Spitalul Marila, o vedere prăbușită. Situație dramatică la un spital din centrul țării! Acoperișul, pereți exteriori și 4 etaje s-au năruit, cu pacienții internați, înăuntru! Sanatoriul Marila, un centru de tratare a bolnavilor cu TBC, este astăzi o ruină! ”Banatu-i fruncea” se zicea odată. Astăzi, spitalul cade bucată cu bucată. În acest timp, pacienții stau în pat și așteaptă vindecarea! În jur de 50 de pacienți cu tuberculoză și bolnavi cronic au fost internați, când o parte din clădirea ridicată în 1937 și lăsată în paragină de autorități s-a prăbușit. Clădirea era în stare avansată de degradare. Cu toate acestea, de 30 de ani nu s-au mai făcut reparații semnificative.
Despre Sanatoriul Marila
Sanatoriul, care cândva a atras nobilimea austro-ungară, germani şi britanici, capete încoronate din Europa printre care împărăteasa Sissi, este astăzi lipsit de puls din cauza promisiunilor care nu au devenit niciodată realitate.
Consolidat în vremea Regelui Carol al II-lea, sanatoriul Marila, cândva atracție europeană, este astăzi o ruină. Documentele istorice arată că Sanatoriul Marila a fost parte a unei staţiuni deschise în 1878, din care nu a mai rămas nicio urmă. Nici măcar din celebrul pavilion care a aparţinut reginei Maria. Reabilitată în perioada interbelică, actuala clădire a unităţii medicale a fost dată în folosință după cel De-al Doilea Război Mondial.
Vechiul spital avea cinci etaje cu câte 100 de paturi şi un al şaselea pentru relaxare. La Marila veneau oameni din toată ţara pentru a se trata de tuberculoză.
A7tv, pe urma dezastrului
A7tv a contactat CNI pentru a afla care este situatia investițiilor, la momentul actual. Dacă s-au mai făcut pași înainte, dacă se demolează și reconstruiește sau dacă doar se renovează. Și când ar trebui să înceapă aceste proceduri pentru că spitalul este într-o degradare accelerată. Orice ploaie, orice vânt distruge și mai mult. Tragicomedia aici începe.
După ce am așteptat luni de zile un răspuns, iată ce ne-au avut de declarat:
”În acest moment, expertiza tehnică și studiul de fezabilitate sunt în curs de analiză la CNI! Același comunicat enumeră mai jos și procedura pe care trebuie să o urmeze pentru refacerea sanatoriului. Primul pas? Studiul de fezabilitate. Exact pasul la care ei se lăudau că sunt în acest moment! Asta în condițiile în care solicitarea de investiție a avut loc în 2021!
Urmărește mai jos ancheta marca ”Substanțial” cu Adrian Călin: