8.5 C
București
miercuri, 7 decembrie 2022
Acasă Editoriale Actualitate Tanczos Barna: ”Avem 70 % din țară în situație de secetă pedologică”

Tanczos Barna: ”Avem 70 % din țară în situație de secetă pedologică”

Ministrul Mediului explică că măsura de oprire a risipirii apei la udatul grădinilor și umplerea piscinelor vine în urma mai multor recorduri doborâte de România anul acesta în ceea ce privesc fenomenele extreme și mai ales seceta din România care va produce un real blocaj în agricultură.

 

„Este o situație nemaiîntâlnită în această perioadă a anului, iar codurile roșii de caniculă vin din ce în ce mai repede, în luna mai, în luna iunie, lucru neobișnuit până acum”, a arătat Tanczos Barna.

”În anumite localități s-a trecut deja la restricționarea consumului de apă, pentru ca în timpul nopții rezervoarele să fie umplute, iar în timpul zilei toată lumea să aibă apă.

Deja sunt situații unde punctele mai înalte dintr-o localitate nu pot fi alimentate, pentru că presiunea este mai mică.

Asta, în condițiile în care la anumite stații de pompare s-au măsurat cantități duble, triple de apă consumată față de perioada de iarnă”, a explicat ministrul Mediului.

El spune că zona Moldovei și zona de sud sunt cele mai afectate de secetă. În zona Moldovei, pe anumite arii există o secetă pedologică critică.

 

„Acolo avem și cele mai multe probleme, cu restricțiile temporare de utilizare a apei potabile. Acolo, dacă nu vin ploi, în termen de 2-3 luni de zile situația se
poate complica foarte mult.

Iar ploile anunțate de meteorologi vin ca vijelii și pot afecta și infrastructura, și culturile agricole”, a spus ministrul Mediului.

”În 2019 și în 2020 am avut cei mai calzi ani din istorie din 1901 încoace, iar în perioada 1 septembrie 2021 – 30 iunie anul curent am avut cea mai secetoasă perioadă de 10 luni din istorie.

În 2021 și 2022, vara, am avut cele mai timpurii coduri roșii din istorie.

Acolo unde am avut 400 de litri de precipitații pe metru pătrat până acum, în 10 luni avem 190-200”, a arătat Taczos Barna.

 

„Deci, doborâm record după record. Clima se schimbă în jurul nostru. Trebuie să fim conștienți de faptul că dacă nu facem ceva împotriva acestor schimbări climatice, vom suferi cu toții”, a subliniat ministrul.

„Matematica nu ne poate păcăli. Asta este situația. Avem 70 % din țară în situație de secetă pedologică – moderată, excesivă sau critică.

Nu poate spune nimeni că nu se schimbă lucrurile în jurul nostru și nu putem fi iresponsabili și nu putem să fim nepăsători”, a pledat ministrul Mediului.ULTIMELE ARTICOLE

Realitatea virtuală ar putea trata anumite fobii

Realitatea virtuală ar putea trata anumite fobii. Acesta ar fi un lucru extraordinar pentru multe persoane care suferă de frici incontrolabile. Tehnologia ar putea...

Antreprenori care au reușit să valoreze cât o țară

Luna cadourilor a debutat cu o surpriză pentru telespectatorii emisiunii Business la Superlativ. Vorbim despre rubrica Afaceri Creative - cu Andra Raluca Tăutu, program...

Prevenirea și gestionarea bullying-ului

Prevenirea și gestionarea bullying-ului. Fenomenul „bullying” ia amploare în zilele noastre din ce în ce mai tare, dovadă că se întețesc programele de prevenire și...

Indecizia și starea de bine

Indecizia și starea de bine. Deși ea este asociată cu anxietatea și mai târziu depresia, se pare că unii cred că oamenii indeciși pot...
[instagram-feed num=6 cols=6 showfollow=false]