În timpul fiecărui joc de fotbal jucătorii aleargă, în medie, 9,65 km. Mai mult, fotbalul este un sport care a fost inventat în China, în anii 476 î.Hr. Cel mai lung meci de tenis din istorie a durat 11 ore și 5 minute. S-a jucat la Turneul de tenis de la Wimbledon în 2010, între John Isner și Nicolas Mahut. Câștigătorul meciului a fost americanul John Isner. Prima competiție oficială de biciclete s-a desfășurat pe o distanță de 1.200 de metri și a avut loc pe 31 mai 1868 la Paris. Cursa a fost câștigată de englezul James Moore, care a condus o bicicletă din lemn cu roți de metal.
Beneficiile exercițiului fizic sunt cunoscute și studiate. Totuși se pare că sportivii de performanță au un risc de 2,8 mai mare de moarte subită față de tinerii sedentari.
În emisiunea ”Mens Sana” cu Consuela Bălașa, invitatul emisiunii, doctor Cristian Bulescu, explică de ce se întâmplă acest fenomen aparent bizar.
”Situația este un pic nuanțată, în sensul că lipsa activității fizice adică sedentarismul nu este un lucru pe care ni-l dorim.
Pe termen lung este un factor de risc pentru apariția mai multor boli cardiovasculare, dar la o vârstă mai înaintată.
În același timp, sportivii de performanță sau sportul care necesită un efort de anduranță precum ciclismul sau înotul pot să supună inima, o inimă cu susceptibilitate deosebită la un efort pe care la un moment dat nu-l mai poate face.
Aici din nou sunt mai multe situații în care putem întâlni un risc crescut.
Pe de o parte e vorba de inimi care constitutiv vorbind au niște circuite electrice în interior predispuse să dea niște aritmii maligne care pot pune viața în pericol.
Această situație poate trece neobservată multă vreme pentru că poate să nu impacteze viața de zi cu zi și să înceapă să fie simptomatică tocmai la un astfel de efort prelungit.
Pe de altă parte sunt inimi care au o conformație anormală a arterelor coronare”
Pentru a viziona întreaga emisiune, dă click aici: