vineri, decembrie 8, 2023
Acasă Editoriale Actualitate Tensiunile între Grecia și Turcia cresc. UE reacționează tranșant.

Tensiunile între Grecia și Turcia cresc. UE reacționează tranșant.

Deși lumea presei și cea internațională își îndreaptă atenția asupra situației din Ucraina, nu foarte departe de acest conflict, unul nou stă să mocnească.

 

 

Președintele Turciei de ceva timp avertizează în ultimul timp Grecia cu privire la presupusa ostilitate pe care o manifestă față de țara pe care o conduce.

 

Uniunea Europeană simte că acest conflict poate escalada brusc și nu își dorește o nouă zonă de dezastru. Purtătorul de cuvânt al șefului diplomației europene, Peter Stano, sugerează o rezolvare pașnică a neînțelegerii.

Oficialul european a mai spus că „în relaţiile cu Grecia, orice chestiune nesoluţionată ar trebui abordată în mod paşnic, prin dialog de bună-credinţă, în conformitate cu dreptul internaţional şi în conformitate cu principiul relaţiilor de bună vecinătate”.

„Grecia este un stat membru al Uniunii Europene, iar suveranitatea şi integritatea statelor membre ale Uniunii Europene trebuie respectate”, a adăugat Peter Stano.

Atena acuză avioanele turceşti că survolează insulele greceşti în apropierea graniţei cu Turcia, iar disputa dintre cele două state vecine are ca rezultat numeroase acţiuni de patrulare.

Turcia, la rândul ei, denunţă prezenţa trupelor pe aceste insule contrar, în opinia sa, tratatelor de pace semnate după Primul şi al Doilea Război Mondial.

În iunie, ministrul turc al afacerilor Externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat că, în cazul în care Atena va continua să trimită trupe în aceste insule, Ankara va contesta suveranitatea Greciei.

Avertismentul Turciei asupra Greciei

· „Grecia, uită-te în istorie. Dacă vei continua aşa, vei plăti un preţ ridicat”, a declarat preşedintele turc la un miting în regiunea Mării Negre.

· „Avem ceva de transmis Greciei: nu uitaţi de Izmir”, a adăugat el, făcând referire la oraşul din Marea Egee pe care grecii îl numesc Smyrna.

· „Ocuparea unor insule nu ne leagă în niciun fel. La momentul potrivit, vom face ce este necesar. Putem ajunge subit noaptea”, a mai spus el, reluând o formulă folosită des când vorbea despre lansarea unei operaţiuni în Siria.

ULTIMELE ARTICOLE

Evitarea conflictelor între părinți și copii

Evitarea conflictelor între părinți și copii. Relația de comunicare între părinte și copil nu este ferită de apariția și escadarea conflictelor. Poate părea exagerat,...

Ce spune Nicolae Ciucă despre relația cu președintele Klaus Iohannis?

Președintele Senatului, Nicoale Ciucă, a făcut declarații de zile mari, în exclusivitate, la A7TV. Liderul Partidului Național Liberal este convins că formațiunea pe care...

Vrei să vezi zăpadă? Trei destinații turistice în care poți merge!

Vrei să vezi zăpadă? Trei destinații turistice în care poți merge! Deși în România a apărut deja zăpada, unii se gândesc la iernile trecute, când...

Cât de greu este să crezi?

O Explorare a Credinței în Era Modernă Umanitatea în continuă evoluție, în care tehnologia avansată și progresele științifice deschid noi orizonturi, caută totuși răspuns la...