8.5 C
București
marți, 7 februarie 2023
Acasă Articole Noutăți Statistică îngrijorătoare pe piața sh auto din România

Statistică îngrijorătoare pe piața sh auto din România

Statistică îngrijorătoare pe piața sh auto din România. 1 din 5 mașini au kilometrajul modificat, ceea ce confirmă anxietatea multor potențiali cumpărători. Sinceritatea nu este punctul forte al multor vânzători. Totodată, nici cumpărătorii nu au așteptări realiste în bugetele lor.

România este una din cele mai putin transparente pieţe auto din Europa, potrivit Indexului de transparenţă a pieţei auto realizat de carVertical, informează Ziare.com.

România ocupă locul 20 în clasament

În acest clasament, România ocupă locul 20 din 23 de țări. Astfel, una din cinci mașini second-hand are kilometrajul dat înapoi iar valoarea medie ștearsă de pe odometru este de aproximativ 50.000 de kilometri (48,090 km).

Aceasta înseamnă că un cumpărător nu doar că poate plăti în exces pentru un vehicul, dar pe baza înregistrărilor false poate avea probleme și cu planificarea reviziilor.

În schimb, România se prezintă mai bine la vârsta parcului auto second-hand. Mașinile rulate au o vechime puțin mai mare de 9 ani (9,19 ani), ocupând locul 9 din 23 în clasamentul piețelor auto europene analizate de Indexul de transparență a pieței auto.

Europa de Est – centrul problemei transparenței

“Cumpărarea unei mașini second-hand din Letonia, Lituania, Ucraina sau România este riscantă, având în vedere că sunt piețe cu cele mai mari importuri auto.

Aici se află cele mai multe autovehicule fraudate prin derularea odometrului sau ascunderea daunelor. O pondere considerabil mai mare a importurilor de mașini second-hand este unul dintre motivele-cheie pentru care țările din Est sunt mult mai afectate de fraudă.

Importurile cresc în mod direct procentajul de mașini cu kilometrajul dat înapoi. Urmărirea unor astfel de infracțiuni necesită mult efort. În special atunci când vine vorba despre tranzacții internaționale”, a explicat directorul de comunicare carVertical, Matas Buzelis.

Cum s-a realizat acest studiu?

Indexul de Transparență a pieței auto a fost realizat pe un eșantion de 23 de țări din Europa și SUA, pe o perioadă de 12 luni. Cercetarea se bazează pe date din rapoartele reale ale mașinilor cumpărate și a avut la bază șase mari criterii:

● procentajul mașinilor cu kilometrajul dat înapoi;

● valoarea medie a kilometrilor șterși de pe odometru;

● procentajul mașinilor avariate;

● media valorii daunelor;

● procentajul de mașini second-hand importate;

● vârsta medie a mașinilor verificate.

1 COMENTARIU

Comments are closed.ULTIMELE ARTICOLE

Despre embargoul produselor petroliere

Despre embargoul produselor petroliere. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a discutat cu toţi marii importatori care activează în ţara noastră şi a primit asigurări că...

Larisa Iordache, gimnasta care promovează terapia psihologică

Larisa Iordache, gimnasta care promovează terapia psihologică. Ea este o gimnastă română, medaliată olimpică, mondială și europeană, câștigătoare a medaliei de bronz în proba...

Când poate fi apatia un aliat și când nu?

Când poate fi apatia un aliat și când nu? Ce este apatia și cum poate ea să ne ajute sau să ne distrugă sistemul...

Este adevărul relativ?

Este adevărul relativ? Ce reprezintă adevărul? Cum putem știi tot adevărul? Adevărul reprezintă tematica cea mai aprinsă în discuțiile dintre orice fel de persoane...
[instagram-feed num=6 cols=6 showfollow=false]