luni, iulie 15, 2024
Acasă Editoriale Sănătate Sunt aparatele dentare metalice cea mai bună modalitate de ortodonție?

Sunt aparatele dentare metalice cea mai bună modalitate de ortodonție?

Sunt aparatele dentare metalice cea mai bună modalitate de ortodonție? Te-ai săturat să te simți complexat atunci când cunoști persoane noi? Sau să pui mâna la gură atunci când zâmbești? Dinții strâmbi sau încălecați nu sunt doar o problemă de ordin estetic, cât mai ales una funcțională – nu de puține ori, pacienții se confruntă cu carii interdentare, dar și cu probleme masticatorii sau de digestie.

Din aceste motive, tot mai mulți dintre pacienți își doresc o schimbare. Chiar dacă încă mai există teama de stomatolog (amintindu-ne de stomatologia din anii 90), sunt persoane care aleg să o învingă și să meargă la ortodont. 

În trecut exista convingerea că doar copiii și adolescenții ar trebui să poarte aparate dentare. Însă, pe măsură ce tehnologia a avansat, chiar și adulții pot beneficia acum de tratamentul cu aparate dentare.

Cum cea mai cunoscută modalitate de ortodonție este prin intermediul unui aparat dentar metalic, nici nu este de mirare că încă persistă multe concepții greșite despre acesta, în special legate de estetică și durerea asociată tratamentului.

Care este scopul tratamentului ortodontic cu aparat dentar fix?

Scopul principal al unui astfel de tratament ortodontic este îmbunătățirea poziției anumitor dinți, respectiv a maxilarului inferior și superior. Aparatele dentare fixe, odată montate, rămân permanent pe durata tratamentului, de aceea, vizitele periodice la ortodont și igiena orală riguroasă sunt esențiale.

Odată finalizat tratamentul ortodontic propriu-zis, pacienților le este recomandat un retainer, un dispozitiv post-ortodontic care previne deplasarea dinților în poziția de dinainte de tratament. Deși multe dintre aparatele dentare fixe nu sunt estetice, acestea oferă multiple avantaje funcționale, inclusiv un control mai bun al tratamentului și o eficiență ridicată, comparativ cu aparatele dentare invizibile. Aparatele dentare fixe sunt mai accesibile decât modelele invizibile, iar eficiența lor în cazul malocluziilor severe este indiscutabilă. 

Ce avantaje are un aparat dentar fix?

Aparatele dentare fixe permit o repoziționare mai eficientă a dinților, facilitând astfel migrarea lor pe arcade. Prin faptul că sunt reglate permanent de medic, la finalul tratamentului pacienții se vor bucura de un rezultat de lungă durată.

Comparativ cu aparatele dentare mobile (care pot fi date jos pentru igienizare sau atunci când pacientul mănâncă), cele fixe rămân pe dinți până la finalizarea tratamentului. Ceea ce se traduce și printr-o mai mare siguranță – se vor deplasa sau cădea în timpul somnului sau al antrenamentelor.

Diversitatea de aparate dentare fixe de pe piață reflectă nevoile și preferințele oricărui pacient. Astfel, brackeții aparatelor dentare fixe pot fi create din diferite materiale și, prin urmare, putem identifica următoarele tipuri:

  • Aparat dentar metalic: este dispozitivul cel mai vizibil, dar care nu prezintă probleme structurale atunci când este purtat timp îndelungat;

  • Aparat dentar ceramic: este la fel de eficient ca aparatul metalic, cu diferența că este mai puțin vizibil. Ca acesta să nu se coloreze este indicat să se curețe corespunzător, cu tablete efervescente;

  • Aparat dentar Safir: este cel mai discret model de aparat dentar fix, dar mai costisitor și cu un risc ridicat de deteriorare;

  • Aparat dentar Incognito: reprezintă o generație avansată de aparate dentare fixe, care  sunt montate pe partea interioară a dinților. Astfel, pacienții își pot continua viața socială și rutina zilnică fără probleme.

Orice ar fi, alegerea unui aparat dentar fix se bazează pe necesitățile și dorințele individuale. Ele se discută în detaliu cu medicul ortodont. Cu aparatele dentare fixe, un zâmbet sănătos și frumos devine o certitudine.

ULTIMELE ARTICOLE

Medicii neonatologi și importanța lor crucială în viața noastră

Medicii neonatologi joacă un rol esențial în îngrijirea celor mai vulnerabili pacienți: nou-născuții, în special cei prematuri sau cu probleme medicale complexe. Expertiza lor...

Cele mai importante versete din Biblie pe care să le memorezi

Selectarea celor mai importante versete din Biblie este subiectivă și poate varia în funcție de interpretare și context. Însă, iată câteva dintre versetele considerate...

Istoria reformei protestante

Reforma Protestantă, inițiată în secolul al XVI-lea, a fost un moment crucial în istoria creștinismului, marcând o schimbare profundă în peisajul religios, social și...

Ziua Malala: sărbătorirea curajului și educației pentru toți

Ziua Malala este sărbătorită anual pe 12 iulie. Pentru a onora curajul și determinarea Malalei Yousafzai în lupta pentru dreptul la educație. Această zi...