8.5 C
București
marți, 29 noiembrie 2022
Acasă Editoriale Actualitate Tensiunile între Grecia și Turcia cresc. UE reacționează tranșant.

Tensiunile între Grecia și Turcia cresc. UE reacționează tranșant.

Deși lumea presei și cea internațională își îndreaptă atenția asupra situației din Ucraina, nu foarte departe de acest conflict, unul nou stă să mocnească.

 

 

Președintele Turciei de ceva timp avertizează în ultimul timp Grecia cu privire la presupusa ostilitate pe care o manifestă față de țara pe care o conduce.

 

Uniunea Europeană simte că acest conflict poate escalada brusc și nu își dorește o nouă zonă de dezastru. Purtătorul de cuvânt al șefului diplomației europene, Peter Stano, sugerează o rezolvare pașnică a neînțelegerii.

Oficialul european a mai spus că “în relaţiile cu Grecia, orice chestiune nesoluţionată ar trebui abordată în mod paşnic, prin dialog de bună-credinţă, în conformitate cu dreptul internaţional şi în conformitate cu principiul relaţiilor de bună vecinătate”.

“Grecia este un stat membru al Uniunii Europene, iar suveranitatea şi integritatea statelor membre ale Uniunii Europene trebuie respectate”, a adăugat Peter Stano.

Atena acuză avioanele turceşti că survolează insulele greceşti în apropierea graniţei cu Turcia, iar disputa dintre cele două state vecine are ca rezultat numeroase acţiuni de patrulare.

Turcia, la rândul ei, denunţă prezenţa trupelor pe aceste insule contrar, în opinia sa, tratatelor de pace semnate după Primul şi al Doilea Război Mondial.

În iunie, ministrul turc al afacerilor Externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat că, în cazul în care Atena va continua să trimită trupe în aceste insule, Ankara va contesta suveranitatea Greciei.

Avertismentul Turciei asupra Greciei

· “Grecia, uită-te în istorie. Dacă vei continua aşa, vei plăti un preţ ridicat”, a declarat preşedintele turc la un miting în regiunea Mării Negre.

· “Avem ceva de transmis Greciei: nu uitaţi de Izmir”, a adăugat el, făcând referire la oraşul din Marea Egee pe care grecii îl numesc Smyrna.

· “Ocuparea unor insule nu ne leagă în niciun fel. La momentul potrivit, vom face ce este necesar. Putem ajunge subit noaptea”, a mai spus el, reluând o formulă folosită des când vorbea despre lansarea unei operaţiuni în Siria.ULTIMELE ARTICOLE

Ce înseamnă dietă low carb?

Ce înseamnă dietă low carb? Este dieta o idee bună? Ea poate genera un stil de viață sănătos, nu doar prin a slăbi, ci...

Ceaiul de sunătoare ar putea fi inamicul depresiei

Ceaiul de sunătoare ar putea fi inamicul depresiei. Acesta ar avea proprietăți care ajută creierul să se relaxeze și să se calmeze, invitând la...

Mă părăsește dacă nu pot avea copii!

Mă amenință că mă părăsește pentru că nu pot avea copii! Ce pot să fac? Este o frază care din nefericire o auzim din ce...

Statistică îngrijorătoare pe piața sh auto din România

Statistică îngrijorătoare pe piața sh auto din România. 1 din 5 mașini au kilometrajul modificat, ceea ce confirmă anxietatea multor potențiali cumpărători. Sinceritatea nu...
[instagram-feed num=6 cols=6 showfollow=false]