duminică, februarie 25, 2024
Acasă Editoriale Sănătate Tinitus, boala de care suferă mulți români

Tinitus, boala de care suferă mulți români

Tinitus, boala de care suferă mulți români, se pare că nu are un leac. Există totuși niște cauze care pot determina apariția acestora. Prin cunoașterea lor, putem să prevenim apariția ei și putem trata eventualele simptome.

Ce este tinitus?

Tinitusul reprezintă o percepere anormală a unui sunet în interiorul urechii sau a capului, ce afectează deopotrivă ambele sexe. Termenul derivă din latinescul “tinire” care înseamnă „a suna”.

Aceste zgomote numite şi „acufene” pot să apară după o expunere prelungită la sunete cu intensitate crescută, ca de exemplu după un concert, la care pacientul stă foarte aproape de amplificatoare sau după o traumă sonoră produsă de un foc de armă. În acest caz, tinitusul este deranjant, dar de obicei durează cȃteva ore şi se remite spontan. De asemenea, a fost stabilită o legătură și între spondiloza cervicală și tinitus.

Incidenƫa tinitusului în populația generală variază între 10 şi 28%. La copii, incidența este în jur de 13% şi creşte odată cu înaintarea în vȃrstă.

Care sunt câțiva factori de risc la care putem fi atenți?

Deoarece nu se cunosc cu exactitate cauzele acufenelor, sunt incriminați în apariția lui o multitudine de factori precum:

  • Pierderile de auz uni sau bilaterale;
  • Expunerea prelungită la zgomote intense de scurtă durată;
  • Folosirea căștilor sau a altor dispozitive de auz intraauriculare;
  • Mediul de lucru cu mult zgomot, fără protecție de antifoane;

Ce ai de făcut dacă crezi că suferi de această boală?

Ce ai de făcut, concret? Persoanele care se confruntă cu tinitus ar trebui să facă un examen al urechii pentru a exclude cauze simple, cum ar fi acumularea de ceară, o infecție sau o gaură în timpan. De asemenea, ar trebui să fie supuși unui test complet de auz pentru a-și evalua tinitusul. Din acest punct, trebuie să urmeze indicațiile medicului.

ULTIMELE ARTICOLE

Evită relațiile toxice

O relație de cuplu toxică este una în care există un model de comportament dăunător, abuziv sau manipulativ între parteneri. Aceasta poate include abuz...

Tehnici de îngrijire corectă a părului

Părul sănătos și strălucitor este un aspect important al cărții noastre de vizită și necesită o îngrijire adecvată pentru a rămâne în formă optimă. Mai...

Crestinii și atitunea pozitivă a vieții pe pământ

Crestinii și atitunea pozitivă a vieții pe pământ. Pentru mulți creștini, atitudinea pozitivă față de viața pe pământ este o parte integrantă a credinței...

Care sunt cele mai importante calități ale unui partener creștin?

Care sunt cele mai importante calități ale unui partener creștin? Calitățile unui partener creștin pot contribui la o relație sănătoasă și profundă, bazată pe...