luni, iulie 15, 2024
Acasă Emisiuni Din cărțile lumii Sunt bune descântecele făcute de preoți?

Sunt bune descântecele făcute de preoți?

Sunt bune descântecele făcute de preoți? Un descântec este cel mai adesea o poezie sau un cântec ori o formulă magică ce se spune ca superstiție atunci când o persoană este bolnavă, are dureri de cap sau când este „deocheată”. Acest deochi, conform tradițiilor din popor, se întâmplă când o persoană se miră de cineva. Fie în sensul bun sau rău. Descântecele sunt folosite și pentru a „rupe un blestem”.

Despre descântec

Funcţia descântecului este readucerea stării de echilibru organismului prin vindecarea bolilor fizice şi sufleteşti, alungarea duhurilor necurate şi desfacerea vrăjilor făcute asupra bolnavului.

Descântecul este parte componentă a unui ritual sau chiar reprezintă un ritual, fiind interpretat în anumite condiţii legate de loc, timp şi anumite reguli de interpretare şi transmitere.

Persoanele care descântă sunt atât femeii, cât şi bărbaţi, capabili, să provoace şi să stăpânească anumite procese psihice, sugestia şi hipnoza. De obicei, pe lângă tehnica descântatului mai posedă cunoştinţe despre plantele medicinale sau alte metode de tratament.

Descântecul în lumea rurală

În lumea satului, descântecul încă mai are un rol important, menţinându-şi forma şi modalităţile tradiţionale de exprimare. În desfăşurarea ritualului, au intervenit un şir întreg de transformări: reducerea numărului de rânduri din texte, schimonosirea cuvintelor neînţelese, reducerea ustensilelor întrebuinţate.

Sunt bune descântecele făcute de preoți?

În emisiunea ”Din cărțile lumii” cu Evelina Bevis, invitatul Cornel Dărvășan, teolog, răspunde la această întrebare:

”Pune-te sub ocrotirea lui Dumnezeu. Aceasta este cea mai sigură apărare împotriva uneltirilor diavolului. Să ne înarmăm cu armătura lui Dumnezeu. A te duce la un om care descântă și care vrea să contracareze unele blesteme pe care le-a făcut cineva, nu este un teren sigur. Este un teren minat. Dumnezeu zice să nu ne ducem acolo. Plasmul 91 spune: către cine să mergem?”

ULTIMELE ARTICOLE

Medicii neonatologi și importanța lor crucială în viața noastră

Medicii neonatologi joacă un rol esențial în îngrijirea celor mai vulnerabili pacienți: nou-născuții, în special cei prematuri sau cu probleme medicale complexe. Expertiza lor...

Cele mai importante versete din Biblie pe care să le memorezi

Selectarea celor mai importante versete din Biblie este subiectivă și poate varia în funcție de interpretare și context. Însă, iată câteva dintre versetele considerate...

Istoria reformei protestante

Reforma Protestantă, inițiată în secolul al XVI-lea, a fost un moment crucial în istoria creștinismului, marcând o schimbare profundă în peisajul religios, social și...

Ziua Malala: sărbătorirea curajului și educației pentru toți

Ziua Malala este sărbătorită anual pe 12 iulie. Pentru a onora curajul și determinarea Malalei Yousafzai în lupta pentru dreptul la educație. Această zi...