joi, iulie 18, 2024
Acasă Emisiuni Întrebări incomode Simptomele depresiei

Simptomele depresiei

Depresia nu este doar o stare de tristețe normală, ce apare în viața de zi cu zi. Ea nu afectează orice persoană în același fel.

Simptomele depresiei includ tristețea, acompaniată de pesimism, neajutorare, apatie și inerție, făcând dificilă luarea unei decizii. Depresia este însoțită și de fatigabilitate sau slăbiciune, afectând energia și viața sexuala, conducând apoi la dispariția interesului cu privire la mai multe aspecte ale vieții, printre care cel cu privire la religie. Aceasta este urmată de o imagine scăzută, acompaniată de autocritică și simțăminte de vinovăție. Se mai poate manifesta prin insomnie, dificultate de atenție și pierderea apetitului. (S. Sandulache, 2006, pag. 387)

Depresia nu este doar o stare de tristețe normală, ce apare în viața de zi cu zi. Ea nu afectează orice persoană în același fel. Nu apare nici atunci când ai luat o notă mică la școală sau când ai avut parte de o zi proastă. Starea de depresie apare atunci când ești într-o continuă tristețe, refuzând să îndeplinești rutinele vieții zilnice. Lipsa apetitului poate duce la slăbirea persoanei depresive, în așa măsură încât pot apărea chiar și probleme de sănătate.

Imaginea de sine scăzută e influențată de educația de acasă. În perioada copilăriei, dacă s-au cultivat sentimente de nesiguranță, vinovăție continuă și reproșuri zilnice din partea părinților, copilul va crește defectuos, având probleme la maturitate. În schimb, aceste probleme pot fi rezolvate cu ajutorul unui specialist.

Familia poate contribui la schimbarea imaginii de sine a celui afectat de depresie. De multe ori, astfel de persoane, au nevoie de susținere și suport emoțional. Susținerea persoanei depresive poate să-i redea încrederea în sine, imaginea de sine scăzută fiind cauzată multe ori  si de aspectul fizic.

Un alt semn important este insomnia, care reflectă starea de neliniște ce afectează persoana. Aceasta poate duce la gânduri sumbre cum ar fi sinuciderea. Lipsa interesului  se  poate observa atunci când individul are probleme familiale. Ea se manifestă prin indiferență și răceală la absolut orice lucru.

Cum recunoști depresia?

Există mai multe simptome ale depresiei, dar în această lucrare voi enumera doar câteva dintre ele .

  1.   ”sentimentele de inutilitate sau vinovăție
  2.   dificultăți la concentrare sau luarea unor decizii
  3.   oboseală sau nivel de energie redus
  4.   pierderea poftei de mâncare /pierdere în greutate sau creșterea în greutate
  5.   insomnie sau hipersomnie (exces de somn)
  6.   sentimente  de agitație sau  de a fi încetinit în tot ceea ce faci
  7.    gânduri despre moarte sau suicid”.(Robert. L. Leahy, p 19, 2017)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ARTICOLE

Pacea – un obiectiv tot mai greu de atins

Într-o lume marcată de conflicte, inegalități și tensiuni crescânde, pacea pare un obiectiv tot mai greu de atins. Cu toate acestea, figura emblematică a...

17 iulie – Ziua Internațională a Justiției

Ziua Internațională a Justiției, celebrată pe 17 iulie, este o ocazie importantă pentru a recunoaște și promova principiile de justiție, echitate și drepturile omului...

Importanța educației emoționale în școli

Educația emoțională, adesea denumită și inteligență emoțională, se referă la capacitatea de a recunoaște, înțelege și gestiona propriile emoții și de a recunoaște și...

Nu e niciodată prea târziu să înveți ceva nou

Învățarea este un proces continuu care nu ar trebui să se oprească niciodată, indiferent de vârstă. Fie că e vorba de dezvoltarea unor noi...