8.5 C
București
duminică, 5 decembrie 2021
Acasă Editoriale Actualitate Teodor Meleșcanu: Războiul rece nu este departe

Teodor Meleșcanu: Războiul rece nu este departe

Emisiunea ”La zi” cu Flori Stoian a adus în atenția publicului specialiști în relații internaționale care au analizat scopul real al întâlnirii dintre Biden și Putin. Teodor Meleșcanu, fost ministru de Externe, consideră chiar că suntem în pragul unui război rece.

 

Radu Magdin, analist politic, a afirmat cu convingere, la A7TV, că Rusia își dorește susținere financiară, în timp ce America vrea să își atragă aliați în lupta concurențială pe care o are cu China.

”Interesul național rusesc este să se găsească o modalitate oficială sau neoficială de a scăpa cât se poate de repede de sancțiunile financiare.

Pe Rusia o doare portofelul, o dor sancțiunile, iar pe America o doare concurența reală și anume concurența cu Beijing-ul. China este elefantul prezent, de facto, în creștere în camerele occidentale, indiferent că vorbim de formatul G7, de formatele date de NATO sau de summit-ul UNESCO.

Desigur, este și un interes formal legat de respectul pe care Putin consideră, alături de populația rusă, că Rusia o merită ca fiind mare putere globală.

Acest element de frustrare pe agenda Moscovei, de ani buni de zile, și proiecția de putere periodică, indiferent că vorbim de cazul Ucrainei, Georgiei, alte momente punctuale inclusiv de securitate cibernetică au legătură și cu dorința Moscovei de a fi respectată ca mare putere, de a i se accepta ideea de sfere de influență și de a lăsa o parte din țările apropiate Rusiei, fie ca țări tampon, fie ca țări aflate sub influența Kremlin-ului, lucru care, bineînțeles, nu este pe placul flancului estic al NATO și UE și anume al României, Poloniei și alte state”

Fostul ministru de Externe, Teodor Meleșcanu consideră că lumea este în pragul începerii unui război rece.

”Războiul rece nu este foarte departe” – i-a spus acesta prezentatoarei Flori Stoian.

Totodată, Teodor Meleșcanu a ținut să reamintească faptul că la masa discuțiilor dintre Biden și Putin a fost vorba și despre armele nucleare și cibernetice în care ambele țări investesc resurse financiare de foarte multă vreme.

”Au reintrat în discuție probleme care privesc noi domenii precum armele cibernetice care se dezvoltă foarte rapid. De asemenea și armele spațiale.

Acestea sunt teme care au o importanță deosebită și pentru Statele Unite, și pentru Rusia. În același timp s-a încercat să se vadă dacă nu s-ar putea crea un echilibru în ceea ce privește rachetele intercontinentale balistice. De ce? Și SUA și Rusia, în ultimii ani, au pus într-adevăr la bătaie fonduri importante pentru modernizarea acestor rachete intercontinentale. Dar dacă le faci, cel mai bine este să încerci să le echilibrezi astfel încât niciunul dintre cei implicați să aibă o poziție mai serioasă decât cealaltă.”

Pentru declarația completă, intră pe link-ul de mai jos

Sourcea7tv

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


ULTIMELE ARTICOLE

4 DECEMBRIE ÎN ISTORIE

La 19 decembrie 2019, Adunarea Generală a ONU a adoptat rezoluţia 74/245, care a desemnat data de 4 decembrie drept Ziua Internaţională a Băncilor...

Magda Coman: ”Căutăm prietenie cu autoritățile”

În fiecare an, data de 3 decembrie marchează Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, eveniment organizat de Organizația Națiunilor Unite, începând cu anul 1992,...

Despre delegarea într-o companie și cum poate aceasta să fie eficientă pentru ambele părți

Pentru ca un business să fie prosper, atât angajatorul cât și angajatul au nevoie de o sincronizare cât mai reușită cu privire la responsabilitățile...

3 DECEMBRIE ÎN ISTORIE

Marcată, anual, la 3 decembrie, Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi ("International Day of People with Disability") are scopul de a promova şi implementa...