sâmbătă, decembrie 2, 2023
Acasă Emisiuni Știrea cea bună Suntem un popor destul de dezbinat

Suntem un popor destul de dezbinat

Suntem un popor destul de dezbinat. Un popor care constant a încercat să se submineze pe sine și să se autosaboteze. Dar de ce România a ajuns în acest fel? Unde a plecat unitatea dintre români așa cum poate unii consideră că a existat? Mai poate exista unitate într-un ocean de personalități și păreri diferite? Scopul comun mai este actual?

Ce este dezbinarea conform regelui Filip al II-lea?

Expresia provine din latină unde exista și ca proverb: „Divide et impera”. În română este mai cunoscut ca: „divide și cucerește”„dezbină și stăpânește”.

în politică și sociologie, dezbină și stăpânește este o combinație de tactici (politice, militare sau economice) de câștigare și menținere a puterii prin divizarea unei populații în entități mai mici care luate separat au putere mai mică decât cel care își impune voința. Este deseori întâlnită ca o strategie în care grupuri de putere mică sunt împiedicate să se unească și să devină mai puternice.

Folosită efectiv, acestă strategie permite celor cu putere reală puțină să-și impună voința asupra celor care colectiv au putere mare (sau ar avea dacă ar reuși să se unescă).

Divide et impera funcționează numai dacă cei supuși acestor tactici sunt dispuși să urmeze această ‘cale’ (ex. este in avantajul personal) sau raționează îngust. Funcționează cel mai bine în societăți/populații în care competiția între familii nobiliare, clanuri, clase sociale, a fost acerbă înainte ca dominatorul/cuceritorul să se manifeste. De asemeni este favorizată de comunicarea proastă sau lipsa comunicării, între membrii unei populații.

Suntem un popor destul de dezbinat

În emisiunea ”Știrea cea bună” cu realizatorul Cornel Dărvășan, invitatul Aurelian Temișan, unul dintre cei mai cunoscuți actori și artiști din România, dezvoltă această idee:

”Suntem destul de dezbinați. Și din fericire un popor încă liniștit. Fiind în mare parte încă un popor creștin, ne iubim. Nu prea știm să nu mai arătăm. Suntem mânați de tot ceea ce înseamnă facil și la viteză. Nu mai vedem de multe ori firul ierbii cum crește călcând că trebuie să ajungem în acel punct să luăm nu știu ce sau să fac un profit din nu știu ce.”

Aici poți urmări întreaga emisiune:

1 COMENTARIU

Comments are closed.

ULTIMELE ARTICOLE

Cum ne protejăm datele pe internet?

Cum ne protejăm datele pe internet? Mai mulți băieți adolescenți din SUA au început să folosească inteligența artificială pentru a crea fotografii deepfake nud...

Sfaturi pentru când călătorești peste hotare

Sfaturi pentru când călătorești peste hotare. Unul dintre cele mai frumoase orașe ale Europei, Barcelona, se confruntă cu probleme mari din cauza infracționalității care...

Cum să citești oamenii ca pe o carte?

Suntem cu toții fascinați de acele persoane care par să aibă o conexiune instantanee cu alții, reușind să înțeleagă și să sesizeze ceea ce...

Cum să avem o relație de cuplu sănătoasă?

Cum să avem o relație de cuplu sănătoasă? Ceea ce avem toți în comun sunt nevoia de a fi iubiți și suferința pe care...