marți, septembrie 26, 2023
Acasă Emisiuni Din cărțile lumii Sunt bune descântecele făcute de preoți?

Sunt bune descântecele făcute de preoți?

Sunt bune descântecele făcute de preoți? Un descântec este cel mai adesea o poezie sau un cântec ori o formulă magică ce se spune ca superstiție atunci când o persoană este bolnavă, are dureri de cap sau când este „deocheată”. Acest deochi, conform tradițiilor din popor, se întâmplă când o persoană se miră de cineva. Fie în sensul bun sau rău. Descântecele sunt folosite și pentru a „rupe un blestem”.

Despre descântec

Funcţia descântecului este readucerea stării de echilibru organismului prin vindecarea bolilor fizice şi sufleteşti, alungarea duhurilor necurate şi desfacerea vrăjilor făcute asupra bolnavului.

Descântecul este parte componentă a unui ritual sau chiar reprezintă un ritual, fiind interpretat în anumite condiţii legate de loc, timp şi anumite reguli de interpretare şi transmitere.

Persoanele care descântă sunt atât femeii, cât şi bărbaţi, capabili, să provoace şi să stăpânească anumite procese psihice, sugestia şi hipnoza. De obicei, pe lângă tehnica descântatului mai posedă cunoştinţe despre plantele medicinale sau alte metode de tratament.

Descântecul în lumea rurală

În lumea satului, descântecul încă mai are un rol important, menţinându-şi forma şi modalităţile tradiţionale de exprimare. În desfăşurarea ritualului, au intervenit un şir întreg de transformări: reducerea numărului de rânduri din texte, schimonosirea cuvintelor neînţelese, reducerea ustensilelor întrebuinţate.

Sunt bune descântecele făcute de preoți?

În emisiunea ”Din cărțile lumii” cu Evelina Bevis, invitatul Cornel Dărvășan, teolog, răspunde la această întrebare:

”Pune-te sub ocrotirea lui Dumnezeu. Aceasta este cea mai sigură apărare împotriva uneltirilor diavolului. Să ne înarmăm cu armătura lui Dumnezeu. A te duce la un om care descântă și care vrea să contracareze unele blesteme pe care le-a făcut cineva, nu este un teren sigur. Este un teren minat. Dumnezeu zice să nu ne ducem acolo. Plasmul 91 spune: către cine să mergem?”

ULTIMELE ARTICOLE

Lipsa de protecție a medicilor ginecologi

Lipsa de protecție a medicilor ginecologi. Unde începe și unde se termină malpraxisul? Relația de încredere pacient-medic este „zdruncinată” în România, fiind vorba despre...

Cu cine vor vota românii?

Cu cine vor vota românii? 2024 se anunţă un an crucial pentru viitorul României. În condiţiile în care ar urma să avem în acelaşi...

Are nevoie sistemul românesc de învățământ de o schimbare?

Are nevoie sistemul românesc de învățământ de o schimbare? Este suficient așa cum este în momentul de față? De ce randamentul în generațiile actuale...

Când o căsnicie poate ajunge la divorț?

Când o căsnicie poate ajunge la divorț? Durata medie a căsătoriilor care se finalizează cu divorț, în România, este de 8-9 ani. Rată care...