duminică, aprilie 14, 2024
Acasă Editoriale Stil de viață Știai că plictiseala îți poate aduce beneficii?

Știai că plictiseala îți poate aduce beneficii?

Știai că plictiseala îți poate aduce beneficii? Poate fi greu de crezut. Însă un studiu publicat recent în revista Academy of Management Discoveries ne demonstrează de ce. În cadrul studiului, oamenii plictisiți i-au depășit pe artiști atât din punct de vedere al cantității ideilor, cât și al calității, conform paginadepsihologie.ro.

Plictiseala ca trăsătură vs. plictiseala ca stare

Separarea conceptuală între tendința generală de a experimenta plictiseala (trăsătură) și experiența situațională a unei persoane cu plictiseala (starea) a fost ridicată de diverși cercetători (de exemplu, Fahlman și colab., 2013; Todman, 2013; Vodanovich, 2003). Pe baza acestei discuții recente, predispoziția pentru plictiseală ar putea fi descrisă ca o caracteristică internă consecventă a personalității – tendința unei persoane de a experimenta plictiseala, ignorând influența oricăror situații pe care le-a trăit.

Au fost identificate mai multe riscuri asociate cu o predispoziție crescută pentru acele persoane care prezintă predispoziția pentru plictiseală (ca trăsătură a personalității), iar identificarea acestora a clarificat de ce în anumite tipuri de dificultăți psihiatrice, cuvântul plictiseală reprezintă un clopoțel de alarmă. Printre acestea se numără:

  • Neuroticism crescut, dezvoltare psihosocială redusă;
  • Anxietate, singurătate, senzitivitate socială, procrastinare;
  • Depresie, deznădejde;
  • Tulburări de alimentație psihogene;
  • Ostilitate, furie, narcisism;
  • Concentrarea redusă a atenției, distractibilitate;
  • Comportamente obsesiv-compulsive;
  • Dependența de jocuri de noroc, adicții de substanțe;
  • Acuze somatice frecvente (gastrice, tulburări neuronale periferice, tremor, simptome musculo-articulare, mialgii, cardiovasculare, respiratorii, astm, bronșite).

Plictiseala și ce beneficii ar putea aduce

Visarea cu ochii deschiși poate fi „un răgaz“. Poate oferi o scurtă evadare din viața de zi cu zi, spune Mann. Dar este, de asemenea, benefic să te îndepărtezi de ecrane, de muncă și de alți factori de stres suficient de mult pentru a te simți plictisit. Mann spune că este important să nu confundăm plictiseala cu relaxarea. O activitate liniștită intenționată, cum ar fi yoga sau meditația, probabil că nu corespunde definiției de a încerca și de a eșua să găsească stimularea.

Pentru a profita de adevărata plictiseală, ea sugerează să alegem o activitate care necesită puțină concentrare (sau chiar deloc) – cum ar fi mersul pe un traseu familiar, turele de înot sau chiar să stați cu ochii închiși – și pur și simplu să lăsați mintea să rătăcească, fără muzică sau stimulare care să o ghideze.

ULTIMELE ARTICOLE

Creștinii și frica de moarte

Frica de moarte a fost una dintre cele mai fundamentale temeri umane de-a lungul istoriei. Pentru mulți, credința religioasă a oferit un refugiu împotriva...

Case de marcat portabile potrivite pentru fiecare afacere

Vânzările și evidența fiscală a unei firme care desfășoară activități comerciale au nevoie de un suport tehnologic de calitate. Alegerea unei case de marcat...

De ce să le oferi copiilor cărți de Paște?

Chiar dacă mai sunt câteva săptămâni bune până la Paște, dacă ai copii sau dacă vei merge în vizită la cineva care are, probabil...

Cum să ne ferim de razele UV periculoase

Protejarea pielii împotriva razelor ultraviolete (UV) este esențială pentru prevenirea problemelor de sănătate precum arsurile solare, îmbătrânirea prematură a pielii și riscul de cancer...