joi, februarie 22, 2024
Acasă Editoriale Actualitate TEODOR MELEȘCANU: România plătește și acum la UE o contribuție anuală care...

TEODOR MELEȘCANU: România plătește și acum la UE o contribuție anuală care sare de un miliard de Euro

Teodor Meleșcanu, fost ministru de externe, a vorbit, la A7TV, cu ocazia Zilei Europei, despre dezavantajele pe care le-a adus cu sine aderarea României la spațiul European.

 

”Nu există doar avantaje. Am și dat și, de multe ori, am dat foarte serios. Să fim cinstiți. România și acum plătește, în fiecare an, o contribuție la Uniunea Europeană, care sare de 1 miliard de euro.”

Referitor la principalele dezavantaje, fostul ministru a nominalizat două: a fost afectat sistemul medical, dar și industria.

”Noi contribuim, pentru țările din Europa Occidentală, cu un număr foarte mare de cadre sanitare: doctori, infirmiere.

Pentru ca un tânăr să ajungă doctor specialist în România, statul român plătește 1 milion de euro pe parcursul celor 10 ani.

Le plătim noi, din buzunar, dar sunt folosiți de alte țări.

În Marea Britanie avem 15.000 de români care contribuie la sistemul lor de asigurări de sănătate.

La momentul în care am intrat în Uniunea Europeană, nu reușisem să ajungem cu economia, cu industria la același nivel ca țările din Occident și o bună parte a industriei românești, nu a avut capacitatea să intre în competiție, iar multe din aceste industrii au dispărut”

Întrebat de Flori Stoian, prezentatoare emisiunii ”LA ZI”, despre cât de curând am putea ajunge la moneda unică europeană, Meleșcanu a fost sceptic.

”Avem o problemă cât casa. Pentru că la nivelul actual cam jumătate din populația țării, dacă s-ar trece la euro, ar avea probleme foarte mari de supraviețuire.

Când vorbim de oameni care au pensia de 70 de lei pe lună, care ar trebui făcută 15-20 de euro pensia, nu ar merge.

Deci trebuie să înțelegem că avem nevoie ca economia să ajungă la un nivel în care să poată să ajungă la un nivel în care să lucreze ca și în celelalte țări, dar trebuie să avem grijă la impactul pe probleme sociale, ori o parte a românilor este încă sub nivelul de sărăcie”

 

Sourcea7tv

ULTIMELE ARTICOLE

Evită relațiile toxice

O relație de cuplu toxică este una în care există un model de comportament dăunător, abuziv sau manipulativ între parteneri. Aceasta poate include abuz...

Tehnici de îngrijire corectă a părului

Părul sănătos și strălucitor este un aspect important al cărții noastre de vizită și necesită o îngrijire adecvată pentru a rămâne în formă optimă. Mai...

Cum poți recunoaște AVC-ul? Primele semne!

Un accident vascular cerebral (AVC) poate fi o afecțiune gravă și este important să poți recunoaște semnele timpurii pentru a solicita imediat ajutor medical...

Valentine’s Day – o zi a iubirii, nu altă zi a violenței

Măsurând sintagmele populare spuse la nervi sau apăsat, bizare sau ciudate le includem în bagajul nostru verbal și comportamental: ,,Iubirea naște violență”? ,,Eu te-am...