8.5 C
București
miercuri, 30 noiembrie 2022
Acasă Editoriale Stil de viață Studiu: Românii nu merg la psihoterapeut

Studiu: Românii nu merg la psihoterapeut

Un studiu efectuat de către rețeaua privată de sănătate Regina Maria a ajuns la o concluzie îngrijorătoare. Deși mulți români au probleme de natură psihoemoțională, foarte puțini apelează la psihoterapeut. Aceste probleme s-au accentuat odată cu pandemia Covid și cu războiul din Ucraina.

55% dintre romani susțin că au resimțit impactul negativ asupra echilibrului emoțional generat de pandemia Covid-19, în principal prin restricția libertății de mișcare și izolare. 1 din 2 români declară că este afectat negativ de conflictul din Ucraina (cost al vieții mai ridicat, teamă de război, empatia pentru oamenii din Ucraina). Tot jumătate dintre români suferă de epuizare generală la locul de muncă.

Deși cunoaștem soluția, nu apelăm la ea

Două treimi dintre respondenți sunt de părere că bunăstarea psihologică ar trebui verificată cu regularitate. 44% dintre repondenți consideră că mersul la psiholog ar putea fi un remediu potrivit în general. Însă 89% dintre români nu au discutat niciodată cu unul. Doar 22% dintre români recunosc că în ultimul an au simțit nevoia să discute cu un psihoterapeut. Chiar mai rău, dintre aceștia din urmă, doar 50% au și apelat la unul.

Ce spun experții despre acest fenomen?

“Psihoterapia nu este un moft, ci o necesitate pentru mulți dintre noi. Contextul în care ne aflăm acum a crescut nivelul de anxietate și e normal să cerem ajutor”, declară Oana Nicolau, co-fondator al clinicii de psihoterapie cu același nume.

“În 2022, încă ne este rușine să mergem la terapie, însă e bine să știm că tot ce se discută rămâne în cabinet. Psihoterapia oferă instrumentele necesare pentru a gestiona mai bine problemele de zi cu zi, emoțiile din jurul unei suferințe, relațiile de familie și pentru a crește stima de sine”, a adăugat ea.

Ce tipuri de probleme au fost regăsite?

59% din respondenți au declarat că s-au confruntat în ultimul an cu o problemă individuală: stres, anxietate, gestionarea unor emoții, teamă, fobii. Alți 36% au avut probleme care țin de relația cu persoane apropiate (partener, copil).

4 COMENTARII

Comments are closed.ULTIMELE ARTICOLE

Ce înseamnă dietă low carb?

Ce înseamnă dietă low carb? Este dieta o idee bună? Ea poate genera un stil de viață sănătos, nu doar prin a slăbi, ci...

Ceaiul de sunătoare ar putea fi inamicul depresiei

Ceaiul de sunătoare ar putea fi inamicul depresiei. Acesta ar avea proprietăți care ajută creierul să se relaxeze și să se calmeze, invitând la...

Mă părăsește dacă nu pot avea copii!

Mă amenință că mă părăsește pentru că nu pot avea copii! Ce pot să fac? Este o frază care din nefericire o auzim din ce...

Statistică îngrijorătoare pe piața sh auto din România

Statistică îngrijorătoare pe piața sh auto din România. 1 din 5 mașini au kilometrajul modificat, ceea ce confirmă anxietatea multor potențiali cumpărători. Sinceritatea nu...
[instagram-feed num=6 cols=6 showfollow=false]