Marele GRIT

Succesul în viață este obiectivul numărul unu, nu-i așa? Atunci, de ce unele persoane își îngroapă talentele în mediocritate? De ce alții nu-și finalizează studiile? De ce mulți își abandonează visele? De ce nu reușesc cei care au promis să fie sprijin și la bine și la greu, să se țină de promisiune? De ce copiii, primiți atât de călduros în sânul familiei, sunt abandonați în fața tabletei? De ce? Care să fie motivul care ne ține departe de succesul la care suntem chemați?

Succesul în viață versus eșec

„Tabăra Bestiei” este perioada care-i determină pe mulți dintre studenții de la West Point, prestigioasa Academie Militară a SUA, să renunțe, în ciuda pregătirii intense pe parcursul a doi ani. De ce renunță unii dintre acești tineri după atâta muncă? Se pare că nu lipsa talentului, a sănătății, a interesului sau a IQ-ului este motivul.

Angela Duckworth, profesor de psihologie la Universitatea Pennsylvania, a studiat problema predictibilității succesului sau al eșecului în mai multe domenii de activitate, începând chiar cu studenții de la West Point. Testul elaborat de aceasta s-a dovedit mult mai eficient chiar decât minuțiosul „Scor Total al Candidatului” pe care admiterea universității îl desemna.

succesul in viata

GRIT sau succesul în viață

Angela Duckworth propune o strategie pe cât de banală (la prima vedere), pe atât de eficientă. Modul în care abordezi un proiect, de orice natură ar fi el, este cel care-ți prezice eșecul sau succesul. Dacă viața ta se desfășoară ca un număr impresionant de sprinturi, ai șanse serioase să începi proiecte, să întemeiezi familii, să inițiezi studii, etc, care să se termine prost. Dacă însă abordezi viața ca pe un maraton unde ai nevoie de rezistență, de perseverență, de motivație puternică, ai șanse considerabile să-ți duci la bun sfârșit orice proiect.

Pentru că nu IQ-ul, pasiunea, frumusețea (care, apropos, nu ți-e de folos decât până în momentul în care trebuie să deschizi gura), sănătatea sau talentul sunt cele care-ți prezic succesul, ci combinația între pasiune și perseverență. Angela Duckworth a numit-o simplu, GRIT. I-am putea spune tărie de caracter sau încăpățânare. Cert este că GRIT este cel mai fidel predictor recunoscut al succesului.

Cum arată viața ta? Ca o succesiune de sprinturi sau ca un maraton? Cât timp ai avut răbdare să investești în formarea profesională? Cât timp ai investit în familia ta care tinde spre disfuncționalitate? Cât timp ai alocat dezvoltării talentului cu care ai fost înnobilat? Cât timp ai oferit copilului tău? Dacă nu ești mulțumit cu rezultatele, poate ar fi bine să-ți cercetezi adevăratele motive care te-au împins în situațiile actuale. Și să le transformi în combustibil, în pasiune. Ești suficient de pasionat ca să perseverezi până la succes?

E timpul să-ți reconfigurezi traseul. Ești parte a unui maraton și ai dreptul și capacitatea de a ajunge la final.

Articol realizat de Narcisa Ispas

ULTIMELE ARTICOLE