Sportul și persoanele cu hipertensiune. Hipertensiunea, cunoscută popular și sub numele de tensiune mare, poate fi controlată și cu ajutorul activității fizice aerobe, cum ar fi mersul pe jos sau înotul, dar ar trebui să fie combinată și cu exercițiile de rezistență, cum ar fi cele cu greutăți, efectuate acasă sau într-o sală de sport; pentru a fi eficiente, exercițiile ar trebui efectuate de trei ori pe săptămână, cel puțin 30 minute, ne spune doc.ro.
Cum se folosește sportul pentru a controla tensiunea arterială?
Pentru a reduce în mod constant hipertensiunea, pacienții ar trebui să fie activi fizic în fiecare zi. Un mod de viață care ajută la reducerea și normalizarea ritmului cardiac crește puterea de contracție a inimii, îmbunătățește circulația periferică și ușurează respirația, prevenind dispneea de efort.
Astfel, pentru controlul hipertensiunii arteriale e indicat să fie efectuate:
- exerciții de tip aerobic (cum ar fi mersul pe jos sau cu bicicleta, înotul, dansul) de cel puțin 3 ori pe săptămână, timp de cel puțin 30 de minute, cu intensitate ușoară până la moderată; aceste exerciții cresc capacitatea cardiorespiratorie și circulatorie;
- exerciții anaerobe, de cel puțin două ori pe săptămână, de exemplu exerciții cu greutăți; acestea ajută la întărirea mușchilor.
Semnele care ar trebui să întrerupă practicarea exercițiilor
Semnele care pot trăda instalarea hipertensiunii arteriale pot fi:
- dureri de cap severe, cu amețeli;
- vedere dublă;
- epistaxis (sângerarea nazală);
- tinitus (țiuitul în ureche);
- greață.