
Durerea și cauzele ei
Farmacoterapia durerii se începe doar după ce au fost excluse cauzele tratabile care au generat apariția durerii. De exemplu, hipertensiunea arterială duce la cefalee. Dacă s-a stabilit ca acea cefalee apare datorită presiunii arteriale crescute, atunci se instituie tratament antihipertensiv. Trebuie o examinare atentă simptomatică care să ducă la stabilirea tipului de durere. În funcție de tipul de durere apar strategii teraputice diferite. Terapia în trepte a durerii a fost stabilită de Organizația Mondială a Sănătății în anul 1990. Pentru combaterea durerii, se pot utiliza medicamente care acționează la diferite niveluri ale căilor și perceperii durerii. Se poate impiedica formarea influxului nervos, în terminațiile senzitive prin anestezice locale, miorelaxante, antispastice, vasodilatatoare sau vasoconstrictoare, antianginoase, antiinflamatoare. Anestezicele locale împiedică și transmiterea influxului nervos, prin fibrele senzitive. Împiedicarea perceperii durerii, la nivelul centrilor de integrare se poate face neselectiv, prin anestezicele generale, sau selectiv prin analgezice-antipiretice si prin analgezice morfinomimetice. Analgezicele-antipireticele influențează perceperea durerii. Analgezicele morfinomimetice influențează perceperea durerii și reacția la durere.Trei trepte în terapia durerii
Pe scara analgezică există trei trepte de terapie. Să luăm durerea acută.- Treapta I, pentru dureri ușoare sau moderate: analgezice neopioide (acid acetil salicilic, paracetamol) +/- adjuvante.
- Treapta a II-a, pentru dureri persistente, crescânde: analgezice opioide slabe (de tip codeină) + analgezice neopioide + adjuvante.
- Treapta a III-a, pentru dureri foarte intense: opioide forte +/- adjuvante.
- AAS (acid acetilsalicilic): 4 g/zi
- Paracetamol: 4 g/zi
- Ibuprofen: 2,4 g/zi pentru efectul analgezic și 3,6 g/zi pt efectul antiinflamator.
- Naproxen: 1 g/zi
- Diclofenac: 150 mg/zi