joi, februarie 22, 2024
Acasă Editoriale Actualitate Sindicatele cer sancțiuni dure în școli

Sindicatele cer sancțiuni dure în școli

Sindicatele cer sancțiuni dure în școli în contextul incidentelor din ultimele luni. Printre acestea, reintroducerea exmatriculării, detenție școlară, nota de purtare să fie luată în calcul la admiterea la liceu sau la BAC sau amenzi pentru părinți, scrie edupedu.ro.

Lista propunerilor

 • 1. Instituirea prin lege a sancțiunilor aplicabile elevilor. Inclusiv preavizul de exmatriculare și exmatricularea limitată în timp de 3-5 zile sau definitivă. Cu modificarea corespunzătoare a dispozițiilor privind obligativitatea învățământului.
 • Reglementare, tot în lege, a altor măsuri sancțiuni, similare celor din alte sisteme de învățământ:
 • Activitate în folosul unității de învățământ sau comunității
 • Detenția școlară, prin care se înțelege faptul că elevii stau într-o clasă după ore sub supravegherea unui cadru didactic folosind acest timp să reflecteze asupra faptelor comise.
 • Pentru abateri deosebit de grave, mutarea elevilor în centru de reeducare ce se impun a fi reînființate.
 • Valorizare a notei la purtare în sensul de a fi luat în calcul în mod obligatoriu la admiterea la liceu + media de bacalaureat.
 • 2. Normarea în fiecare unitate de învățământ a cel puțin unui post de consilier școlar, fără obligație de catedră, doar cu atribuții și competențe clare în privința elevilor care trec prin dificultăți în familie, criză de identitate sau de adaptare la mediul școlar, care să poată discuta cu elevii indiferent că părinții reprezentanții legali sunt sau nu de acord la solicitarea învățătorului sau dirigintelui.
 • 3. Instituirea prin lege amenzilor plătibile de către părinți/ reprezentant legal pentru faptele copiilor. Indiferent că acestea constau în deteriorări distrugeri ale bunurilor unității sau jignirea / lovirea salariaților acesteia. + Cuantumuri amenzi diferențiate în raport cu gravitatea faptei.
 • 4. Normarea de posturi de paznici ai unităților de învățământ. Nu angajații firmelor de pază cu care unitățile administrativ-teritoriale au contract. Pentru ca să îi poată controla pe elevi în ghiozdan/rucsac de urgență prin sondaj sau în caz de suspiciune privind deținerea de arme albe, petarde sau substanțe periculoase/psihotrope.
 • 5. Obligativitatea de a instala camere video în toate sălile de clasă, holuri și curtea școlii care să poată funcționa independent de existența sau nu a acordului părinților reprezentanților legali, cu acceptul cadrelor didactice. Filmările să poată fi utilizate atât ca probe în cadrul cercetării disciplinare, cât și de către organele abilitate ale statului.
 • 6. Interdicția utilizării telefoanelor mobile în spațiul școlar atât în timpul orarului normal cât și în pauze sau în cadrul activităților extrașcolare.
 • 7. Telefoanele se închid la intrare în unitate și se redeschid la părăsirea acesteia. Telefoanele găsite în funcție asupra elevilor se confiscă și se predau doar părinților/ reprezentanților legali.

 

Articolul precedentRedefinirea realității
Articolul următorAvortul în adolescență

1 COMENTARIU

Comments are closed.

ULTIMELE ARTICOLE

Evită relațiile toxice

O relație de cuplu toxică este una în care există un model de comportament dăunător, abuziv sau manipulativ între parteneri. Aceasta poate include abuz...

Tehnici de îngrijire corectă a părului

Părul sănătos și strălucitor este un aspect important al cărții noastre de vizită și necesită o îngrijire adecvată pentru a rămâne în formă optimă. Mai...

Cum poți recunoaște AVC-ul? Primele semne!

Un accident vascular cerebral (AVC) poate fi o afecțiune gravă și este important să poți recunoaște semnele timpurii pentru a solicita imediat ajutor medical...

Valentine’s Day – o zi a iubirii, nu altă zi a violenței

Măsurând sintagmele populare spuse la nervi sau apăsat, bizare sau ciudate le includem în bagajul nostru verbal și comportamental: ,,Iubirea naște violență”? ,,Eu te-am...