Surse sănătoase și naturale de sodiu. „Pentru o viață sănătoasă evitați consumul excesiv de sare, zahăr și grăsimi!” Auzim extrem de des această frază, pentru că majoritatea populației suferă de boli generate și influențate de un consum exagerat al acestora. Persoanele care mănâncă prea sărat, pot ajunge să aibă cel mai des probleme cardiace. Dar existe și persoanele de la polul opus, care au conținut scăzut de sodiu.
Sarea, cunoscută și sub denumirea de clorură de sodiu (NaCl), este o substanță minerală care se găsește în mod natural și este utilizată pe scară largă în alimentație și în alte domenii. Indispensabilă pentru viață și unul dintre cele mai vechi condimente folosite de oameni pentru a adăuga gust alimentelor, sarea se obține în principal din două surse: sare de mină, extrasă din minele de sare sub formă de cristale (albă, roz, roșie, gri sau albastră, în funcție de compoziția minerală și impurități) și sare de mare, obținută prin evaporarea apei marine și cristalizarea sărurilor minerale rămase.
Surse sănătoase de sodiu
Pentru a suplini aportul de sodiu ori pentru a înlocui sursele nesănătoase de sare cu unele mai sănătoase, există câteva recomandări ale specialisștilor.
- Sarea roz de Himalaya – conține 2,2 g de sodiu/ linguriță
- Castraveții murați – conțin 1,2 g de sodiu per 100 de grame
- Varza murată – conține 0.6 g de sodiu per 100 g
Simptome ale deficitului de sodiu
Deficitul de sodiu este destul de rar pentru că se găsește în mod natural în unele alimente și este adăugat frecvent la o mare varietate de produse, dar există și oameni care experimentează simptome ale deficitului de sodiu.
- Sete accentuată și oboseală persistentă
- Pofte de alimente sărate
- Declin cognitiv (în special în cazul copiilor și al vârstnicilor)
- Crampe musculare și senzație de slăbiciune musculară
- Amețeli (în special în cazul vârstnicilor) din cauza tensiunii arteriale prea mici
Excesul de sare, însă, este extrem de nesănătos. Riscul de a întrece măsura cu cantitatea de sare consumată este destul de mare, întrucât aceasta se regăsește în cantități mari nu doar în supele la plic, chipsuri, brânzeturi sărate, dressinguri de salate din comerț, alimente de la fast-food sau de la patiserie, ci și, în cantități mai mici, în cerealele din comerț, în pâine, în pește sau în alt tip de carne crudă.