8.5 C
București
duminică, 5 decembrie 2021
Acasă Editoriale Actualitate Theodor Meleșcanu, despre adevăratele motive ale crizei imigranților din Belarus

Theodor Meleșcanu, despre adevăratele motive ale crizei imigranților din Belarus

Uniunea Europeană îl acuză pe preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko de orchestrarea unei creşteri masive a sosirilor de migranţi la frontiera dintre Belarus, pe de o parte, şi Polonia, Lituania şi Letonia, pe de altă parte. Această creştere a avut loc în urma adoptării de către Bruxelles a unor sancţiuni împotriva Belarusului, după abuzurile contra drepturilor omului şi alegerile prezidenţiale din august anul trecut, contestate vehement de opoziţia belarusă şi de Occident.

Theodor Meleșcanu, diplomat român, fost ministru de Externe în mai multe cabinete și om politic, a dezbătut subiectul migrației și al conflictului dintre Europa și Belarus, cât și implicarea Rusiei, în emisiunea ”La Zi” cu Flori Stoian.

”Se face pur și simplu o divizare a acestor migranți care vin din diverse zone și care sunt împinși la frontiera cu Polonia, Lituania și Letonia.

Din acest punct de vedere trebuie să recunoaștem că probabil Lukașenko are în vedere să aibă loc măsuri de retorsiune împotriva sancțiunilor care au fost adoptate contra Belarusului. Cred că este un joc politic și încearcă să facă un instrument din toți acești imigranți.

Cele trei țări, Polonia, Lituania și Letonia au cerut NATO să fie pus în mișcare art. 4 care nu înseamnă să intrii în război ci să ai foarte multe întâlniri și să cauți soluții între țările membre ale NATO și celelalte țări. Sigur, mai sunt și alte aspecte.

Belarusul este una din țările prin care trece o conductă gaze care se duce spre Europa. Este un joc între măsurile pe care le adoptă Uniunea Europeană.

Una dintre întâlnirile importante ale acestui week-end a fost între președintele Emanuel Macron și Vladimir Putin, iar discuția dintre aceștia a îngrijorat toată Europa. Vladimir Putin a ridicat 2 probleme:

1. Emigranții – Putin a cerut ca UE să adopte măsuri pentru a-i prelua
2. Creșterea cu 40% – 50% a energiei: electrică și gaze naturale”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


ULTIMELE ARTICOLE

4 DECEMBRIE ÎN ISTORIE

La 19 decembrie 2019, Adunarea Generală a ONU a adoptat rezoluţia 74/245, care a desemnat data de 4 decembrie drept Ziua Internaţională a Băncilor...

Magda Coman: ”Căutăm prietenie cu autoritățile”

În fiecare an, data de 3 decembrie marchează Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, eveniment organizat de Organizația Națiunilor Unite, începând cu anul 1992,...

Despre delegarea într-o companie și cum poate aceasta să fie eficientă pentru ambele părți

Pentru ca un business să fie prosper, atât angajatorul cât și angajatul au nevoie de o sincronizare cât mai reușită cu privire la responsabilitățile...

3 DECEMBRIE ÎN ISTORIE

Marcată, anual, la 3 decembrie, Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi ("International Day of People with Disability") are scopul de a promova şi implementa...