miercuri, iulie 24, 2024
Acasă Editoriale Spiritualitate Țară ca în Occident

Țară ca în Occident

Țară ca în Occident este ceea ce ne dorim de mult prea mult timp. Când se va realiza? Când nu vom mai pleca în alte țări străine? Vom trăi vreodată aceste timpuri?

Visând la Occident

După 1989 am sperat că vom ajunge ca orice țară din vest, unde oamenii duc o viață bună, lipsită de griji și sărăcie. De atunci, în fiecare campanie electorală, politicienii ne-au promis bunăstarea, dar aceasta încă se lasă așteptată. De la promisiune până la punerea ei în aplicare rămâne totuși un hău uriaș. De fapt, nu-i mai crede nimeni!

Este adevărat că, în anumite privințe, am început să arătăm ca în vest. Avem mall-uri la tot pasul, așa cum în alte țări civilizate din vest nu există. Ba chiar avem cele mai multe mașini scumpe din toată Europa. Cu toate acestea, gândul nostru este tot spre occident, spre mai bine. De ce?

Când se va produce schimbarea?

Unii români s-au întors în țară, după ce o bună perioadă de timp au avut contact cu rigoarea, seriozitatea occidentală. Din nefericire, cei mai mulți s-au reobișnuit cu mersul lucrurilor de aici.

Atunci când ai de rezolvat o problemă, totul merge „ca pe roate” dacă „ungi” cu ceea ce trebuie. Nu mai stai nici la coadă și nici nu ai nevoie de programare. Prea mulți sesizează că atunci când ai o problemă medicală, nu te bagă nimeni în seamă până nu introduci ceva în buzunarul cui trebuie. Instalatorul, mecanicul, constructorul sau angajatul nu lucrează conștiincios decât în prezența ta. Cu alte cuvinte, deși ne-a invadat vestul, nu ne-a invadat mentalitatea celor de acolo.

Ei se ghidează după principiul: să fii responsabil în cele mai mici lucruri, ca să poți fii responsabili în cele mai mari (Luca 16:10). România va deveni o țară civilizată, „occidentală” atunci când eu medicul, constructorul, polițistul, contabilul, muncitorul, vânzătorul, etc. îmi voi practica meseria cu responsabilitate, nu de ochii șefului și nici de mântuială. Această atitudine nu necesită efort, ci doar o alegere.

Ce-ar fi ca de astăzi toți să fim vestici!

Articol realizat de Mihai Stoicescu

Articolul precedentRestaurarea ordinii
Articolul următorTrădarea încrederii

ULTIMELE ARTICOLE

Pacea – un obiectiv tot mai greu de atins

Într-o lume marcată de conflicte, inegalități și tensiuni crescânde, pacea pare un obiectiv tot mai greu de atins. Cu toate acestea, figura emblematică a...

Copilăria nu este o competiție

Copilăria nu este o competiție. Parenting-ul poate fi perceput ca un sport competitiv. Când părinții copiilor mici se întâlnesc, există adesea cineva care profită...

17 iulie – Ziua Internațională a Justiției

Ziua Internațională a Justiției, celebrată pe 17 iulie, este o ocazie importantă pentru a recunoaște și promova principiile de justiție, echitate și drepturile omului...

”Mama m-a băgat în comă”

”Mama m-a băgat în comă”. De la doar 5 ani a fost bătută cu brutalitate de mama ei și transportată la spital cu elicopterul...