sâmbătă, aprilie 20, 2024
Acasă Editoriale Actualitate Spitalul din România unde se poate vaccina anti-Covid oricine dorește

Spitalul din România unde se poate vaccina anti-Covid oricine dorește

Marți, centrul de vaccinare de la spitalul Găești din județul Dâmbovița a fost în centrul atenției, iar managerul spitalului, conferențiar universitar dr. Laurenţiu Beluşică, a ajuns vedeta rețelelor de socializare.

Deşi suntem în prima etapă a vaccinării, când ar trebui să primească vaccin numai cadrele medicale, la Găeşti se imunizează cine vrea. Managerul spitalului spune că refuză să arunce dozele de ser neutilizate și a decis să vaccineze pe oricine dorește, indiferent de vârstă sau de gradul de risc. De altfel, a și făcut un anunț pe pagina de Facebook în acest sens.

„A fost deschis azi și centrul de vaccinare din spitalul Gaesti. Administram vaccinul anticovid oricarei persoane care se prezinta voluntar la centru”, a scris Laurențiu Belușică pe Facebook.

Dr Belușică a declarat marți seară că a propus această soluție în situația în care ar fi rămas doze care ar fi fost aruncate, dar că nu a fost cazul și au fost vaccinate doar cadre medicale conform protocolului.

”Da, am zis că aș dori să vaccinez alte persoane în situația în care ar fi fost vaccinuri rămase care ar fi fost aruncate. Nu a fost însă cazul că am identificat alte cadre medicale, iar protocolul a fost respectat. A circulat o informație greșită”, a declarat dr. Belușică.

Dr Belușică spune că nu s-a gândit niciodată să nu respecte protocolul, că a fost medic militar cu grad de colonel și înțelege ce înseamnă ordinea și disciplina, doar că nu înțelege ”cum poți să arunci 80 de doze și tu să fii cu acul în mână și să nu vrei să le folosești”

„Cine vrea să se vaccineze… Ne rămân doze și decât să le arunc mai bine le fac la cine vrea să se vaccineze. Ăsta e raționamentul pentru ca el, după ce i-ai făcut diluția, din acel flacon cu diluția făcută se pot vaccina 5 persoane. Dacă ai vaccinat una și ai terminat vaccinarea, rămâi cu 4 doze care se aruncă. Este 12 euro o doză și e păcat de ele, și atunci am zis că le fac la cine dorește să se vaccineze”, a afirmat Laurențiu Belușică, manager Spitalul Găești.

Vaccinul scos de la -80 de grade Celsius poate fi păstrat 5 zile în frigider normal și 5 ore, după ce a fost scos din frigider.

Dintr-un flacon se pot face 5 vaccinuri. Potrivit Realitatea Plus, la Spitalul Găești sunt și medici care nu vor să se vaccineze și, ca să nu fie aruncat serul, se vaccinează la liber.

Aceeași sursă spune că au fost o situație în care s-a prezentat pentru vaccinare doar una din cele 5 persoane vaccinate.

„Ieri am început. Sunt doritori, sunt foarte mulți. De ieri, de azi încolo facem treaba asta. Oamenii care au venit nu sunt voluntari. (…) Nu numai cadre medicale. Oricine dorește să se vaccineze”, a mai spus managerul.

”Am luat și noi la cunoștință de situația de la spitalul din Găești și pot să vă spun următoarele lucruri: faptul că au fost vaccinate astăzi persoane care nu aparțin etapei 1 nu este o tragedie. Până la urmă important este ca au fost vaccinate.

Faptul că nu s-au respectat procedurile și anume beneficiarii vaccinurilor să fie cei din etapa 1, așa cum prevede strategia, pentru că nu întâmplător această etapizare a fost făcută tocmai pentru a echilibra disponibilitatea reală a vaccinurilor cu persoanele care au cea mai mare nevoie să fie vaccinate în această perioadă, acest aspect urmează să fie verificat. Din acest punct de vedere vorbim local de un management defectuos”, a spus marți președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiță, într-o conferință de presă.

 

ULTIMELE ARTICOLE

Ce vrea Dumnezeu de la mine?

Dumnezeu este un izvor de iubire necondiționată, iertare și speranță. Prin relația cu El,  oamenii găsesc confort în momentele de greutate, găsesc direcție morală...

Postul, între credință și dietă

Postul Paștelui este unul dintre cele mai mari posturi, dar și cel mai aspru din punct de vedere alimentar pentru ca stim ca postul...

A. Zăgrean, fost președinte CCR, trage un semnal de alarmă cu privire la alegeri

Augustin Zăgrean, fost președinte al Curții Constituționale a României, trage un semnal de alarmă cu privire la alegerile de anul acesta. Data alegerilor a...

Transformă încăpățânarea în perseverență

Transformarea încăpățânării în perseverență poate fi o provocare, dar este posibilă prin adoptarea unor strategii și practici eficiente. Incapatanarea poate duce la obstacole în...