Te-ai săturat de București? Iată unde te-ai putea muta!

Te-ai săturat de București? Iată unde te-ai putea muta! Dacă vrei să te muți, o variantă surprinzător de accesibilă este reprezentată de Sibiu, orașul medieval transilvănean a jucat un rol important în istoria acestui popor, inclusiv în cazul revoluției de la 1989. Are facultăți, restaurante de top și o serie stufoasă de festivaluri. În plus, prețurile sunt semnificativ mai mici decât în capitală.

Conform datelor agregate de Numbeo, costul traiului în Sibiu este cu 12% mai ieftin decât București, fără să iei în calcul chiria. În ceea ce privește posibilitățile de închiriere a unei locuințe în acest frumos municipiu reședință de județ, plătești în medie pe lună cu 32,5% mai puțin decât în Capitală.

Traiul în Sibiu

Conform aceleiași surse, pentru coșul zilnic de cumpărături, te aștepți să plătești prețurile de mai jos:

  • lapte (1 litru) 7.69 lei;
  • pâine albă proaspătă (500g) 5.00 lei;
  • orez alb (1kg) 7.43 lei;
  • 12 ouă 13.20 lei;
  • 1 kg de brânză 33.70 lei;
  • fileuri de pui (1kg) 27.28 lei;
  • carne de vită rotundă (1kg) (sau carne roșie de pulpă de spate echivalentă) 45.00 lei;
  • mere (1kg) 4.78 lei;
  • banană (1kg) 6.11 lei;
  • portocale (1kg) 6.57 lei;
  • roșii (1kg) 7,75 lei;
  • cartofi (1kg) 3,11 lei;
  • ceapă (1kg) 3,57 lei;
  • salată verde (1 căpățână) 3,35 lei;
  • apă (sticlă de 1,5 litri) 3,20 lei.

Știai că despre Sibiu…

  1. O istorie de 900 de ani

Oraşul a fost colonizat după mijlocul secolului al XII-lea de coloniști sași din teritoriul Rin-Mosela, prima menţiune documentară fiind făcută în anul 1191, sub numele de Cibinium. Începând cu anul 1366, oraşul îşi schimbă numele în Hermannstadt, devenit, după 1919, Sibiu. Perioada medievală a însemnat pentru Sibiu o dezvoltare economică pronunțată prin intermediul breslelor, care, treptat, au fost înlocuite de manufacturi și mici afaceri prospere.

Ca cetate, Sibiul s-a dovedit invincibil în fața otomanilor și a trecut prin numeroase conflicte militare. Orașul a fost capitala Transilvaniei în perioada în care aceasta a fost principat habsburgic și, în același timp, a fost de-a lungul istoriei un important centru bisericesc, de educație și de cultură. În istoria mai recentă, Sibiul a fost un important oraș revoluționar care a participat activ în evenimentele lui decembrie 1989. Sibiul continuă să își scrie istoria, fiind un oraș modern, european, care are curajul și resursele să deschidă drumuri și să se remarce prin proiectele sale.

2. Prima stațiune montană

Situată la 32 de km de Sibiu, staţiunea Păltiniş este prima staţiune montană din România (înfiinţată la 1894) şi, totodată, staţiunea montană situată la cea mai înaltă altitudine din România (1442m). Stațiunea Păltiniș a fost legată de Sibiu în 1902, prin intermediul unui drum. Datorită aerului ozonat de munte, stațiunea era foarte căutată pentru tratarea asteniilor, a bolilor pulmonare și a surmenajului fizic. Inițial, stațiunea era căutată în sezonul de vară. Apoi, treptat, schiorii și iubitorii zăpezii au transformat stațiunea într-o destinație de iarnă, aceasta fiind foarte căutată și astăzi.

3. Recunoaștere internațională

Sibiul s-a bucurat în ultimii ani de o importanţă recunoaştere internaţională a frumuseţii sale şi a potenţialului turistic de care dispune. Astfel, prestigioasa revistă Forbes clasează Sibiul pe locul 8 în lista „celor mai idilice locuri de vizitat”, iar în 2014 publicaţia The Huffington Post includea Sibiul în lista cu „Cele mai fermecătoare orașe din Europa pe care trebuie sa le vizitezi”, orașului apărând în numeroase articole ale marilor ziare europene și din SUA. Michelin a acordat Sibiului 3 stele (Green Guide Stars), cotația maximă și cea mai înaltă distincţie acordată unui oraş din România. Datorită acestei imagini, Sibiul este astăzi inclus în oferta turistică a multor agenții turistice și atrage anual un număr tot mai mare de turiști care înnoptează în oraș. De asemenea, datorită acestei vizibilități și dezvoltării orașului, Sibiul este în continuare o locație atrăgătoare pentru investitorii români și străini.

ULTIMELE ARTICOLE

Cum scăpăm de poluare?

Cum scăpăm de poluare? Po...

Toate religiile duc la Du...

Toate religiile duc la Du...

Principii adventiste de v...

Principii adventiste de v...

Conferința ”Stop abuzului...

Conferința ”Stop abuzului...