Venezuela este o țară situată în nordul Americii de Sud, cuprinzând terminațiile nordice ale Munților Anzi, câmpia fluviului Orinoco și Podișul Guyanelor. Venezuela este una din țările cele mai urbanizate din America Latină. Principalele orașe sunt Caracas, Valencia și Maracaibo. Marea majoritate a populației trăiește în orașele din nordul țării.
Teritoriul țării a fost casa a mai multe triburi importante de amerindieni, de exemplu caribs. Acesta a fost primul trib văzut de către Cristofor Columb în anul 1498.
Curând după aceasta au început procesele de colonizare și de amestecare culturală.
Venezuela a fost prima țară din America Latină care și-a proclamat independența față de coroana spaniolă, un proces care a fost consolidat de Bătălia de Carabobo și Bătălia navală de pe lacul Maracaibo, din anul 1823, cu expulzarea definitivă a trupelor spaniole.
După un lung capitol de conflicte civile, republica a găsit calea de modernizare notorie prin guvernele autoritare.
La mijlocul secolului al XX-lea a început lupta pentru un sistem democratic, care a început după răsturnarea generalului Marcos Pérez Jiménez, în anul 1958.
Datorită boom-ului petrolier, Venezuela a cunoscut o lungă perioadă de creștere economică intensă, care a fost întreruptă de criza energetică din anii 1980, ceea ce a dus la o perioadă de instabilitate politică și socială urmată de suișuri și coborâșuri financiare.
Spre deosebire de alte state sud-americane, Venezuela dispune de mari rezerve de petrol (fiind al cincilea producător de petrol pe plan mondial) și gaze naturale, astfel că după descoperirea petrolului la începutul secolului al XX-lea, Venezuela a devenit dintr-o țară subdezvoltată exportatoare de produse agricole(cafea și cacao), o țară cu posibilități financiare pentru dezvoltare.
Căderea prețului petrolului în anii 1980 au împins țara într-o criză economică de lungă durată și inflație, rata sărăciei atingând 66% în 1995, PIB-ul pe cap de locuitor din anul 1998 scăzând la nivelul din 1963, la o treime din valoarea sa maximă din anul 1978.
Revenirea prețului petrolului după 2001 a impulsionat economia venezuelană, chiar dacă Criza financiară din 2007-2008 a încetinit creșterea economică.
Salariul unui venezuelan – 0.6 dolari pe lună
Cea mai mare nevoie a poporului venezuelan este legată de alimentație. Salariul unui venezuelan este de 0.6 dolari pe lună, în timp ce o familie de 3 persoane are nevoie de 25 de dolari ca să mănânce 2 zile.
Pentru ei, mâncarea de fasole și de linte sunt o delicatesă. Acestea au fost declarațiile cutremurătoare ale Nicoletei Grecea și Pastorului Janier Puerta, invitați de Cornel Dărvășan în emisiunea Știrea cea bună.
Totodată au nevoie și de transport – statul nu permite scoaterea de la bancomat, zilnic, a mai mult de 0.2 dolari, bani care pot ajung doar pentru o singură deplasare într-un oraș mediu ca mărime, dintr-un loc în altul.
Chiar dacă unele persoane ar putea avea mașini, combustibilul este atât de scump, încât folosirea automobilelor este imposibilă.
Cum s-a ajuns în această situație, a explicat Janier Puerta, pastor în Venezuela:
”Chiar dacă liderii nu recunosc, în Venezuela e o criză. Guvernul a încercat să îi convingă pe oameni că dacă vor alege primarii pe aceeași linie politică ca Guvernul, situația politică se va îmbunătății, dar în realitate se demonstrează că nu primarii conduc, ci armata și tot ceea ce se întâmplă este o mare nedreptate pentru poporul. Se permite votul, oamenii nu mai au încredere că alegerile ar putea fi transparente.”
Biserica din casa ta
Venezuelanii sunt foarte receptivi la mesajul Evangheliei pentru că nevoia lor de Dumnezeu și de credința în divinitate este tot mai mare de când a început criza sanitară și politică.
Având în vedere că bisericile au fost închise, s-a creat un plan care să le ofere oamenilor pace și speranță. Acesta este intitulat – ”Biserica din casa ta”, iar credincioșii se pot întâlni alături de vecinii lor cei mai apropiați cu care iar contact frecvent și se închină.
Problema majoră a acestui plan este că pastorii nu pot vizita membrii suferinzi sau bisericile pentru că nu se pot deplasa din localitate în localitate fără ajutorul măcar al unei biciclete.
Dacă și tu vrei să ajuți comunitatea venezuelană cu mâncare și pastorii din această zonă să își cumpere o bicicletă cu care să ajungă la oameni în plină criză, contactează pe facebook pe Nicoleta Grecea. Iar dacă nu îi poți ajuta financiar, măcar roagă-te pentru ei, au nevoie și de sușținere morală.