marți, septembrie 26, 2023
Acasă Editoriale Stil de viață Știai că plictiseala îți poate aduce beneficii?

Știai că plictiseala îți poate aduce beneficii?

Știai că plictiseala îți poate aduce beneficii? Poate fi greu de crezut. Însă un studiu publicat recent în revista Academy of Management Discoveries ne demonstrează de ce. În cadrul studiului, oamenii plictisiți i-au depășit pe artiști atât din punct de vedere al cantității ideilor, cât și al calității, conform paginadepsihologie.ro.

Plictiseala ca trăsătură vs. plictiseala ca stare

Separarea conceptuală între tendința generală de a experimenta plictiseala (trăsătură) și experiența situațională a unei persoane cu plictiseala (starea) a fost ridicată de diverși cercetători (de exemplu, Fahlman și colab., 2013; Todman, 2013; Vodanovich, 2003). Pe baza acestei discuții recente, predispoziția pentru plictiseală ar putea fi descrisă ca o caracteristică internă consecventă a personalității – tendința unei persoane de a experimenta plictiseala, ignorând influența oricăror situații pe care le-a trăit.

Au fost identificate mai multe riscuri asociate cu o predispoziție crescută pentru acele persoane care prezintă predispoziția pentru plictiseală (ca trăsătură a personalității), iar identificarea acestora a clarificat de ce în anumite tipuri de dificultăți psihiatrice, cuvântul plictiseală reprezintă un clopoțel de alarmă. Printre acestea se numără:

  • Neuroticism crescut, dezvoltare psihosocială redusă;
  • Anxietate, singurătate, senzitivitate socială, procrastinare;
  • Depresie, deznădejde;
  • Tulburări de alimentație psihogene;
  • Ostilitate, furie, narcisism;
  • Concentrarea redusă a atenției, distractibilitate;
  • Comportamente obsesiv-compulsive;
  • Dependența de jocuri de noroc, adicții de substanțe;
  • Acuze somatice frecvente (gastrice, tulburări neuronale periferice, tremor, simptome musculo-articulare, mialgii, cardiovasculare, respiratorii, astm, bronșite).

Plictiseala și ce beneficii ar putea aduce

Visarea cu ochii deschiși poate fi „un răgaz“. Poate oferi o scurtă evadare din viața de zi cu zi, spune Mann. Dar este, de asemenea, benefic să te îndepărtezi de ecrane, de muncă și de alți factori de stres suficient de mult pentru a te simți plictisit. Mann spune că este important să nu confundăm plictiseala cu relaxarea. O activitate liniștită intenționată, cum ar fi yoga sau meditația, probabil că nu corespunde definiției de a încerca și de a eșua să găsească stimularea.

Pentru a profita de adevărata plictiseală, ea sugerează să alegem o activitate care necesită puțină concentrare (sau chiar deloc) – cum ar fi mersul pe un traseu familiar, turele de înot sau chiar să stați cu ochii închiși – și pur și simplu să lăsați mintea să rătăcească, fără muzică sau stimulare care să o ghideze.

ULTIMELE ARTICOLE

Lipsa de protecție a medicilor ginecologi

Lipsa de protecție a medicilor ginecologi. Unde începe și unde se termină malpraxisul? Relația de încredere pacient-medic este „zdruncinată” în România, fiind vorba despre...

Cu cine vor vota românii?

Cu cine vor vota românii? 2024 se anunţă un an crucial pentru viitorul României. În condiţiile în care ar urma să avem în acelaşi...

Are nevoie sistemul românesc de învățământ de o schimbare?

Are nevoie sistemul românesc de învățământ de o schimbare? Este suficient așa cum este în momentul de față? De ce randamentul în generațiile actuale...

Când o căsnicie poate ajunge la divorț?

Când o căsnicie poate ajunge la divorț? Durata medie a căsătoriilor care se finalizează cu divorț, în România, este de 8-9 ani. Rată care...