Cele mai vechi relatări despre termopane datează încă din 1870, în Scoția. Oricine a făcut o excursie în zonele muntoase știe cât de rece poate fi Scoția. Astfel, locuitorii caselor din zonele reci au descoperit că, prin lipirea unei folii sau a unui panou de sticlă suplimentar pe ferestre, căldura începe să se simtă.
Dar, termopanul, așa cum îl cunoaștem astăzi, a fost însă inventat în 1930 în SUA, de către CD Haven. Designurile sale nonconformiste implicau două panouri de sticlă, egale ca mărime și grosime, lipite într-un singur cadru. Acest lucru necesită o uniformitate perfectă , ceea ce era destul de scump și nepractic la acea vreme. Abia în 1941 a reușit chiar să încheie o înțelegere cu o companie dispusă să-i fabrice produsul inovator.
Proprietățile termopanuluiReduce pierderile de căldură
Cel mai mare beneficiu pe care îl oferă geamul termopan și lucrul pentru care a fost conceput inițial, este reducerea pierderilor de căldură într-un spațiu interior. Geamul dublu previne pierderea căldurii și limitează curentul care poate pătrunde pe lângă ferestre.
Oferă izolație fonică
Termopanul oferă, de asemenea, o izolare fonică eficientă în comparație cu geamul simplu, deoarece cantitatea de sunet care poate pătrunde printr-un geam dublu este redusă de materialul suplimentar și de vidul dintre cele două panouri. Atunci când undele sonore lovesc o suprafață, unele se “izbesc” de geamuri, altele sunt absorbite.
Securitate crescută
Geamurile simple nu sunt la fel de eficiente ca cele duble în ceea ce privește securitatea. Simpla prezență a două geamuri de sticlă așezate în același cadru oferă, la propriu protecție suplimentară pentru a proteja casa de hoți sau evenimente nefericite.
Reduce acumularea de condens
Condensul se formează pe suprafețele care sunt mai reci decât aerul din jur (de aceea geamurile unei mașini se aburesc într-o zi rece; geamul este rece, dar interiorul mașinii este cald). Reducerea pierderilor de căldură atunci când deții un termopan înseamnă că geamul interior nu se răcește, ceea ce înseamnă că nu se formează condens. Acest lucru, la rândul său, poate ajuta la reducerea umidității din interiorul casei, ajutând la prevenirea problemelor precum mucegaiul sau rufele care durează o veșnicie să se usuce.
Tipurile de termopanSticla low-E
Aceasta este sticla cu emisivitate scăzută. Implică aplicarea unui strat subțire de metal „low-e” pe o parte a geamului, pentru a crea un efect de izolare. Aceasta, la rândul său, limitează cantitatea de transfer de căldură între ambele părți ale geamului și crește eficiența energetică a instalațiilor.
Sticla plutitoare
Sticla flotantă reprezintă termenul aplicat tehnicii folosite pentru producerea majorității sticlei moderne pentru ferestre și alte instalații. Sticla flotantă sună SF, dar, de fapt, este doar modul în care este produsă majoritatea sticlei.
Sticlă laminată
Geamul dublu este în mod inerent mai sigur decât unul normal, dar sticla laminată crește acest nivel de securitate și mai mult. Geamurile din sticlă laminată sunt realizate din două foi de sticlă care sunt legate între ele.
Sticlă securizată
Sticla securizată este, după cum ar putea sugera și numele, acea sticlă întărită – folosind procese de călire prin încălzire – pentru a se asigura că, în cazul nefericit în care se sparge, geamul se sfărâmă în bucăți mici, mai degrabă decât cioburi ascuțite. Acest tip de sticlă a devenit standard în orice, de la parbrizele mașinilor la telefoane, iar termopanele care utilizează sticlă securizată sunt o opțiune mult mai sigură.
Pentru a avea parte de servicii extraordinare, îți recomandăm termopane salamander de la MDS. Poți încerca Salamander GreenEvolution 76 cu profil drept și armătură din oțel zincat.