Un studiu efectuat de către rețeaua privată de sănătate Regina Maria a ajuns la o concluzie îngrijorătoare. Deși mulți români au probleme de natură psihoemoțională, foarte puțini apelează la psihoterapeut. Aceste probleme s-au accentuat odată cu pandemia Covid și cu războiul din Ucraina.
55% dintre romani susțin că au resimțit impactul negativ asupra echilibrului emoțional generat de pandemia Covid-19, în principal prin restricția libertății de mișcare și izolare. 1 din 2 români declară că este afectat negativ de conflictul din Ucraina (cost al vieții mai ridicat, teamă de război, empatia pentru oamenii din Ucraina). Tot jumătate dintre români suferă de epuizare generală la locul de muncă.
Deși cunoaștem soluția, nu apelăm la ea
Două treimi dintre respondenți sunt de părere că bunăstarea psihologică ar trebui verificată cu regularitate. 44% dintre repondenți consideră că mersul la psiholog ar putea fi un remediu potrivit în general. Însă 89% dintre români nu au discutat niciodată cu unul. Doar 22% dintre români recunosc că în ultimul an au simțit nevoia să discute cu un psihoterapeut. Chiar mai rău, dintre aceștia din urmă, doar 50% au și apelat la unul.
Ce spun experții despre acest fenomen?
“Psihoterapia nu este un moft, ci o necesitate pentru mulți dintre noi. Contextul în care ne aflăm acum a crescut nivelul de anxietate și e normal să cerem ajutor”, declară Oana Nicolau, co-fondator al clinicii de psihoterapie cu același nume.
“În 2022, încă ne este rușine să mergem la terapie, însă e bine să știm că tot ce se discută rămâne în cabinet. Psihoterapia oferă instrumentele necesare pentru a gestiona mai bine problemele de zi cu zi, emoțiile din jurul unei suferințe, relațiile de familie și pentru a crește stima de sine”, a adăugat ea.
Ce tipuri de probleme au fost regăsite?
59% din respondenți au declarat că s-au confruntat în ultimul an cu o problemă individuală: stres, anxietate, gestionarea unor emoții, teamă, fobii. Alți 36% au avut probleme care țin de relația cu persoane apropiate (partener, copil).
[…] Perioada de izolare a venit cu schimbarea […]
[…] este specială pentru noi. În plus, un dar ce poate fi personalizat adaugă o notă personală, emoții, senzatii, sentimente, ganduri […]
[…] Impactul războiului asupra sănătății mintale […]
[…] Rădăcinile acestor probleme coboară adesea în adâncimi mai mari decât capacitatea de conştientizare a persoanei, acesta fiind motivul pentru care ele se dovedesc a fi nerezolvabile în absenţa unei psihoterapii. […]