Theodor Stolojan, fost prim-ministru al României a fost invitatul lui Flori Stoian în platoul emisiunii ”La zi” și a anunțat că va fi președintele comisiei de organizare a alegerilor PNL.
”E o tradiție în PNL ca, în competiția pentru președinția PNL, să avem mai mulți candidați. De multe ori favoritul câștiga cu 80%, dar acum avem doi candidați puternici care, cu siguranță, vor avea o competiție puternică, eu îmi doresc ca această competiție să fie în limita respectului reciproc pentru că, până la urmă, după această alegere, vor fi colegi în PNL.
Există o comisie de organizare a congresului, care este formată din nouă persoane: patru susținători ai domnului Cîțu și patru susținători ai domnului Orban.
Președintele comisiei, am fost ales, de către consiliul național, eu, în ideea că eu neparticipând la aceste alegeri și cunoscându-mă, foarte mulți din PNL, au încredere că pot să asigur ca aceste alegeri să de desfășoare în mod onest și să nu luăm decizii, în această comisie de organizare, care să favorizez un candidat sau pe altul.”
Întrebat de prezentatoarea Flori Stoian cum vede situația creșterii taxelor și impozitelor, Theodor Stolojan a declarat:
”Dacă ne uităm la România, ea cheltuiește, în prezent, pentru sănătate undeva la 4-5% din PIB. În țările dezvoltate, sistemele de sănătate ajung la 9 sau 10% din PIB.
Nu poți să ai un sistem de sănătate performant, ca în afară, dacă tu cheltuiești doar 5% din PIB, iar ei cheltuiesc între 9 și 10% din PIB pentru sănătate.
Înainte de ajunge să discut despre mărire de impozite și taxe, trebuie să mă uit la baza mea de depozitare în România și să văd ce se întâmplă acolo, de ce pierd atât de mult pentru că și Bulgaria are un sistem de impozite cam ca al meu, dar monetizează mult mai mult la bugetul țării. Pentru că și-au pus ordine în sistemul de impozite și taxe.
Noi subvenționăm pe toți: nu are importanță că unul lucrează la stat și încasează 15.000 de lei pe lună și altul săracul are o pensie de 1.000 de lei și, într-adevăr, îi trebuie un ajutor că nu poate plăti factura.
Trebuie să evaluăm potențialul financiar al familiilor care, în mod direct, au nevoie de aceste ajutoare de stat și nu să mă apuc să subvenționez pe toți Bucureștenii care sunt racordați la încălzirea centrală.
Sigur, doamna Firea spunea: Cei care sunt racordați la sistemul centralizați, toți sunt săraci. Eu nu cred acest lucru.”
Theodor Stolojan a lămurit, la A7TV, și situația conturilor și a banilor lui Nicolae Ceaușescu:
”Un mit au fost conturile în valută ale lui Ceaușescu. În acea listă cu zece capete de acuzare, pe baza cărora a fost judecat Nicolae Ceaușescu, al 10-lea punct era că ar avea un miliard de dolari în conturi în străinătate.
Ceaușescu nu a avut el asemenea bani. Sigur, dacă discutăm de firmele făcute de securitate, este altă discuție. Au fost două comisii: una condusă de Isărescu, guvernatorul BNR, cealaltă condusă de un senator, nici una din aceste comisii nu au ajuns la nicio concluzie cu aceste conturi.
Când am devenit prim-ministru, m-am trezit, la solicitarea unei delegații de avocați canadieni, care fusese angajată de Petre Roman, ca prim ministru, care primise 100.000 de dolari pentru a căuta conturile lui Ceaușescu, au venit la mine în audiență spunându-mi următorul lucru: ”suntem foarte aproape ca să găsim aceste conturi cu bani, dar ne mai trebuie 100.000 de dolari.”
Răspunsul meu a fost simplu: dacă sunteți atât de aproape, luați-vă 20% din tot ceea ce este în aceste conturi”