8.5 C
București
luni, 27 iunie 2022
Acasă Editoriale Actualitate Țara care se îndreaptă spre al patrulea rând de alegeri în mai...

Țara care se îndreaptă spre al patrulea rând de alegeri în mai puțin de doi ani

Parlamentul israelian urmează să fie dizolvat din nou, fapt ce va declanșa al patrulea set de alegeri legislative în mai puțin de doi ani în Israel, relatează AFP, citat de Agerpres.

Precedentele trei rânduri de alegeri au produs egalități aproape perfecte între cele două principale formațiuni – cea ale actualului prim-ministru, Benjamin Netanyahu, și cea a rivalului său, Benny Gantz.

Membrii Knesset-ului au hotărât adoptarea unei moțiuni speciale pentru dezbaterea în comisiile parlamentare a dizolvării legislativului.

Pentru moțiune și-a exprimat opțiunea favorabilă inclusiv Benny Gantz, alături de partidul său care formează coaliția care l-a readus pe Netanyahu în poziția de premier.

Cei doi rivali ajunseseră la un acord în primăvară pentru formarea unui guvern de uniune şi de criză pentru gestionarea crizei Covid-19.

Moțiunea a obținut 61 de voturi pentru și 54 de voturi împotrivă.

În urma acestui vot, moţiunea opoziţiei va putea fi dezbătută în cadrul unei comisii parlamentare, deschizând astfel calea pentru dizolvarea parlamentului şi convocarea de noi alegeri.

Acuzând actualul guvern de uniune că este „cel mai rău din istoria Israelului” şi că nu a putut gestiona criza noului tip de coronavirus, actualul şef al opoziţiei Yair Lapid a cerut organizarea miercuri a unui vot pentru dizolvarea Knessetului, parlamentul israelian.

Marţi seara, Benny Gantz s-a declarat în favoarea acestei moţiuni, acuzându-l pe actualul şef al guvernului că serveşte mai degrabă interesele sale personale decât pe cele ale ţării.

O dizolvare a parlamentului ar determina organizarea celui de-al patrulea rând de alegeri legislative în mai puţin de doi ani în Israel, după ce trei scrutinuri precedente au plasat forţele premierului Benjamin Netanyahu şi cele ale lui Benny Gantz, fost şef al Statului Major al armatei israeliene, pe poziţii de egalitate.

După ce cele trei scrutinuri nu i-au permis nici lui Gantz, nici lui Netanyahu să obţină o majoritate dintre cele 120 de locuri din Knesset, cei doi rivali au ajuns la un acord primăvara pentru formarea unui guvern de uniune şi de criză în plină pandemie de coronavirus.

Însă în ultimele luni, presa locală a informat în legătură cu numeroase disensiuni între cei doi, inclusiv asupra adoptării unui buget pentru 2020 – Israelul neavând linii directoare în ceea ce priveşte bugetul pentru acest an – şi 2021.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
ULTIMELE ARTICOLE

Sfaturi de îngrijire a grădinii pe timpul verii

Vara este perioada preferată a anului pentru mulți dintre noi, invocând amintiri de zile relaxante la plajă, aspersoare pe peluze uscate și momente de...

Dormitul pe pernă sau fără pernă? Cum este mai bine pentru sănătatea ta?

Un somn calitativ ne influențează fiecare aspect al vieții. Prin urmare, este foarte important să înțelegem ce efecte benefice are somnul asupra stării de...

3 sfaturi utile pentru prevenirea urgențelor stomatologice

Sănătatea orală trebuie să reprezinte o prioritate pentru persoanele de toate vârstele, însă mulți amână controlul stomatologic de rutină și intervențiile minore din diverse...

Președintele ANAF a vorbit despre evaziunea fiscală și controlul masiv ce urmează

Inspectorii ANAF vor verifica în principal veniturile a 561.000 de mii de români, respectiv cheltuielile acestora și achizițiile de mașini, apartamente, ori case.   Lucian Heiuș,...