Home Emisiuni Din cărțile lumii Sunt superstițiile compatibile cu religia?

Sunt superstițiile compatibile cu religia?

0
Sunt superstițiile compatibile cu religia?
Sunt superstițiile compatibile cu religia?

Sunt superstițiile compatibile cu religia? Superstiția este o credință în care un determinat fapt are o explicație mistică sau magică sau doar asumată cultural, social sau religios fără niciun temei științific, credința în spirite, farmece, vrăji, semne prevestitoare, obiecte care poartă noroc, forțe supranaturale.

Ce reprezintă superstiția?

În general, superstiția este o credință în supranatural, adică o credință în existența unor forțe sau entități care nu sunt conforme cu legile naturii sau cu o înțelegere științifică a universului.
Exemple de superstiții includ:
  • credința în magie (de exemplu, vrăji și blesteme)
  • credință în omenești (bună sau rea)
  • credință în farmece și ritualuri de noroc (un banș norocos, care aruncă sare pe umăr pentru a evita „ghinionul” produs de împrăștierea acestuia)
  • credința în divinație (averi și profeție)
  • credința în astrologie (adică faptul că soarta noastră este determinată de pozițiile stelelor și planetelor)
  • credința în fantome sau o lume a spiritului dincolo de ceea ce poate fi explicat prin știință

Ce spune biserica ortodoxă despre superstiții?

În pravila bisericească ortodoxă se spune că “superstiţia este o credinţă de prisos (falsă), prin care Dumnezeu este defăimat. Superstiţiile sunt moştenite de la strămoşii păgâni şi s-au păstrat în popor de cei neştiutori. Cine crede în ele săvârşeşte un păcat, căci prin ele se falsifică adevărul dumnezeiesc şi se canonisesc ca şi vrăjitoria”. Preoţii ortodocşi au atras atenţia, în nenumărate rânduri, că este interzisă credinţa în superstiţii. Şi totuşi, aproape că nu există român care să nu aibă cel puţin o superstiţie, indiferent cât de credincios ar fi. Acest lucru este, până la urmă, un paradox. Când „frica de Dumnezeu” se transformă în „frică de superstiţii”, acestea ajung să fie ridicate la rang de religie.

Sunt superstițiile compatibile cu religia?

În emisiunea ”Din cărțile lumii” cu Evelina Bevis, Cornel Dărvășan răspunde la această întrebare: ”Cred că noi oamenii, românii din secolul 21, ar trebui să se preocupe mai mult decât de ceea ce se spune din bătrâni. Aceste superstiții au farmecul lor din punct de vedere folcloric sau cultural. Cred că mai mult decât aceste lucruri, trebuie să ne preocupăm de lucrurile care sunt scrise în Biblie. Această carte este o carte de căpătâi pentru creștini. Nu cred că superstițiile ar trebui să conteze în primul rând iar viața noastră să fie condusă de superstiții.”