8.5 C
București
miercuri, 7 decembrie 2022
Acasă Editoriale Actualitate Țările din Balcani rămân fără populație

Țările din Balcani rămân fără populație

Magazine abandonate și străzi aproape pustii – este o imagine comună în satele și orășelele din Balcani, de unde tinerii pleacă în număr mare în străinătate pentru o viață mai bună. Exodul tinerilor apți de muncă și al specialiștilor din domenii vitale, cum sunt medicii, este un fenomen care se agravează în această regiune a Europei. Oamenii pleacă în căutarea unei vieți mai bune în țări mai prospere, în special în Europa de Vest, iar rezultatul este că în țările lor rămân populații îmbătrânite, informează Digi24.

Macedonia de Nord stă pe o bombă demografică cu ceas. La 30 de ani de când țara a devenit independentă, circa 600.000 de macedoneni trăiesc în străinătate, potrivit datelor oficiale. Iar în ultimele două decenii, mica națiune și-a pierdut 10 la sută din populație și acum mai are doar 1,8 milioane de oameni.

Macedonenii care au luat drumul străinătății au ajuns la concluzia că e mai bine să muncești acolo, departe de casă, pe 2.000 de euro, decât pentru 300 de euro acasă. „Mai bine să fii sclav afară pe 2.000 de euro decât acasă pe 300 de euro”, spun adesea macedonenii.

„Emigrația este o problemă pentru orice țară din lume, dar mai ales pentru țările mici, cu populație mică. Dacă mai mult de un sfert din cei 2,4 milioane de locuitori părăsesc țara, atunci ar trebui să fii serios îngrijorat de acest fenomen”, atrage atenția Apostol Simevski, directorul Institutul macedonean de Statistică.

Tinerii, mai ales cei mai ambițioși, nu mai au niciun fel de entuziasm să rămână într-o țară care le oferă puține posibilități.

Croația este membră a Uniunii Europene din 2013. Cu toate acestea, de la aderare, 250.000 de croați au plecat, iar populația de puțin peste 4 milioane de locuitori s-a redus cu aproape 10 la sută la sută într-un deceniu.

Guvernul de la Zagreb încearcă să inverseze exodul de creiere și recent le-a promis croaților din diaspora până la 26.000 de euro dacă se întorc și încep o afacere.

”În municipiul Brestovac problema emigrării este foarte mare și s-a agravat de la intrarea noastră în Uniunea Europeană. Dar nu doar plecarea în alte țări UE este problema, ci și exodul spre zone urbane mai mari din Croația”, arată Igor Cancar, tehnician medical.

„Problema emigrării este majoră, pentru că pleacă mai ales tinerii, cei care sunt în putere și pot munci, iar rezultatul este o populație îmbătrânită”, subliniază Zeljko Glavic, primarul orașul Pozega din Croația.
Întreg acest colț sărac de Europa este afectat în diferite grade de emigrare. În Albania, 1,7 milioane de oameni, adică 37 la sută din populație, au plecat din țară în ultimele trei decenii.

Sute de mii de oameni au lăsat în urmă și Serbia pentru o viață în străinătate, mai ales după războaiele din anii 1990 care au lovit economia. Potrivit estimărilor, în ultimii 20 de ani, sârbilor le-au plecat 10.000 de medici.

SourceDigi24


ULTIMELE ARTICOLE

Prevenirea și gestionarea bullying-ului

Prevenirea și gestionarea bullying-ului. Fenomenul „bullying” ia amploare în zilele noastre din ce în ce mai tare, dovadă că se întețesc programele de prevenire și...

Indecizia și starea de bine

Indecizia și starea de bine. Deși ea este asociată cu anxietatea și mai târziu depresia, se pare că unii cred că oamenii indeciși pot...

Triunghiul – elevi, profesori, părinți și inteligența emoțională

Triunghiul – elevi, profesori, părinți și inteligența emoțională Pentru creșterea inteligenței emoționale trebuie să se implice chiar elevii. Nu este suficient ca doar alții să...

Dezvoltarea inteligenței emoționale

Dezvoltarea inteligenței emoționale. Anii de școală reprezintă timpul propice pentru copii în vederea dezvoltării inteligenței emoționale, cu urmări în carieră sau viața personală. Idei practice...
[instagram-feed num=6 cols=6 showfollow=false]