luni, septembrie 9, 2024
Acasă Articole Studiu nou descoperă abilitatea câinilor de a mirosi stresul oamenilor

Studiu nou descoperă abilitatea câinilor de a mirosi stresul oamenilor

Câinele este supradenumit cel mai bun prieten al omului. Este animalul de nădejde al celor care se decid să își mărească familia cu un astfel de suflet. El este definiția iubirii și compasiunii.

Te-ai gândit vreodată cum reușește câinele tău să își dea seama când ești stresat? Poate te gândești că îl ajută simțul acustic deoarece la stres oamenii sunt destul de vocali.

Ei bine, cercetătorii de la Universitatea Queen din Belfast, Irlanda de Nord, au descoperit că aceștia (câinii) își pot da seama dacă ești stresat doar prin respirație sau mirosul transpirației.

Ce s-a întâmplat în timpul studiului?

Imagine cu mai multe mostre gata de analiza

Câinii au fost învățați cum să caute un miros și să alerteze cercetătorii asupra mostrei corecte. Mostrele cu stres și cele relaxate au fost apoi introduse în studiu. Cercetătorii însă nu au știut dacă va fi o diferență de miros pe care câinii o vor putea detecta.

În fiecare sesiune de testare, fiecare câini a primit o mostră relaxată și mostră de stres de la o persoană. Mostrele au fost prelevate la patru minute distanță de cealaltă. Toți câinii au putut alerta corect cercetătorii asupra mostrei de stres a fiecărei persoane.

„Ne ajută să înțelegem mai bine relația om-câine”

Imagine ce descrie relatia dintre om si caine

Clara Wilson, doctorand al Școlii de Psihologie din cadrul universității a spus:

”Descoperirile arată că noi, oamenii, producem diferite mirosuri prin transpirație și respirație atunci când suntem stresați și câinii pot simți diferența din mirosul nostru atunci când suntem relaxați, chiar dacă nu ne cunosc”.

„Aceste cercetări subliniază faptul că, de fapt, câinii nu au nevoie de semnale vizuale sau audio pentru a detecta stresul uman. Acesta este primul studiu de acest fel și oferă dovezi că, de fapt, câinii pot mirosi stresul doar din respirație și transpirație, fapt ce ar putea fi util în timpul instruirii de câini de terapie sau de asistență”, a adăugat Wilson.

„Ne ajută, de asemenea, să înțelegem mai bine relația om-câine și modul în care câinii ar putea interpreta și interacționa cu stările psihologice umane”, a subliniat Wilson.

ULTIMELE ARTICOLE

Cum îmbunătățim imunitatea copiilor?

Cum îmbunătățim imunitatea copiilor? Imunitatea joacă un rol esențial în protejarea copiilor împotriva bolilor și infecțiilor, asigurându-le o dezvoltare sănătoasă și un viitor robust....

Cum să îți ajuți copilul să treacă peste crizele de tantrum

Cum să îți ajuți copilul să treacă peste crizele de tantrum. Crizele de tantrum reprezintă o etapă normală în dezvoltarea copiilor, mai ales în...

Rolul femeii în biserica adventistă

Rolul femeii în biserica adventistă. De-a lungul istoriei, femeile au jucat un rol vital în comunitățile religioase, iar Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea...

Tineretul adventist și provocările societății moderne

Tineretul adventist și provocările societății moderne. Tinerii adventiști de astăzi se confruntă cu o multitudine de provocări în societatea modernă. Provocări care îi testează...