miercuri, iulie 24, 2024
Acasă Editoriale Actualitate SURPRINZĂTOR! Țara care a avut una dintre cele mai eficiente reacții în...

SURPRINZĂTOR! Țara care a avut una dintre cele mai eficiente reacții în fața pandemiei

Autoritățile greceşti au avut una dintre cele mai eficiente reacții, din Europa, în faţa ameninţării noului coronavirus, chiar dacă Grecia a fost una dintre ţările cele mai afectate de criza economică din deceniul trecut iar disciplina nu este una dintre trăsăturile cetăţenilor ei, comenta joi agenţia EFE, preluată de Agerpres.

 

Foto Pixabay

Realizând ce se întâmplă în ţări precum Italia sau Spania şi cunoscând nivelul sistemului lor sanitar, grecii au respectat măsurile de izolare, astfel că Grecia a reuşit să țină epidemia sub control.

De asemenea, guvernul a adoptat prompt măsuri de prevenire, inclusiv închiderea tuturor magazinelor cu amănuntul (cu excepţia farmaciilor, supermarketurilor şi benzinăriilor) şi au fost anulate toate evenimentele religioase.

Pe de altă parte, „sosirea mai tardivă a virusului se datorează probabil faptului că Grecia are mai puţine zboruri internaţionale decât Italia sau Spania”, explică epidemiologul grec Takis Panayiotopoulos.

„Observând ce se întâmplă în Italia, aceasta ne-a permis să avem o imagine asupra epidemiei în Europa şi am putut să acţionăm rapid”, a mai menţionează acesta.

Conform ultimelor date publicate de guvernul de la Atena, Grecia are un număr relativ redus de cazuri de COVID-19 şi de decese provocate de această boală, respectiv 2.192 de cazuri şi 102 decese, la o populaţie de circa 11 milioane de locuitori.

Dintre ţările UE, numai Bulgaria, Ungaria şi Slovacia au un număr mai mic de persoane infectate raportat la populaţia totală.

La 11 martie, când Grecia nu avea încă niciun deces şi cazurile de coronavirus erau sub o sută, guvernul a închis şcolile şi universităţile.

Două zile mai târziu, odată cu primul deces, s-a dispus închiderea barurilor şi restaurantelor, iar începând cu 24 martie a intrat în vigoare izolarea totală a populaţiei, fiind permise deplasările doar pentru cumpărături de primă necesitate, pentru a merge la medic sau a face sport.

Au fost luate şi măsuri de pregătire a sistemului sanitar şi centrele medicale private au fost obligate să-şi cedeze paturile de terapie intensivă către sistemul public.

La începutul crizei, în spitalele greceşti erau 565 de locuri în secţiile de terapie intensivă, număr ajuns acum la 997.

Pentru sărbătorile pascale, bisericile vor rămâne închise şi slujbele se vor desfăşura fără public, fiind de asemenea interzise vizitele la rude sau prieteni în această perioadă.

Foto Pixabay

Mii de poliţişti vor fi mobilizaţi în Grecia pe durata weekendului de celebrare a Paştelui ortodox pentru a evita ca, în plină pandemie de COVID-19, grecii să plece la rudele lor la ţară, conform tradiţiei.

Autorităţile sunt, de asemenea, precaute cu privire la momentul revenirii la normalitate, deşi analiştii avertizează că impactul economic al măsurilor de izolare va fi dureros, în special o creştere a ratei şomajului, care oricum era destul de ridicată, de 16,8% anul trecut.

Guvernul a adoptat un pachet financiar de susţinere a economiei în valoare de 14 miliarde de euro şi un ajutor de 800 de euro lunar pentru cei aflaţi în şomaj temporar.

Marea provocare economică rămâne însă turismul, coloana vertebrală a economiei greceşti, care asigură circa 30% din PIB.

Deocamdată, nu sunt soluţii pentru acest sector şi nici nu se ştie dacă anul acesta va mai exista un sezon de vară, fie şi unul mai tardiv.

ULTIMELE ARTICOLE

Pacea – un obiectiv tot mai greu de atins

Într-o lume marcată de conflicte, inegalități și tensiuni crescânde, pacea pare un obiectiv tot mai greu de atins. Cu toate acestea, figura emblematică a...

Copilăria nu este o competiție

Copilăria nu este o competiție. Parenting-ul poate fi perceput ca un sport competitiv. Când părinții copiilor mici se întâlnesc, există adesea cineva care profită...

17 iulie – Ziua Internațională a Justiției

Ziua Internațională a Justiției, celebrată pe 17 iulie, este o ocazie importantă pentru a recunoaște și promova principiile de justiție, echitate și drepturile omului...

”Mama m-a băgat în comă”

”Mama m-a băgat în comă”. De la doar 5 ani a fost bătută cu brutalitate de mama ei și transportată la spital cu elicopterul...