8.5 C
București
duminică, 14 august 2022
Acasă Emisiuni Mens Sana STUDIU: Suprasolicitarea creierului scurtează viața!

STUDIU: Suprasolicitarea creierului scurtează viața!

Cercetătorii de la Harvard au publicat un nou studiu prin care au concluzionat că ”o activitate cerebrală excesivă ar putea fi dăunătoare sănătăţii” 

 

Michael McConnell, un neurolog din cadrul Lieber Institute for Brain Development, care nu a fost implicat în studiu, a concluzionat că ”este surprinzător şi contra-intuitiv, în acelaşi timp, să constatăm, din acest studiu, că prin limitarea activității neuronale se poate asigura un proces sănătos de îmbătrânire.”

Neurologul Ovidiu Tudor, invitat în emisiunea Mens Sana, a explicat, pe înțelesul tuturor, care sunt cauzele pentru care suprasolicitarea creierului ne aduce îmbătrânirea precoce.

”Studiile sunt făcute pe oameni, pe animăluțe de laborator și s-a observat că, într-adevăr, o stimulare a activității cerebrale, peste limitele normale, ar putea provoca o scurtare a vieții, în timp ce intrarea într-o zonă de confort și de relaxare, dimpotrivă, ar putea prelungi durata vieții, dar și calitatea ei.

Creierul, deși nu foarte mare ca organ, folosește aproximativ o treime din resursele energetice ale organismului. Ori, prin suprasolicitare, prin depășirea unor bariere, ai putea rămâne fără combustibilul necesar, fără energia necesară ca acest mecanism întreg, care este corpul, să funcționeze cum trebuie.”

Cum ne putem însă menține creierul tânăr pentru mai mult timp, a explicat neurologul Ovidiu Tudor:

”O stimulare cerebrală adecvată este cea care îți oferă calitate, control, dar și speranță de viață. Dar vorbim și de acea stimulare cerebrală intensă nenecesară, inutilă.

Pentru a reduce nivelul de stres trebuie să îți simplifici viața foarte mult. Să reduci toate lucrurile la elemente simple, baby steps, și să prioritizezi astfel încât să deții controlul asupra lor.

Vom păstra, întotdeauna, elementele care ne relaxează, o carte bună, mișcarea, stilul alimentar, odihna, dar dincolo de activitățile pe care le desfășurăm în fiecare zi, este bine să avem momente în care să nu ne gândim la absolut nimic, momente în care putem doar medita sau lua o pauză de la tot ceea ce înseamnă gânduri, planificare, proiectare, proiecție pentru viitor.

Timp pe care să ți-l dedici tu, interiorului tău, în care să lași gândurile exterioare și planificările deoparte și să îți reîncarci bateriile.
Orice lucru bun, oricât de bun ar fi, în momentul în care îl folosești prea mult poate deveni dăunător”

Sourcea7tv

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.ULTIMELE ARTICOLE

Echipă de baschet botezată în râul Iordan

„Am deschis un drum acum. Cred că vor fi și alte echipe universitare care vor dori să vină și să susțină această competiție și...

”Biblioteca vie” merge în penitenciare

Organizatorii proiectului "Biblioteca vie", susțin ca urmăresc eliminarea stigmatizării față de persoanele incarcerate, prin această activitate. Acțiunea vine în continuarea proiectului eparhial „În temniță...

Primarul Capitalei a dezvăluit ce proiecte vor fi gata la finalul anului

Nicuşor Dan a menţionat că Grădina Cişmigiu este, „cumva”, „în aceeaşi situaţie cu Bucureştiul”.   „Are aceleaşi probleme de ani de zile şi de care nu...

Constanța va rămâne fără apă caldă două săptămâni

”Primăria Municipiului Constanța informează constănțenii racordați la sistemul municipal de termoficare că în această perioadă se află în faza de executare lucrări importante de...