Sistemul vrea controlul total. Instaurarea controlului absolut asupra instituțiilor statului se va face prin noile Legi ale Justiției și noile Legi privind securitatea națională. Acestea sunt noile „chei ale puterii”.
Mecanismul a fost descifrat de judecătoarea Mădălina Afrasinie de la Tribunalul București. Invitată joi seara, 13 octombrie 2022, la emisiunea “Substanțial” realizată de jurnalistul Adrian Călin, Afrasinie a amintit despre cum fostul președinte Traian Băsescu a explicat în trecut că și-a asigurat “cheile puterii”. Cum? Prin numirea unor persoane în anumite posturi. În acest context, judecătoarea Afrasinie anticipează că după adoptarea noilor Legi ale Justiției, care conțin prevederi extrem de nocive pentru democrația din România, va urma adoptarea Legilor privind securitatea națională. Împreună, Legile Justiției și Legile privind securitatea națională vor reprezenta „cheile puterii”.
Cât privește eliminarea din viitoarea Lege privind statutul judecătorilor și procurorilor a sancțiunii pentru magistrații care nu respectă deciziile CCR, Mădălina Afrasinie susține că acest lucru va duce Justiția în derizoriu.
Iată câteva dintre declarațiile judecătoarei Mădălina Afrasinie de la Tribunalul București:
“Suntem la faza de impuse. Oricâte argumente am aduce cu privire la anumite modificări tocmai pentru a nu ne mai duce cu gândul spre ce a fost, le spunem degeaba. Repet, suntem la faza de impuse, așa se dorește a ieși pachetul de Legi ale Justiției. Anticipez că va urma și pachetul de legi privind securitatea națională. Fostul președinte Traian Băsescu spunea că și-a creat cheile puterii prin numirea anumitor persoane. În opinia mea, cheile puterii în prezent sunt reprezentate de pachetul de legi privind justiția și pachetul de legi privind securitatea națională.
Dacă va trece așa legea, putem să desființăm de la Înalta Curte tot ce înseamnă complete reunite pentru HP-uri (n.r. – dezlegarea unor chestiuni de drept) și RIL-uri (n.r. – recursuri în interesul legii). Curtea Constituțională va da decizii ca să avem ce comenta sau să facem beletristică. (…) Duce actul de justiție în derizoriu, ăsta e adevărul (n.r. – eliminarea sancțiunii pentru nerespectarea deciziilor CCR).
Ceea ce se întamplă cu Legile Justiției nu dovedește altceva decât faptul că se insistă și se persistă în niște greșeli. S-au făcut greșeli și în 2009, când tot domnul Predoiu era la minister. Domnul Predoiu din păcate nu a înțeles absolut nimic. Probabil, dat fiind contextul din Parlament, o să treacă ceea ce și-a propus.
Într-un stat de drept, într-o democrație, așa cum ne pretindem a fi, a nu respecta deciziile CCR (că te numești președinte, că te numești ministru, parlamentar sau simplu cetățean) demonstrează de fapt că nu trăiești într-o democrație. Că nu avem de-a face cu un stat de drept”.
Pentru a viziona întreaga emisiune, dă click aici: