Home Emisiuni BookMedia Știi de ce spartanii erau de neînfrânt? Hai în Grecia pe urmele vechilor eleni!

Știi de ce spartanii erau de neînfrânt? Hai în Grecia pe urmele vechilor eleni!

1
Știi de ce spartanii erau de neînfrânt? Hai în Grecia pe urmele vechilor eleni!
Știi de ce spartanii erau de neînfrânt? Hai în Grecia pe urmele vechilor eleni!

Știi de ce spartanii erau de neînfrânt? Hai în Grecia pe urmele vechilor eleni! Rolul Greciei Antice în dezvoltarea culturală, spirituală și politică a societății actuale este uriaș, în timp ce poporul grec este cel care a implementat formele superioare de organizare politică.

Despre Grecia Antică

1. Se crede că primele civilizații antice grecești s-au format în jurul anului 1600 î.Hr. În anul 800 î.Hr. grecii au început să împartă teritoriul în orașe-state cu propriile sale legi, obiceiuri și conducători. 2. Grecii nu au avut rege sau regină și au fost primii care au avut un guvern democratic. 3. Limba greacă este cea mai veche limbă care este încă vorbită, fiind folosită neîntrerupt de peste 5.000 de ani. 4. Alexandru cel Mare a fost primul conducător care a făcut monede cu chipul său. Până la el, pe monede apăreau zei și zeițe. 5. Locuitorii Greciei Antice au trăit în oraşe-state, fiecare dintre acestea fiind o unitate politică separată cu propriile sale legi şi guvern. Au existat peste 100 de astfel de oraşe-state cele mai puternice fiind Atena şi Sparta. 6. Atena era centrul educaţional al Greciei Antice, în timp ce Sparta era centrul militar.

Grecia la nivel turistic

Destinație turistică plină de farmec. Vestigiile culturilor minoică și miceniană, greacă și bizantină și, mai presus de toate, oamenii, grecii înșiși, cu individualismul lor distinct și cu dragostea lor nemărginită de viață, fac fiecare vacanță în Grecia memorabilă. Grecia este una dintre cele mai populare destinații de vacanță din Europa. Istoria culturală bogată a Antichității, dar și soarele, nisipul și marea atrag vizitatori intelectuali și pasionați de artă, dar și turiști iubitori de soare și sejururi prelungite.

Știi de ce spartanii erau de neînfrânt?

În emisiunea ”BookMedia” cu Natașa Culea, invitatul avocat de origine elenă Alecsandru Mateescu descrie această civilizație: ”Libertate sau moarte. Acesta a fost motto-ul revoluției de la 1821. Este absolut spectaculos cum o țară mică, cu un popor numeric foarte mic, cu o cultură și un patrimoniu imens, s-au mobilizat și au reușit să învingă o mare putere, și anume Imperiul Otoman. De altfel un imperiu care în opinia mea sunt doar războinice.”