8.5 C
București
luni, 27 iunie 2022
Acasă Emisiuni Mens Sana Sportivii de performanță, risc mai mare de îmbolnăvire?

Sportivii de performanță, risc mai mare de îmbolnăvire?

În timpul fiecărui joc de fotbal jucătorii aleargă, în medie, 9,65 km. Mai mult, fotbalul este un sport care a fost inventat în China, în anii 476 î.Hr. Cel mai lung meci de tenis din istorie a durat 11 ore și 5 minute. S-a jucat la Turneul de tenis de la Wimbledon în 2010, între John Isner și Nicolas Mahut. Câștigătorul meciului a fost americanul John Isner. Prima competiție oficială de biciclete s-a desfășurat pe o distanță de 1.200 de metri și a avut loc pe 31 mai 1868 la Paris. Cursa a fost câștigată de englezul James Moore, care a condus o bicicletă din lemn cu roți de metal.

 

Beneficiile exercițiului fizic sunt cunoscute și studiate. Totuși se pare că sportivii de performanță au un risc de 2,8 mai mare de moarte subită față de tinerii sedentari.

 

În emisiunea ”Mens Sana” cu Consuela Bălașa, invitatul emisiunii, doctor Cristian Bulescu, explică de ce se întâmplă acest fenomen aparent bizar.

 

”Situația este un pic nuanțată, în sensul că lipsa activității fizice adică sedentarismul nu este un lucru pe care ni-l dorim.

Pe termen lung este un factor de risc pentru apariția mai multor boli cardiovasculare, dar la o vârstă mai înaintată.

În același timp, sportivii de performanță sau sportul care necesită un efort de anduranță precum ciclismul sau înotul pot să supună inima, o inimă cu susceptibilitate deosebită la un efort pe care la un moment dat nu-l mai poate face.

Aici din nou sunt mai multe situații în care putem întâlni un risc crescut.

Pe de o parte e vorba de inimi care constitutiv vorbind au niște circuite electrice în interior predispuse să dea niște aritmii maligne care pot pune viața în pericol.

Această situație poate trece neobservată multă vreme pentru că poate să nu impacteze viața de zi cu zi și să înceapă să fie simptomatică tocmai la un astfel de efort prelungit.

Pe de altă parte sunt inimi care au o conformație anormală a arterelor coronare”

Pentru a viziona întreaga emisiune, dă click aici:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
ULTIMELE ARTICOLE

Sfaturi de îngrijire a grădinii pe timpul verii

Vara este perioada preferată a anului pentru mulți dintre noi, invocând amintiri de zile relaxante la plajă, aspersoare pe peluze uscate și momente de...

Dormitul pe pernă sau fără pernă? Cum este mai bine pentru sănătatea ta?

Un somn calitativ ne influențează fiecare aspect al vieții. Prin urmare, este foarte important să înțelegem ce efecte benefice are somnul asupra stării de...

3 sfaturi utile pentru prevenirea urgențelor stomatologice

Sănătatea orală trebuie să reprezinte o prioritate pentru persoanele de toate vârstele, însă mulți amână controlul stomatologic de rutină și intervențiile minore din diverse...

Președintele ANAF a vorbit despre evaziunea fiscală și controlul masiv ce urmează

Inspectorii ANAF vor verifica în principal veniturile a 561.000 de mii de români, respectiv cheltuielile acestora și achizițiile de mașini, apartamente, ori case.   Lucian Heiuș,...