8.5 C
București
miercuri, 30 noiembrie 2022
Acasă Editoriale Familie Ticurile la copii

Ticurile la copii

Nu puține sunt familiile în care părinții grijulii observă, cu tristețe, că fiul sau fiica lor manifestă un tic sau mai multe. Rosul unghiilor, trasul nasului, dresul vocii, încruntarea, legănarea, clipitul, mișcări repetitive ale membrelor, ale capului etc. – o întreagă pleiadă de comportamente involuntare și îngrijorătoare.

Și mulți apelează la ajutor după ce au epuizat toate variantele cunoscute de ei.

 


Ce sunt ticurile? Ei bine, sunt acele mișcări involuntare, repetitive și fără un scop a unei anumite grupe de mușchi. Ticurile se declanșează în perioadele de stres accentuat sau prin imitarea persoanelor apropiate. Nu degeaba se spune că orice copil este oglinda părinților săi.
Referindu-ne la ticurile care se instalează în perioade foarte stresante, este foarte important să reținem că ele folosesc drept mecanisme de apărare sau modalități de reducere a tensiunii.
Cu alte cuvinte, ticurile reprezintă, în multe cazuri, singura variantă de detensionare a copilului și nu un mod intenționat de a stârni nervii părinților.
Pentru că, adesea, părinții se simt enervați, frustrați de ceea ce văd și aud la copiii lor și tind să judece drept intenționate comportamentele lor indezirabile.

Să nu uităm: ticurile sunt involuntare!


Ticurile pot fi simple (nervoase, tranzitorii) sau complexe. Vestea bună privitoare la
majoritatea ticurilor nervoase este că ele se diminuează și dispar complet spre adolescență.
Cât despre cele complexe, e important să aflăm dacă nu cumva este vorba despre Sindromul Tourette – o tulburare neurologică.
Aceasta necesită prezența a mai mult de un tic, inclusiv unul vocal, pentru o perioadă mai mare de un an.
Pot să apară probleme de comportament, inclusiv anxietate și comportament obsesiv-compulsiv.
Odată ce apar ticuri complexe mai de lungă durată, e indicat un consult psihiatric, neurologic.
Ce putem face odată ce am constatat prezența unui tic la copil? Cercetăm situația. Ne vor fi de mare folos următoarele întrebări:

Când s-a instalat ticul?
Care a fost factorul declanșator?

Ce s-a întâmplat diferit în viața copilului în perioada instalării ticului?

Cum este climatul familial?

Manifestăm noi, părinții, ticul respectiv?

Există vreo cauză medicală?

În ce momente ale zilei se activează?

Odată identificate datele problemei, știm cu ce ne confruntăm și cum să ne raportăm la copil atunci când manifestă ticul.

Pași pentru gestionarea ticurilor:


Întreținem o atmosferă caldă, blândă, reconfortantă în familie; un mediu în care copilul să se  simtă în siguranță.

Eliminăm factorul declanșator. Fie propriul tic al părintelui imitat, fie orice lucru, eveniment, situație care declanșează comportamentul indezirabil.

Nu-i atragem atenția, nu-l certăm!!! Asta nu va face decât să-i întărească manifestarea indezirabilă. Ne amintim de principiul conform căruia ce hrănim, aceea crește.

Ori de câte ori copilul este predispus activării ticului, îi distragem atenția propunându-i alte activități consumatoare de energie.

Joaca, sportul, activitățile recreative detensionează copilul și, ușor ușor, ticul pierde teren.

Focusându-ne alături de copil, în mod susținut, repetat pe gestionarea situațiilor stresante, el va învăța prin imitare ce să facă astfel încât să se simtă în siguranță manifestând noi deprinderi armonioase.
Secretul este deci să întărim comportamentele dorite, nu să ne luptăm cu cele dezagreabile.

Succes tuturor în gestionarea ticurilor!ULTIMELE ARTICOLE

Ce înseamnă dietă low carb?

Ce înseamnă dietă low carb? Este dieta o idee bună? Ea poate genera un stil de viață sănătos, nu doar prin a slăbi, ci...

Ceaiul de sunătoare ar putea fi inamicul depresiei

Ceaiul de sunătoare ar putea fi inamicul depresiei. Acesta ar avea proprietăți care ajută creierul să se relaxeze și să se calmeze, invitând la...

Mă părăsește dacă nu pot avea copii!

Mă amenință că mă părăsește pentru că nu pot avea copii! Ce pot să fac? Este o frază care din nefericire o auzim din ce...

Statistică îngrijorătoare pe piața sh auto din România

Statistică îngrijorătoare pe piața sh auto din România. 1 din 5 mașini au kilometrajul modificat, ceea ce confirmă anxietatea multor potențiali cumpărători. Sinceritatea nu...
[instagram-feed num=6 cols=6 showfollow=false]