joi, iulie 18, 2024
Acasă Editoriale Sănătate Slăbește sănătos

Slăbește sănătos

Slăbește sănătos sau rapid, care ar trebui să fie obiectivul nostru? Adevărul este că ne-am dori o cură de slăbire rapidă, însă este și sănătos? Ne-ar plăcea o rețetă de slăbire sănătos, însă nu s-ar putea să fie mai rapidă? Există o combinație între cele două metode?

Slăbește sănătos sau rapid?

A venit vara cu bucuriile ei! Urmează vacanțe și concedii! Însă principala îngrijorare în această perioadă este cum să dăm jos câteva kilograme pentru a fi în formă când mergem la mare. Din nefericire ne dorim să slăbim doar dacă știm că ne văd alți oameni, dar față de noi înșine nu ne prea pasă cum arătăm… Dar asta e altă poveste. E plin internetul de articole scrise pe acest subiect și multe tipuri de diete pe care să le ținem pentru a slăbi rapid. Însă este oare sănătos pentru corpul nostru să slăbim rapid? Cum ar trebui să ținem o dietă?

Slăbește sănătos

Scriu din prisma uneia care a trecut prin multe cure pentru a slăbi și care s-a luptat mulți ani cu kilogramele în plus. Ceea ce am descoperit este că până nu faci o schimbare de fond în viață, nu vei menține pierderea kilogramelor. Din contră, după o slăbire rapidă printr-o cură drastică va urma o îngrășare și mai rapidă. Și toate aceste fluctuații ale greutății corpului fac rău, produc leziuni la nivelui pielii prin apariția vergeturilor, celulitei.

Inima poate avea de suferit, deoarece ajustarea cantității de sânge pompate în funcție de greutate, într-un interval scurt de timp, poate crea palpitații și stres cardiac. Repetarea multor diete severe crește riscul de atac de cord. De asemenea, se pierde masă musculară prin privarea de la hrană și scade sistemul imunitar. Nu mai vorbesc de stresul psihologic la care ești supus prin aceste diete restrictive. Apoi, frustrarea pe care o ai când, după ce renunți la dietă, în câteva zile ai kilogramele la loc plus un bonus… Totuși, cum să slăbim?

Slăbește sănătos! Cum?

Dacă vrei să slăbești într-un mod sănătos este important să realizezi că este necesar să îți schimbi stilul de viață pe termen lung. Aici nu intră doar alimentația, ci și activitatea fizică, odihna, hidratarea, echilibrul emoțional și spiritual. Studiază acest domeniu al unei alimentații sănătoase și hrănitoare pentru organism. Este necesară o convertire a gusturilor.

Slăbește sănătos

Renunță la:

  • alimentele prăjite
  • grăsimi
  • dulciuri
  • sucuri carbogazoase
  • mâncarea semipreparată din supermarketuri care conține multe ingrediente dăunătoare
  • mâncatul seara, eventual doar ceva ușor și în cantitate mică.

Învață:

  • să iubești salatele, ciorbele și supele „light”, fără prea multă grăsime și smântână, fructele proaspete, mâncarea gătită de tine cu ingrediente naturale.
  • să nu mai fii lacom și pofticios, să îți asculți corpul, și când simți că ai mâncat suficient, chiar dacă nu ai terminat tot din farfurie, să te oprești.

Știu! E greu să ai răbdare să vezi modificări mici ale greutății, să adopți permanent un alt stil alimentar. Gândește-te, însă, la următorul exemplu: ai pune în mașina ta Diesel, nouă și frumoasă, benzină în loc de motorină? Dacă o vei face, vei strica motorul! Pune valoare pe tine și nu accepta să fii „coș de gunoi” ingerând alimente care nu au nimic nutritiv pentru organism, ci doar pentru depozitul de grăsime, lucru care treptat va conduce la o proastă funcționare a acestuia, și la o calitate slabă a vieții.

Slăbește sănătos nu înseamnă doar dietă

Chiar dacă ne plac schimbările rapide aici este nevoie să ai răbdare cu tine deoarece mai mult de 0,5-1 kg pe săptămână nu este bine să pierdem. Iar aceste 0,5 kg pierdute pe săptămână vor fi pierdute pentru totdeauna! Menține acest echilibru al consumului de alimente sănătoase, cu exerciții fizice, consum de 2 l de apă pe zi, odihnă de 8 h pe noapte și evitarea stresului. Mulți oameni se îngrașă datorită stresului care îi face să consume multe alimente și foarte des. Evită acele contexte sau situații presante care știi că ți-ar cauza stres. Caută momente de relaxare, de răsfăț în care să simți că te reîncarci și ai putere să faci față jobului fără să te stresezi.

Slăbește sănătos

Zilnic, este bine să facem exerciții fizice cel puțin 30 de minute. Eu am slăbit alergând 5 km pe zi, timp de 1 an, 5 zile pe săptămână. Evident, nu din prima această distanță, ci adăugând progresiv metri. În acel an mi s-a schimbat încet-încet metabolismul și după ce am renunțat la alergare nu m-am mai îngrășat. Am menținut alimentația săracă în grăsimi, zahăr și în cantități mici.

Pe internet găsești tot felul de exerciții eficiente: pentru abdomen, picioare, brațe, etc. Identifică care ți se potrivesc și menține un program regulat. Este greu la început! Ai nevoie de voință, însă cum ai fi avut voință să ții dieta aceea strictă, 2 săptămâni doar cu apă și lămâie? Menține acea energie și voință pentru a face pași progresivi, dar statornici.

Slăbește sănătos și mintea

Vei avea satisfacție când, după 1-2 ani, vei avea un corp sănătos, tonifiat și că vei menține greutatea automat, fără efort în plus. Datorită faptului că ai eliminat substanțele toxice sau care necesitau mai mult lucru din partea stomacului, te vei simți mai plin de energie. Vei observa că te concentrezi mai ușor, gândești mai rapid, îți crește încrederea în tine, ți-ai îmbunătățit autocontrolul și disciplina de sine. Vei constata că nu te mai confrunți cu acea mare dezamăgire și frustrare, cu acea biciuire a sinelui când iar te îngrășai.

Slăbește sănătos

Un alt lucru important când te apuci de slăbit pe termen lung este mintea, gândurile cu care te hrănești. Iubește-te în fiecare stadiu al tău! Nu te uita cu ură la tine însuți în oglindă și nu transforma slăbitul într-o obsesie! Dacă nu vei face nimic forțat și te vei prețui oricum ai arăta, mintea va lucra alături de procesele fizice pe care le faci pentru a slăbi.

În concluzie, dacă vrei să arăți bine atunci când mergi la mare, începe de anul acesta să slăbești pentru vara viitoare, și de fapt pentru toate verile vieții tale. Totul e să slăbești înțelept și cu răbdare. Alegerile de azi afectează longevitatea, modul în care vei trăi anii următori și în care te vei bucura pe deplin de viață.

Articol realizat de Ramona Ghioaldă

ULTIMELE ARTICOLE

17 iulie – Ziua Internațională a Justiției

Ziua Internațională a Justiției, celebrată pe 17 iulie, este o ocazie importantă pentru a recunoaște și promova principiile de justiție, echitate și drepturile omului...

Importanța educației emoționale în școli

Educația emoțională, adesea denumită și inteligență emoțională, se referă la capacitatea de a recunoaște, înțelege și gestiona propriile emoții și de a recunoaște și...

Nu e niciodată prea târziu să înveți ceva nou

Învățarea este un proces continuu care nu ar trebui să se oprească niciodată, indiferent de vârstă. Fie că e vorba de dezvoltarea unor noi...

Medicii neonatologi și importanța lor crucială în viața noastră

Medicii neonatologi joacă un rol esențial în îngrijirea celor mai vulnerabili pacienți: nou-născuții, în special cei prematuri sau cu probleme medicale complexe. Expertiza lor...