8.5 C
București
luni, 8 martie 2021
Acasă Editoriale Sănătate Test pentru depistarea SIDA

Test pentru depistarea SIDA

SIDA a fost recunoscută ca maladie nouă în Uganda la sfârșitul anilor 1970. Inițial a fost denumită „Slim disease” fiind asociată cu o inexplicabilă scădere ponderală.

Ce este SIDA?

Infecția cu virusul imunodeficienței umane și manifestarea bolii ce îi poartă numele de Sindromul imunodeficienței umane dobândite au fost recunoscute ca maladie nouă în Uganda la sfârșitul anilor 1970. Inițial a fost denumită „Slim disease”, adică boală cașectizantă, deoarece s-a făcut asociere cu o inexplicabilă scădere ponderală.

Denumirea de SIDA (AIDS) a fost stabilită de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Astăzi se cunoaște faptul că în cursul evoluției SIDA, mai devreme sau mai târziu, apare scădere ponderală și diaree acută sau cronică.

Viața pacienților este pusă în pericol datorită lipsei elementelor specifice de apărare. Astfel că, pe fondul unui sistem imunitar distrus, apar infecții diverse. Totuși, starea de nutriție individuală a pacientului ridică multe probleme. Atunci când masa musculară ajunge la 55% din greutatea normală, în funcție de vârstă, sex, înălțime, moartea este iminentă.

În România, în anul 2016, s-au depistat peste 650 de cazuri noi de HIV/SIDA.

Din păcate, riscul contaminării este real și astăzi, datorită procentului mare de sex neprotejat, dar și a altor cauze generate de mediul și de condițiile de trai, de zonele geografice, de stilul de viață.

Test pentru depistarea SIDA

Există acum și pe piața din România un autotest pentru depistarea infecției HIV. Acest autotest a apărut în 2017, se eliberează fără prescripție medicală și poate fi utilizat acasă, în liniște și în confidențialitate.

Testul se cumpără direct din farmacie și vine în ajutorul celor care se tem de stigmatizarea socială, nedorind să se adreseze serviciilor de sănătate publică sau a laboratoarelor private.

Autotestul va da un rezultat pozitiv, dacă infectarea a avut loc cu cel putin trei luni înainte de testare. Dacă nu au trecut trei luni de la contaminare, poate să dea un rezultat fals-negativ și de aceea este nevoie să se repete testul periodic. Persoanele care trăiesc în zone și în condiții de viață sau cu un stil de viață favorabile infecției cu virusul HIV trebuie să repete periodic testul.

Cum funcționează?

Testul presupune prelevarea unei picături proaspete de sânge din vârful degetului. Iar rezultatul se afișează în 15 minute. Autotestul dispune de un kit de testare și un prospect cu toate instrucțiunile necesare, fiind exemplificat prin imagini modul de folosire.

Kitul cuprinde o lanțetă de siguranță, un dispozitiv de înțepare, testul care are un dispozitiv de prelevare a picăturii de sânge și o compresă. Este ușor de realizat și evidențiază prezența anticorpilor anti-HIV1 și/sau anti-HIV 2. Este un test de unică folosință. Rezultatul apare sub forma unei linii.

Acest test completează opțiunile de diagnosticare existente. Dacă rezultatul este pozitiv, atunci pacientul trebuie să facă alte teste pentru confirmare. Astfel că, trebuie să meargă la un spital de boli infecțioase sau la o secție de boli infecțioase a unui spital.

Acest test este recomandat persoanelor care doresc să-și evalueze starea de sănătate din punctul de vedere al infecției cu virusul HIV. Autotestul este recomandat oricărei persoane care a fost expusă unei infecții HIV.

Testarea HIV este singura metodă prin care se poate afla dacă ești sau nu Infectat HIV

În Franța, încă din 2009, Autoritățile responsabile cu sănătatea recomandă ca toată populația, cuprinsă între 15 și 70 de ani, să facă acest test măcar o dată de-a lungul vieții, chiar dacă nu știe sau nu crede că a fost expusă infectării.

Categoriile de persoane care trebuie să se testeze cu regularitate sunt:

 • Persoanele care au avut mai mult de un partener sexual în ultimele 12 luni.
 • Consumatorii de droguri pe cale venoasă (injectabile).
 • Persoanele care practică prostituția (sexul comercial).
 • Persoane ale căror parteneri sun HIV-pozitiv.
 • Persoane care provin din zone cu răspândire mare (Africa Subsahariană, Caraibe).
 • Persoanele care lucrează sau au deplasări frecvente în străinătate (marinari, șoferi).

Articol realizat de Andreea M.

4 COMENTARII

  • Testul este concludent cam după o săptămână de la contactul sexual suspect. Totuși poate varia de la persoană la persoană, ajungând chiar și la 3-6 luni. Ceea ce trebuie menționat este că dacă sunt dubii cu privire la acest aspect, trebuie mers cât mai repede la medic.

 1. Dacă eu m-am sărutat cu unul care s-a sărutat cu una care are acest virus, există riscul să-l avem amândoi, și eu și el, ținând cont că nu am întreținut niciun act sexual, decât săruturi?

  • Probabilitatea este mică să aveți virusul, însă recomandarea este să faceți testul, chiar și în acest caz.

Comments are closed.

ULTIMELE ARTICOLE

Noi propuneri ale Ministerului Educației

Ministerul Educației a elaborat un proiect de ordonanță de urgență în care propune gratuitate la transportul public pentru elevii din învățământul preuniversitar pe tot...

Pfizer: transfer de activități în România

Grupul farmaceutic american Pfizer urmează să concedieze 15% din personalul centrului său de distribuție de la Zaventem, o localitate din Belgia, urmând ca o...

Mircea Varga, despre provocările mediului de afaceri românesc

Directorul financiar al grupului de firme deținut de Ion Țiriac, Mircea Varga, a fost consultant și autor în Big Four, după care a intrat...

8 MARTIE ÎN ISTORIE

Ziua Internațională a femeii (denumită generic Ziua femeii) este sărbătorită anual la data de 8 martie pentru a comemora atât realizările sociale, politicile și...

COMENTARII RECENTE

Catalin Ionete on Dumnezeu a murit!
kani on Pungă doriți?