vineri, decembrie 8, 2023
Acasă Articole Social Tipurile de Atașament

Tipurile de Atașament

Tipurile de atașament. Atașamentul reprezintă o componentă fundamentală a dezvoltării umane și a relațiilor interpersonale. Acest concept a fost studiat în profunzime în domeniul psihologiei și al științelor sociale. Cercetările au identificat diverse tipuri de atașament care influențează modul în care oamenii se conectează și interacționează unii cu alții. În acest articol, vom explora cele patru tipuri principale de atașament identificate în cercetarea științifică. Și anume atașamentul securizant, evitant, anxios și dezorganizat.

  1. Atașamentul Securizant

Este considerat cel mai sănătos și cel mai favorabil tip de atașament în relațiile interpersonale. Cercetătorul John Bowlby a dezvoltat teoria atașamentului în anii 1950, subliniind importanța atașamentului securizant în dezvoltarea copiilor. Persoanele cu un atașament securizat tind să aibă încredere în alții, să se simtă confortabil în relațiile intime și să fie capabile să gestioneze anxietatea în legătură cu separarea de persoanele dragi.

Acest tip de atașament se dezvoltă în copilărie, în special în primii ani de viață, și este rezultatul unei relații constante și sensibile cu principalul îngrijitor (de obicei, părintele sau figura de atașament principală). Persoanele cu un atașament securizant sunt în general capabile să creeze relații interpersonale sănătoase și să gestioneze conflictele într-un mod constructiv.

  1. Atașamentul Evitant

Se caracterizează prin dorința de a menține independența și de a evita dependența emoțională față de alții. Persoanele cu acest tip de atașament pot avea dificultăți în a dezvolta relații intime și pot fi reticente în ceea ce privește deschiderea emoțională. Ele pot să evite angajarea în relații profunde sau să se retragă atunci când se simt prea apropiate sau vulnerabile.

Atașamentul evitant poate avea rădăcini în experiențe din copilărie. Cum ar fi neglijarea emoțională sau lipsa unei relații constante cu un îngrijitor principal. Persoanele cu acest tip de atașament pot părea independente și puternice, dar pot avea dificultăți în gestionarea sentimentelor lor sau în menținerea relațiilor de lungă durată.

  1. Atașamentul Anxios

Se caracterizează prin nevoia exagerată de a fi aproape de persoana de atașament și teama de respingere sau abandon. Persoanele cu acest tip de atașament pot fi adesea neliniștite și îngrijorate în relații și pot avea dificultăți în a dezvolta încredere în ceilalți. Ele pot avea tendința de a-și exprima emoțiile intens și pot căuta constant reasigurare din partea celorlalți.

Acest tip de atașament poate avea rădăcini în experiențe de separare sau pierdere în copilărie sau în relații nepredictibile cu îngrijitorii principali. Persoanele cu atașament anxios pot simți o nevoie constantă de validare și aprobare din partea altora și pot avea dificultăți în a se simți în siguranță în relații.

  1. Atașamentul Dezorganizat

Este un tip mai puțin comun și mai complex de atașament. Persoanele cu atașament dezorganizat au dificultăți majore în gestionarea emoțiilor și pot oscila între comportamente evitante și anxioase. Ele pot avea amintiri contradictorii sau amestecate în legătură cu figura de atașament principală. Cel mai probabil, au avut parte de experiențe traumatice sau neglijare în copilărie.

Atașamentul dezorganizat poate avea un impact semnificativ asupra funcționării sociale și relaționale a unei persoane, deoarece pot apărea dificultăți în stabilirea și menținerea relațiilor sănătoase și de încredere.

În concluzie, atașamentul este un aspect esențial al dezvoltării umane și al relațiilor interpersonale. Înțelegerea tipurilor de atașament poate ajuta la dezvoltarea relațiilor sănătoase și la identificarea modurilor de a gestiona și îmbunătăți atașamentul. Este important să se înțeleagă că tipurile de atașament nu sunt fixe și pot evolua pe parcursul vieții în funcție de experiențe și relații. Terapia și consilierea pot oferi sprijin în gestionarea și îmbunătățirea atașamentului pentru o viață relațională mai sănătoasă și mai fericită.

1 COMENTARIU

Comments are closed.

ULTIMELE ARTICOLE

Evitarea conflictelor între părinți și copii

Evitarea conflictelor între părinți și copii. Relația de comunicare între părinte și copil nu este ferită de apariția și escadarea conflictelor. Poate părea exagerat,...

Ce spune Nicolae Ciucă despre relația cu președintele Klaus Iohannis?

Președintele Senatului, Nicoale Ciucă, a făcut declarații de zile mari, în exclusivitate, la A7TV. Liderul Partidului Național Liberal este convins că formațiunea pe care...

Vrei să vezi zăpadă? Trei destinații turistice în care poți merge!

Vrei să vezi zăpadă? Trei destinații turistice în care poți merge! Deși în România a apărut deja zăpada, unii se gândesc la iernile trecute, când...

Cât de greu este să crezi?

O Explorare a Credinței în Era Modernă Umanitatea în continuă evoluție, în care tehnologia avansată și progresele științifice deschid noi orizonturi, caută totuși răspuns la...