentru că mintea ta reevaluează toate amintirile din noua perspectivă a aflării adevărului.

Creierul ne redă pe ecranul minții momentele în care radarul nostru emoțional detecta nesiguranță, ascunzișuri, iar acum totul capătă sens. Ne chinuim să găsim o explicație pentru acest comportament dublu al persoanei care ne-a trădat încrederea. Ba chiar ne învinovățim că nu am fost suficient de buni, de deștepți sau de frumoși.

Simțim nevoia să trântim ceva, să vorbim urât despre acea persoană, să o pedepsim, să o facem să plătească pentru suferința produsă. Dar adevărul este ca nicio explicație nu ne va aduce liniște, nu ne va ajuta să înțelegem motivația unui om de a înșela încrederea noastră. Niciun plan de răzbunare nu ne va alunga suferința, din contră, ne va otrăvi și mai mult.

În aceste momente este bine să plângi, să te descarci de durere, să te rogi, să nu stai singur, să ai familia lângă tine, să discuți cu cineva apropiat și în cele din urmă va veni și acceptarea realității, resemnarea. E important să ajungem la această etapă, deoarece furia ne poate duce la comportamente deviate, ne poate transforma ființa, ne poate înnegri conștiința și poate aduce chiar boală.

Articol realizat de Ramona Ghioaldă

Articolul precedentȚară ca în Occident
Articolul următorIertarea, etapa cea mai grea

ULTIMELE ARTICOLE