Home Editoriale Actualitate TEODOR MELEȘCANU: România plătește și acum la UE o contribuție anuală care sare de un miliard de Euro

TEODOR MELEȘCANU: România plătește și acum la UE o contribuție anuală care sare de un miliard de Euro

0
TEODOR MELEȘCANU: România plătește și acum la UE o contribuție anuală care sare de un miliard de Euro
Sursa Digi24

Teodor Meleșcanu, fost ministru de externe, a vorbit, la A7TV, cu ocazia Zilei Europei, despre dezavantajele pe care le-a adus cu sine aderarea României la spațiul European.

  ”Nu există doar avantaje. Am și dat și, de multe ori, am dat foarte serios. Să fim cinstiți. România și acum plătește, în fiecare an, o contribuție la Uniunea Europeană, care sare de 1 miliard de euro.” Referitor la principalele dezavantaje, fostul ministru a nominalizat două: a fost afectat sistemul medical, dar și industria. ”Noi contribuim, pentru țările din Europa Occidentală, cu un număr foarte mare de cadre sanitare: doctori, infirmiere. Pentru ca un tânăr să ajungă doctor specialist în România, statul român plătește 1 milion de euro pe parcursul celor 10 ani. Le plătim noi, din buzunar, dar sunt folosiți de alte țări. În Marea Britanie avem 15.000 de români care contribuie la sistemul lor de asigurări de sănătate. La momentul în care am intrat în Uniunea Europeană, nu reușisem să ajungem cu economia, cu industria la același nivel ca țările din Occident și o bună parte a industriei românești, nu a avut capacitatea să intre în competiție, iar multe din aceste industrii au dispărut” Întrebat de Flori Stoian, prezentatoare emisiunii ”LA ZI”, despre cât de curând am putea ajunge la moneda unică europeană, Meleșcanu a fost sceptic. ”Avem o problemă cât casa. Pentru că la nivelul actual cam jumătate din populația țării, dacă s-ar trece la euro, ar avea probleme foarte mari de supraviețuire. Când vorbim de oameni care au pensia de 70 de lei pe lună, care ar trebui făcută 15-20 de euro pensia, nu ar merge. Deci trebuie să înțelegem că avem nevoie ca economia să ajungă la un nivel în care să poată să ajungă la un nivel în care să lucreze ca și în celelalte țări, dar trebuie să avem grijă la impactul pe probleme sociale, ori o parte a românilor este încă sub nivelul de sărăcie”