Home Editoriale Actualitate Sindromul burnout

Sindromul burnout

0
Sindromul burnout
Sindromul burnout a luat o amploare greu de administrat nu numai pentru indivizii „arși” dar și pentru societate in general. Cum? Păi e simplu. Un individ stresat acționează defectuos pe toate planurile: nu poate fi un bun profesionist în primul rând, sănătatea este precară, familia riscă să se dizolve. Suferința produsă într-un astfel de context este de neimaginat și numai cine a trecut pe acolo știe cu adevărat cum este. 

Sindromul burnout sau stres?

Culmea sindromului burnout este ca un paciet „ars” să ajungă pentru ajutor în biroul unui psihiatru „ars”. Imaginați-vă, vă rog, eficiența unei astfel de întâlniri! Trebuie reținut faptul că poate cei mai predispuși la acest fenomen sunt tocmai cei care ar trebui să lucreze cu mințile sărmanilor pacienți. Eficiență? Nici vorbă! American Institute of Stress estimează că stresul este factorul determinant în 75-90% din vizitele la medicul de familie. Bineînțeles că motivele sunt durerea de cap, greața, diareea, anxietatea, palpitațiile etc. Chiar dacă mulți medici fac imediat legătura dintre simptom și stres, chiar dacă însuși pacientul acceptă că problema sa este alta și nu diareea (de exemplu), sunt tratate doar simptomele și nu cauza. S-a rezolvat problema? Nicidecum! Problema cea mai mare nu este însă aceasta, ci convingerea multora că stresul este inevitabil și trebuie să învețe să coabiteze. Nimic mai neadevărat! Expertul în psihologia sportului, Tim Gallwey, ne propune în cartea sa, Jocul interior și stresul, să folosim câteva instrumente cu ajutorul cărora să ne administrăm eficient interiorul. Și să nu mai permitem stresului să ne conducă spre ruină.

Sindromul burnout – Stop!

Oprește-te și evaluează obiectiv starea în care te afli.

Sindromul burnout – Cine-i șeful?

Amintește-ți că tu ești responsabil de starea de bine sau de mai puțin bine în care te afli. Știi vorba aceea: „M-ai supărat!”? Este exemplul cel mai potrivit pentru a înțelege cum se comportă un individ care a uitat cine-i șeful. Nu te supără nimeni fără acordul tău, între noi fie vorba! sindromul burnout

Sindromul burnout – Întrebări de control

Ia-ți timp și întreabă-te: „Ce-mi scapă acum?”, „Ce-mi doresc, de fapt?” și „Ce aș putea să fac și nu fac?”. Imediat te vei lămuri, soluțiile vor apărea și nevoia de control, împlinită fiind, va risipi starea anxioasă.

Sindromul burnout – Schimbă atitudinea!

Este mult mai ușor de realizat acest lucru dacă ți-ai adresat întrebările de control. De exemplu, dacă șeful are o zi proastă, nu permite situației să-ți mențină o atitudine „în gardă”. Relaxează-te! Câtă vreme îți faci datoria conștiincios, nimic nu-ți poate strica starea de bine. Nici măcar mutra acră a șefului!

Sindromul burnout – Permiteți să fii bun!

Când vine copilul acasă cu o notă mică, cel mai la îndemână comportament este să-ți verși nervii pe el, nu-i așa? Nu te voi întreba cât de productivă a fost atitudinea aceasta, dar te voi întreba dacă ai curaj să fii empatic, bun și gata de a-ți iubi copilul necondiționat. Rezultatul (pozitiv) nu se va lăsa mult așteptat.

Sindromul burnout – Intră în bocancii celuilalt!

Deseori, stresul tău are legătură directă cu o altă persoană. Întreabă-te ce gândește, ce simte și ce dorește el. Când faci efortul acesta, observi că starea conflictuală se reduce de la sine. Ajungi cu picioarele pe pământ deoarece înțelegi situația în ansamblu și nu doar din punctul tău de vedere.

Sindromul burnout – Redefinirea

Caută să-ți înțelegi crezurile, să le conștientizezi, adică să fii capabil de a-ți justifica alegerile, de a știi de ce faci ceea ce faci. Pe baza crezurilor iei toate deciziile care-ți fac viața mai bună sau mai puțin bună. Așa că merită să le conștientizezi! Acestea fiind spuse, nu-mi rămâne decât să te invit să le încerci, dacă nu te-ai „ars” încă. Dacă deja ai trecut pe acolo, ia-ți viața în mâini și trăiești-o așa cum tu dorești. Succes! Articol realizat de Narcisa Ispas