joi, iulie 18, 2024
Acasă Editoriale Actualitate SUCEAVA - primul oraș închis din România!

SUCEAVA – primul oraș închis din România!

Suceava și alte opt comune din jurul orașului au fost închise!

Transportul în comun se întrerupe, intră doar mărfuri și persoane care au activități economice, de securitate sau de administrație publică.

Marcel Vela a anunțat luni seara măsurile de închidere a orașului Suceava și a celor opt comune care se află în jurul orașului și care vin după ce s-a descoperit că din cei 2109 de oameni depistați cu coronavirus în România, 593 sunt din Suceava.

22 de oameni au murit cu diagnosticul Covid-19, 13 fiind anunțați la finalul zilei de luni.
O treime din totalul deceselor de până acum în România vin de la Spitalul din Suceava.

Nu vor mai exista zboruri, trenuri și transport în comun în orașul reședință de județ, unde trăiesc peste 100.000 de oameni. Este interzisă deplasarea în interiorul orașului. La ieșirea din oraș Poliția și Armata verifică și controlează accesul în zona carantinată.

Ce prevede Ordonanța Militară nr.6?

Art.1 – Se instituie pe perioada stării de urgență, măsura de carantinare în municipiul Suceava și în zona limitrofă formată din următoarele opt comune: Adâncata, Salcea,Ipotești, Bosanci, Moara, Șcheia, Pătrăuți și Mitocu Dragomirnei.

Art.2 – Se instituie pe perioada stării de urgență o zonă de protecție, ca perimetru de siguranță în jurul localităților carantinate, formată din toate celelalte unități teritoriale administrative din județul Suceava.

Art.3 – În zona carantinată prevăzută la art.1 este permisă intrarea, respectiv ieșirea

a) transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, a materiilor prime și resurselor necesare desfășurării activităților economice în zona carantinată, precum și a aprovizionării populației;

b) persoanele care nu locuiesc în zona carantinată dar care desfășoară activități economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitar, situațiilor de urgență, administrației publice locale, asistenței și protecției sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii alimentației publice, alimentării cu apă, comunicațiilor și transporturilor.

Art.4 – Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, precum și operatorii economici din domeniul transportului feroviar de persoane, nu vor comercializa bilete/abonamente sau alte titluri de călătorie pentru transportul călătorilor în zona carantinată decât dacă sunt respectate dispozițiile art. 3.

În zona de protecție nu au voie să circule între localități persoanele care fac parte din alte categorii socio-profesionale.

21 de decese comunicate într-o singură zi

Încă 13 decese din cauza COVID-19 au fost raportate luni seară de autorități, după ce în presa locală și centrală au apărut semne de întrebare cu privire la numărul real al deceselor de la Suceava.

Bilanțul zilei ajunge la 21 de morți raportați într-o singură zi.

Autoritățile au comunicat în această seară că 13 oameni care muriseră în intervalul 22-29 martie la Spitalul județean din Suceava au fost victime ale Covid-19.

Inițial, Grupul de Comunicare Strategică a transmis că toate cele 13 decese, care ridică totalul lor la 65, dintre care 21 au fost anunțate luni, sunt ale unor persoane cu vârsta cuprinsă între 40 și 80 de ani, care au fost internate în Spitalul Județean de Urgență Suceava, în mai multe secții: nefrologie, boli interne, chirurgie plastică, gastroenterologie.

Decesele, mai spune GCS, au fost înregistrate în perioada 22- 29 martie 2020 iar data confirmării rezultatelor pozitive către INSP este 30 martie 2020.

Despre situația de la Suceava apăruseră încă din timpul zilei declarații contradictorii, care indicau că sunt mai mulți morți la spitalul din Suceava din cauza virusului decât cele nouă decese raportate până luni dimineața.

Ulterior comunicatului sumar, Grupul de Comunicare Strategică, din care fac parte reprezentanți ai tuturor ministerelor implicate în combaterea coronavirusului, a dat următoarele detalii.

„În perioada 22-29 martie la Suceava au fost înregistrare 22 de decese, din care 9 au fost raportate și au fost comunicate public.

Spitalul din Suceava a fost închis în data de 25 martie timp de 48 de ore, iar decesele au fost în rândul pacienților acestui spital.

La acest moment nu avem informații detaliate referitoare la momentul în care au fost prelevate probele pentru persoanele decedate, respectiv dacă acestea au fost prelevate înainte sau după deces.

La acest moment este în desfășurare refacerea anchetelor epidemiologice de către noua conducere a DSP Suceava”.

ULTIMELE ARTICOLE

17 iulie – Ziua Internațională a Justiției

Ziua Internațională a Justiției, celebrată pe 17 iulie, este o ocazie importantă pentru a recunoaște și promova principiile de justiție, echitate și drepturile omului...

Importanța educației emoționale în școli

Educația emoțională, adesea denumită și inteligență emoțională, se referă la capacitatea de a recunoaște, înțelege și gestiona propriile emoții și de a recunoaște și...

Nu e niciodată prea târziu să înveți ceva nou

Învățarea este un proces continuu care nu ar trebui să se oprească niciodată, indiferent de vârstă. Fie că e vorba de dezvoltarea unor noi...

Medicii neonatologi și importanța lor crucială în viața noastră

Medicii neonatologi joacă un rol esențial în îngrijirea celor mai vulnerabili pacienți: nou-născuții, în special cei prematuri sau cu probleme medicale complexe. Expertiza lor...