8.5 C
București
duminică, 3 iulie 2022
Acasă Editoriale Actualitate Teodor Meleșcanu: Războiul rece nu este departe

Teodor Meleșcanu: Războiul rece nu este departe

Emisiunea ”La zi” cu Flori Stoian a adus în atenția publicului specialiști în relații internaționale care au analizat scopul real al întâlnirii dintre Biden și Putin. Teodor Meleșcanu, fost ministru de Externe, consideră chiar că suntem în pragul unui război rece.

 

Radu Magdin, analist politic, a afirmat cu convingere, la A7TV, că Rusia își dorește susținere financiară, în timp ce America vrea să își atragă aliați în lupta concurențială pe care o are cu China.

”Interesul național rusesc este să se găsească o modalitate oficială sau neoficială de a scăpa cât se poate de repede de sancțiunile financiare.

Pe Rusia o doare portofelul, o dor sancțiunile, iar pe America o doare concurența reală și anume concurența cu Beijing-ul. China este elefantul prezent, de facto, în creștere în camerele occidentale, indiferent că vorbim de formatul G7, de formatele date de NATO sau de summit-ul UNESCO.

Desigur, este și un interes formal legat de respectul pe care Putin consideră, alături de populația rusă, că Rusia o merită ca fiind mare putere globală.

Acest element de frustrare pe agenda Moscovei, de ani buni de zile, și proiecția de putere periodică, indiferent că vorbim de cazul Ucrainei, Georgiei, alte momente punctuale inclusiv de securitate cibernetică au legătură și cu dorința Moscovei de a fi respectată ca mare putere, de a i se accepta ideea de sfere de influență și de a lăsa o parte din țările apropiate Rusiei, fie ca țări tampon, fie ca țări aflate sub influența Kremlin-ului, lucru care, bineînțeles, nu este pe placul flancului estic al NATO și UE și anume al României, Poloniei și alte state”

Fostul ministru de Externe, Teodor Meleșcanu consideră că lumea este în pragul începerii unui război rece.

”Războiul rece nu este foarte departe” – i-a spus acesta prezentatoarei Flori Stoian.

Totodată, Teodor Meleșcanu a ținut să reamintească faptul că la masa discuțiilor dintre Biden și Putin a fost vorba și despre armele nucleare și cibernetice în care ambele țări investesc resurse financiare de foarte multă vreme.

”Au reintrat în discuție probleme care privesc noi domenii precum armele cibernetice care se dezvoltă foarte rapid. De asemenea și armele spațiale.

Acestea sunt teme care au o importanță deosebită și pentru Statele Unite, și pentru Rusia. În același timp s-a încercat să se vadă dacă nu s-ar putea crea un echilibru în ceea ce privește rachetele intercontinentale balistice. De ce? Și SUA și Rusia, în ultimii ani, au pus într-adevăr la bătaie fonduri importante pentru modernizarea acestor rachete intercontinentale. Dar dacă le faci, cel mai bine este să încerci să le echilibrezi astfel încât niciunul dintre cei implicați să aibă o poziție mai serioasă decât cealaltă.”

Pentru declarația completă, intră pe link-ul de mai jos

Sourcea7tv

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
ULTIMELE ARTICOLE

În regiunea Moldovei, ploaia este chemată cu rugăciuni

„Când pământul crapă la propriu, ne întoarcem în genunchi… căci Dumnezeu este Cel care „𝖋𝖆𝖈𝖊 𝖘𝖆 𝖗𝖆𝖘𝖆𝖗𝖆 𝖘𝖔𝖆𝖗𝖊𝖑𝖊 𝕾𝖆𝖚 ş𝖎 𝖕𝖊𝖘𝖙𝖊 𝖈𝖊𝖎 𝖗𝖆𝖎, 𝖘𝖎...

Inspectorii ANSVSA au început controalele cu privire la calitatea alimentelor

Inspectorii care activează în cadrul “Comandamentului Sezon Estival 2022”, în prima săptămână de activitate, au verificat 200 de unități de alimentație publică și de...

Premierul Ciucă a declarat că SUA este cel mai apropiat aliat militar al României

Premierul a spus că speră că progresele făcute în cooperarea dintre cele două state se vor multiplica în anii următori şi că "parteneriatul Strategic...

Ministrul Mediului a anuțat că fiecare transport de deșeuri va fi verificat

Trasabilitatea deseurilor de ambalaje este insusirea unui sistem de a localiza si urmari traseul cronologic al unui deseu, identificand fiecare inregistrare a sa, de...