Tot mai mulți tineri aleg studiile în străinătate. Numărul tinerilor români care aleg să-și continue studiile în străinătate este în creștere. Potrivit UNESCO, în acest moment aproape 31.486 de tineri români urmează cursuri de licență, master sau doctorat peste hotare.
Nu doar educația de calitate este motivul pentru care aceștia aleg Universitățile celebre din străinătate. Însă criteriu de alegere este și experiența unică în spații înterculturale. Pentru că domeniile de studii sunt mult mai variate. Dar și pentru că oportunitățile de angajare cresc atunci când e vorba de realizarea studiilor în străinătate.
Andreea Magdalena Gheorghita a absolvit Univeritatea Robert Gordon din Abredeen apoi a realizat și un master la Universitatea Glasgow în media și jurnalism. Aceasta vorbește fluent 2 limbi străine și este extrem de interesată de jurnalismul cultural. Deși s-a școlit în afara țării, a ales să revină în România și să împărtășească cunosștiințele dobândite peste mări și țări.
Tot mai mulți tineri aleg studiile în străinătate
Prezentă la Fresh Acces, la A7tv aceasta a povestit despre experiența ei pe meleaguri scoțiene, despre cum studiile in străinătate au ajutat-o, dar a fost extrem de sinceră și cu privire la devantajele pe care le poți întâlni.
”Sunt și dezavantaje, cum ar fi sistemul de sănătate. Pentru persoanele care vor să plece la studii în străinătate și din păcate suferă de o boală ce necesită monitorizare și tratament sau au o sănătate mai precară, recomand o informare foarte bune pusă la punct, înainte de plecare. Sistemul de sănătate public este destul de precar. Nu neapărat în ideea că nu sunt condiții sanitare bune, să nu fim înțeleși greșit. Este foarte curat, este foarte ok, personalul amabil, dar așteptarea este cumplită. Pentru un dr care are o anumită specializare, eu am alteptat 6 luni, în condițiile în care în situația este destul de delicată. Am avut prieteni care au așteptat o lună, două, doar pentru o simplă răceală.”