duminică, aprilie 14, 2024
Acasă Editoriale Sănătate Sunt aparatele dentare metalice cea mai bună modalitate de ortodonție?

Sunt aparatele dentare metalice cea mai bună modalitate de ortodonție?

Sunt aparatele dentare metalice cea mai bună modalitate de ortodonție? Te-ai săturat să te simți complexat atunci când cunoști persoane noi? Sau să pui mâna la gură atunci când zâmbești? Dinții strâmbi sau încălecați nu sunt doar o problemă de ordin estetic, cât mai ales una funcțională – nu de puține ori, pacienții se confruntă cu carii interdentare, dar și cu probleme masticatorii sau de digestie.

Din aceste motive, tot mai mulți dintre pacienți își doresc o schimbare. Chiar dacă încă mai există teama de stomatolog (amintindu-ne de stomatologia din anii 90), sunt persoane care aleg să o învingă și să meargă la ortodont. 

În trecut exista convingerea că doar copiii și adolescenții ar trebui să poarte aparate dentare. Însă, pe măsură ce tehnologia a avansat, chiar și adulții pot beneficia acum de tratamentul cu aparate dentare.

Cum cea mai cunoscută modalitate de ortodonție este prin intermediul unui aparat dentar metalic, nici nu este de mirare că încă persistă multe concepții greșite despre acesta, în special legate de estetică și durerea asociată tratamentului.

Care este scopul tratamentului ortodontic cu aparat dentar fix?

Scopul principal al unui astfel de tratament ortodontic este îmbunătățirea poziției anumitor dinți, respectiv a maxilarului inferior și superior. Aparatele dentare fixe, odată montate, rămân permanent pe durata tratamentului, de aceea, vizitele periodice la ortodont și igiena orală riguroasă sunt esențiale.

Odată finalizat tratamentul ortodontic propriu-zis, pacienților le este recomandat un retainer, un dispozitiv post-ortodontic care previne deplasarea dinților în poziția de dinainte de tratament. Deși multe dintre aparatele dentare fixe nu sunt estetice, acestea oferă multiple avantaje funcționale, inclusiv un control mai bun al tratamentului și o eficiență ridicată, comparativ cu aparatele dentare invizibile. Aparatele dentare fixe sunt mai accesibile decât modelele invizibile, iar eficiența lor în cazul malocluziilor severe este indiscutabilă. 

Ce avantaje are un aparat dentar fix?

Aparatele dentare fixe permit o repoziționare mai eficientă a dinților, facilitând astfel migrarea lor pe arcade. Prin faptul că sunt reglate permanent de medic, la finalul tratamentului pacienții se vor bucura de un rezultat de lungă durată.

Comparativ cu aparatele dentare mobile (care pot fi date jos pentru igienizare sau atunci când pacientul mănâncă), cele fixe rămân pe dinți până la finalizarea tratamentului. Ceea ce se traduce și printr-o mai mare siguranță – se vor deplasa sau cădea în timpul somnului sau al antrenamentelor.

Diversitatea de aparate dentare fixe de pe piață reflectă nevoile și preferințele oricărui pacient. Astfel, brackeții aparatelor dentare fixe pot fi create din diferite materiale și, prin urmare, putem identifica următoarele tipuri:

  • Aparat dentar metalic: este dispozitivul cel mai vizibil, dar care nu prezintă probleme structurale atunci când este purtat timp îndelungat;

  • Aparat dentar ceramic: este la fel de eficient ca aparatul metalic, cu diferența că este mai puțin vizibil. Ca acesta să nu se coloreze este indicat să se curețe corespunzător, cu tablete efervescente;

  • Aparat dentar Safir: este cel mai discret model de aparat dentar fix, dar mai costisitor și cu un risc ridicat de deteriorare;

  • Aparat dentar Incognito: reprezintă o generație avansată de aparate dentare fixe, care  sunt montate pe partea interioară a dinților. Astfel, pacienții își pot continua viața socială și rutina zilnică fără probleme.

Orice ar fi, alegerea unui aparat dentar fix se bazează pe necesitățile și dorințele individuale. Ele se discută în detaliu cu medicul ortodont. Cu aparatele dentare fixe, un zâmbet sănătos și frumos devine o certitudine.

ULTIMELE ARTICOLE

Creștinii și frica de moarte

Frica de moarte a fost una dintre cele mai fundamentale temeri umane de-a lungul istoriei. Pentru mulți, credința religioasă a oferit un refugiu împotriva...

Case de marcat portabile potrivite pentru fiecare afacere

Vânzările și evidența fiscală a unei firme care desfășoară activități comerciale au nevoie de un suport tehnologic de calitate. Alegerea unei case de marcat...

De ce să le oferi copiilor cărți de Paște?

Chiar dacă mai sunt câteva săptămâni bune până la Paște, dacă ai copii sau dacă vei merge în vizită la cineva care are, probabil...

Cum să ne ferim de razele UV periculoase

Protejarea pielii împotriva razelor ultraviolete (UV) este esențială pentru prevenirea problemelor de sănătate precum arsurile solare, îmbătrânirea prematură a pielii și riscul de cancer...