joi, februarie 22, 2024
Acasă arhiva emisiuni conectat Sorin Mierlea, președinte InfoCons: „246 de tipuri de măști neconforme la ora...

Sorin Mierlea, președinte InfoCons: „246 de tipuri de măști neconforme la ora actuală pe piața Românească”

De mai bine de un an masca de protecție a devenit cel mai utilizat „accesoriu” al oamenilor, însă studiile arată că 8 din 10 măști sunt declarate neconforme pe piața românească. Care sunt riscurile la care ne supunem atunci când purtăm o mască neconformă și cum putem să o alegem pe cea care să ne protejeze și nicidecum să ne facă mai mult rău, ne-a informat Sorin Mierlea – președinte InfoCons, invitat în cadrul emisiunii „Conectat” cu Ani Crețu, la A7TV.

Având în vedere că pandemia nu s-a terminat, masca va continua să facă parte din viețile noastre și de aceea trebuie să fim precauți atunci când ne achiziționăm măștile: „E o problemă majoră cu tot ce înseamnă partea aceasta de măști.

Ne apropiem de un nou an școlar, de noi restricții și cred că trebuie să înțelegem, în primul rând, că o mască care nu este conformă, care nu îndeplinește niște condiții minimale mai mult ne face decât bine fiindcă în momentul în care vorbim de o mască neconformă, o mască care până la urmă nu îndepărtează microbii”, a spus președintele InfoCons.

 

Cum alegem masca potrivită ?

-nu cumpăr măști decât dacă nu sunt etichetate în limba română
– să aibă neapărat marcajul CE
– să cumpărăm măști care sunt împachetate separat deoarece atunci când alegem să achiziționăm măști la calup , după ce am deschis ă cutie aceasta numai poate fi numită o zonă sterilă
-să ne uităm pe tot ceea ce scrie pe eticheta respectivă
– cel mai important aspect este să fie o mască medicală deoarece aceste măști sunt făcute într-un anumit mod ca procedură tehnologică ca să ne poată proteja de microbi, iar atunci când vorbim de o mască din material trebuie să înțelegem că microbii sunt foarte mici și pătrund foarte repede prin material, iar problema cea mai mare atunci când vorbim de o mască neconformă este că ne poate îmbolnăvi, avertizează Sorin Mierlea.

Totodată, președintele InfoCons, ne sfătuiește ca atunci când întâmpinăm o problemă ce ne poate pune sănătatea în pericol să apelăm la autoritățile competente în rezolvarea acestei situații:

„De fiecare dată când achiziționez măști, iar pe etichetă nu sunt elementele precizate mai sus să facem o reclamație, iar dacă autoritatea către care facem reclamația nu ne răspunde în termen de 30 de zile să-i facem și ei reclamație până când problema se rezolvă. Doar așa putem schimba ceva în țara asta având în vedere că la ora actuală sunt 246 de tipuri de măști neconforme la ora actuală pe piața Românească !”

Un alt aspect important punctat de Sorin Mierlea prevede măștile achiziționate de către primăriile și trage un semnal de alarmă pentru edilii locali:

„Aceste măști pe care le achiziționează primăriile ar trebui să fie conforme”

Tot în cadrul emisiunii, medicul pneumolog Emilia Tabacu, a vorbit despre pericolul la care ne supunem atunci când purtăm o mască neconformă:

„Dacă o mască este neconformă, nu este sterilă, nu are toate standardele necesare în certificatele de conformitate numai este de protecție în contră poate avea un efect negativ asupra organismului nostru”, a declarat aceasta.

Mai multe detalii despre modul în care putem face deosebirea dintre măștile conforme și măștile noncoforme aflați accesând link-ul de mai jos:

 

ULTIMELE ARTICOLE

Evită relațiile toxice

O relație de cuplu toxică este una în care există un model de comportament dăunător, abuziv sau manipulativ între parteneri. Aceasta poate include abuz...

Tehnici de îngrijire corectă a părului

Părul sănătos și strălucitor este un aspect important al cărții noastre de vizită și necesită o îngrijire adecvată pentru a rămâne în formă optimă. Mai...

Cum poți recunoaște AVC-ul? Primele semne!

Un accident vascular cerebral (AVC) poate fi o afecțiune gravă și este important să poți recunoaște semnele timpurii pentru a solicita imediat ajutor medical...

Valentine’s Day – o zi a iubirii, nu altă zi a violenței

Măsurând sintagmele populare spuse la nervi sau apăsat, bizare sau ciudate le includem în bagajul nostru verbal și comportamental: ,,Iubirea naște violență”? ,,Eu te-am...