luni, aprilie 15, 2024
Acasă Editoriale Actualitate Tanczos Barna: ”Avem 70 % din țară în situație de secetă pedologică”

Tanczos Barna: ”Avem 70 % din țară în situație de secetă pedologică”

Ministrul Mediului explică că măsura de oprire a risipirii apei la udatul grădinilor și umplerea piscinelor vine în urma mai multor recorduri doborâte de România anul acesta în ceea ce privesc fenomenele extreme și mai ales seceta din România care va produce un real blocaj în agricultură.

 

„Este o situație nemaiîntâlnită în această perioadă a anului, iar codurile roșii de caniculă vin din ce în ce mai repede, în luna mai, în luna iunie, lucru neobișnuit până acum”, a arătat Tanczos Barna.

”În anumite localități s-a trecut deja la restricționarea consumului de apă, pentru ca în timpul nopții rezervoarele să fie umplute, iar în timpul zilei toată lumea să aibă apă.

Deja sunt situații unde punctele mai înalte dintr-o localitate nu pot fi alimentate, pentru că presiunea este mai mică.

Asta, în condițiile în care la anumite stații de pompare s-au măsurat cantități duble, triple de apă consumată față de perioada de iarnă”, a explicat ministrul Mediului.

El spune că zona Moldovei și zona de sud sunt cele mai afectate de secetă. În zona Moldovei, pe anumite arii există o secetă pedologică critică.

 

„Acolo avem și cele mai multe probleme, cu restricțiile temporare de utilizare a apei potabile. Acolo, dacă nu vin ploi, în termen de 2-3 luni de zile situația se
poate complica foarte mult.

Iar ploile anunțate de meteorologi vin ca vijelii și pot afecta și infrastructura, și culturile agricole”, a spus ministrul Mediului.

”În 2019 și în 2020 am avut cei mai calzi ani din istorie din 1901 încoace, iar în perioada 1 septembrie 2021 – 30 iunie anul curent am avut cea mai secetoasă perioadă de 10 luni din istorie.

În 2021 și 2022, vara, am avut cele mai timpurii coduri roșii din istorie.

Acolo unde am avut 400 de litri de precipitații pe metru pătrat până acum, în 10 luni avem 190-200”, a arătat Taczos Barna.

 

„Deci, doborâm record după record. Clima se schimbă în jurul nostru. Trebuie să fim conștienți de faptul că dacă nu facem ceva împotriva acestor schimbări climatice, vom suferi cu toții”, a subliniat ministrul.

„Matematica nu ne poate păcăli. Asta este situația. Avem 70 % din țară în situație de secetă pedologică – moderată, excesivă sau critică.

Nu poate spune nimeni că nu se schimbă lucrurile în jurul nostru și nu putem fi iresponsabili și nu putem să fim nepăsători”, a pledat ministrul Mediului.

ULTIMELE ARTICOLE

Coada calului – planta cu proprietăți uimitoare

Coada calului este o plantă medicinală cu numeroase proprietăți uimitoare. Este folosită de secole pentru tratarea diverselor afecțiuni precum infecțiile tractului urinar, calculii renali,...

Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul?

Întâlnirea cu un urs în sălbăticie poate fi o experiență înfricoșătoare și periculoasă. Există câțiva pași pe care îi poți urma pentru a-ți crește...

Creștinii și frica de moarte

Frica de moarte a fost una dintre cele mai fundamentale temeri umane de-a lungul istoriei. Pentru mulți, credința religioasă a oferit un refugiu împotriva...

Case de marcat portabile potrivite pentru fiecare afacere

Vânzările și evidența fiscală a unei firme care desfășoară activități comerciale au nevoie de un suport tehnologic de calitate. Alegerea unei case de marcat...