8.5 C
București
vineri, 30 octombrie 2020
Acasă Emisiuni Alături de tine Șocanta poveste a copilului român smuls de lângă mama sa

Șocanta poveste a copilului român smuls de lângă mama sa

Primul băiat i-a murit de cancer, iar statul danez i-a luat al doilea copil!

Este povestea tristă, dar adevărată a Herminei Gheorghe, invitata colegei noastre, Alina Ilioi Mureșan, în platoul emisiunii ALĂTURI DE TINE.

Hermina Gheorghe este o româncă rezidentă în Danemarca. Și-a pierdut primul băiat de leucemie și, pe fondul unei depresii, autoritățile scandinave i-au luat, după doar două luni, dreptul de a-și crește al doilea copil.

Patru expertize psihiatrice ulterioare au descris-o pe mamă drept “în spectrul normal”, dar statul scandinav refuză cererile repetate de repatriere a băiatului de 6 ani făcute de România.

 

De aproape șase ani, Hermina parcurge, o dată pe lună, 120 km cu trenul, pentru a se vedea, sub supraveghere, o oră cu fiul ei.

Întâlnirile au loc într-o cameră de aproximativ 4/4 m, un spațiu rece, oarecare și neutru, dintr-o casă pe care Hermina o numește “o casă specială”.

În Danemarca, serviciul pentru protecția copilului este integrat în instituția municipalității, ei monitorizează și caracterizează vizitele.

Conform Municipalității Hillerød, Hermina are dreptul la o oră în fiecare lună, fără să poată alege, însă, ziua sau ora.

Dacă mama își întreabă fiul, în daneză, dacă este supărat, este întreruptă imediat de unul dintre supraveghetori, care îi spune că nu are voie să îl întrebe așa ceva.

Copilul apucă să spună da, tot în daneză, singura limbă pe care o cunoaște.

Cu toate că ochii Herminei se umplu de lacrimi, se ține tare, zâmbește moderat, să nu pară că e instabilă emoțional.

“Nu ai dreptul să plângi, dacă plângi, ești depresiv, dacă râzi, nu îți pasă, dacă lupți, nu e bine”

La cererea unui cotidian din România, MAE precizează că “autoritățile daneze și-au manifestat disponibilitatea de a coopera cu partea română, însă au insistat ca demersurile să se desfășoare exclusiv prin intermediul instituțiilor abilitate româno-daneze, fără intervenția misiunii diplomatice.

Astfel, întreaga corespondență a fost purtată între Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție din România și autoritățile daneze competente”.

Totodată, MAE precizează că „Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție din România a înaintat, încă din anul 2015, o solicitare de repatriere și de restabilire a domiciliului minorului la familia extinsă din România, însă această cerere a fost respinsă la sfârșitul lunii februarie 2020 de autoritățile daneze.”

Mai multe despre această poveste impresionantă, dar și reacțiile invitaților Alinei Ilioi Mureșan, puteți afla urmărind emisiunea ALĂTURI DE TINE.

https://www.youtube.com/watch?v=FVOaT1Fdpcw

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ARTICOLE

ALIN PASCAL: ”Eu știu unde vreau să ajung și lucrez la planul meu!”

”Chiar dacă talentul se moștenește, fără muncă nu se poate face nimic”, ne-a spus Alin Pascal, fiul artistei Matildei Pascal Cojocarița, zilele trecute, când...

Președintele Iohannis, despre direcțiile prioritare din planul național de redresare economică

Președintele Klaus Iohannis a vorbit, miercuri, după o şedinţă pe tema fondurilor europene, la care au fost invitaţi premierul Ludovic Orban şi mai mulţi...

Franța, în carantină până la 1 decembrie! Situația este alarmantă în aproape toată Europa

Situație alarmantă în aproape toată Europa! Franța va intra, pentru a doua oară, în carantină totală. De joi și până pe 1 decembrie, francezii...

29 OCTOMBRIE ÎN ISTORIE

Ziua Internațională a Internetului este sărbătorită în fiecare an pe 29 octombrie, aceasta fiind data la care a fost trimis primul mesaj de la...

COMENTARII RECENTE

Catalin Ionete on Dumnezeu a murit!
kani on Pungă doriți?