Zicea Nicolae Labiș, în ,,Moartea căprioarei’’, și continua cu ,,pornim amândoi vânătoarea de capre, / Vânătoarea secetei în Munții Carpați’’. Aș scoate din context aceste cuvinte, punându-le în perioada decembrie 2023, cum pe unii oameni, brazii îi zgârie, la ochi, la suflet și pornesc vânătoarea de frați, în munții Carpați și pe oriunde ar fi. Cum apare o poză cu un brad, pe un cont de socializare a unui om mai cunoscut, cum tăbărâm pe el că e păgân, că își duce familia în rătăcire.
Aș vrea să afirm din capul locului că nu sunt unul care serbează Crăciunul sau alte sărbători care nu sunt poruncite explicit în Biblie. Dar, stimați sfinți, nici Ziua Mamei nu se află în Biblie și nici 1 iunie, Ziua Copilului, nici 1 decembrie, Ziua Națională, nu se află, și nu comentați atât.
Istoria zilei de 25 decembrie
Biserica Creștină a hotărât o sărbătoare convențională în timpul saturnaliilor romane astfel ca Dies Solis Invicti (pe 25 decembrie) să devină ziua nașterii Soarelui Dreptății, a lui Isus. Întreaga creștinătate se mobilizează în jurul acestei date. Dezvoltă acest spirit încă de la începutul lunii decembrie prin ornamente. Printr-o atitudine a inimii care ar trebui să fie în orice perioadă a anului.
În luna decembrie oamenii sunt mai sensibili, mai darnici. În magazine se pun piese despre nașterea lui Isus, din toate culturile lumii. De la Madrigalul nostru tradițional, muzică folclorică și, ceea ce am observat în ultima vreme spre bucuria mea, piese tradiționale americane cu mesaj explicit că Isus s-a născut în această lume. Și, vorba astronautului James Irwin, citez aproximativ, ,,este mai puțin important că omul a pus piciorul pe lună, cel mai important e că Dumnezeu a pus piciorul pe acest pământ’’ și că într-o zi îngerii au spus păstorilor:
,,Astăzi (când o fi fost acel astăzi nu se știe) în cetatea lui David vi s-a născut un Mântuitor care este Hristos, Domnul.’’
După multe probabilități e posibil ca evenimentul să fi avut loc primăvara (de unde multe expresii populare – flori dalbe, flori de măr, sau ,,Colo-n câmpul înverzit, mii de îngeri au venit’’) sau toamna, după părerea altora. Dar nimeni nu știe exact care este ziua.
Dumnezeu și Crăciunul
Da, Dumnezeu nu ne-a lăsat în Biblie o poruncă clară să avem în vedere nașterea lui Isus. Dar, de la asta, până la a hăitui oamenii care-și fac o poză cu un brad în spate, cum că se închină lui Tamuz și se închină la brad (dacă ar face asta ar fi grav, dar nu cunosc pe nimeni ca să facă așa ceva azi), că sunt pierduți și că tot ce ține de decorații sclipitoare în această perioadă este păgânism, este o abordare extrem de superficială venită din inimi de oameni care nu știu să se mai bucure niciodată.
Bradul nu înseamnă închinare la un obiect
Simpla prezență a unui brad cu luminițe într-o casă, nu înseamnă închinare la copac și nici păgânism. După cum simpla citire a acestui mesaj pe un gadget venit din China sau India nu înseamnă că susținem sclavia umană. Pentru că oamenii care au lucrat la acest aparat fie telefon, fie computer au fost plătiți extrem de prost. Sau purtarea îmbrăcămintei din magazin nu ne pune în postura de batjocoritori doar pentru că hainele vin din Bangladesh. Ori purtarea cravatei la gât ne-ar transforma în faraoni. Se pare că primele forme de ,,gât-legău’’ erau din Egipt. Ar fi un păcat, mai ales că ,,arată în jos’’, cum spunea cineva, ,,spre zonele genitale’’.
Dragi oameni care tânjiți spre sfințenie absolută. Care înseamnă, din perspectiva dumneavoastră fără niciun ornament în aceste zile. E mai grav să ai niște luminițe într-o casă, spre bucuria copiilor, sau să iei la batjocorit oameni pe care nu-i cunoști decât de la tv? Sau pe facebook să te dai mare reformator în timp ce incitarea ta la ură o treci neobservată? Nu cumva voi strecurați țânțarul și înghițiți cămila pentru că nu gândește toată lumea ca voi? Cum e posibil să urăști pe cineva care are un brad în spate într-o fotografie? Să-ți verși toate frustrările vieții tale neîmplinite, în timp ce o autoare creștină pe care o admir spune atât de clar:
,,Ziua nu trebuie ignorată.”
Deoarece ziua de 25 decembrie este sărbătorită pentru a comemora nașterea Domnului Hristos. Copiii au fost învățați prin cuvânt și exemplu că aceasta a fost cu adevărat o zi de veselie și bucurie. Vă va fi foarte dificil să treceți peste ea fără a-i acorda o anumită atenție. Ea poate fi folosită pentru a servi unui scop foarte bun.
“Să avem pom de Crăciun?”
Dumnezeu ar avea plăcere dacă de Crăciun fiecare comunitate ar avea un pom de Crăciun, în care să fie agățate daruri. Ne-au sosit scrisori în care suntem întrebați: E bine să avem pom de Crăciun? Nu va fi aceasta în felul lumii?
Noi răspundem. Puteți să faceți cum face lumea, dacă aveți tragere de inimă să faceți așa sau s-o faceți într-un mod deosebit de lume, dacă este posibil. Nu este păcat a se alege un brad plăcut mirositor, pe care să îl așezăm în comunitățile noastre. Păcatul este legat de motivul care ne determină să facem acel lucru. Felul în care sunt folosite darurile care sunt așezate în pom.
Un pom încărcat cu daruri nu este păcat
Părinții nu trebuie să ia poziție că un brad așezat în biserică pentru bucuria copiilor la școala de Sabat este un păcat. Deoarece aceasta poate fi o mare binecuvântare. Înaintea minților lor trebuie păstrată ideea de dăruire de obiecte pentru binefacere. Obiectivul acestor întruniri nu trebuie să fie numai amuzamentul. Deși s-ar putea să fie unii care să transforme aceste ocazii în momente de neseriozitate și nepăsare, mințile acestora neprimind impresiile divine. Pentru alții aceste ocazii se vor dovedi deosebit de benefice. Eu sunt pe deplin mulțumit că se pot inventa multe substituente nevinovate pentru multe întruniri care au efect demoralizator. Îngrijiți-vă ca în ziua aceasta să existe bucurii nevinovate.
Evenimentul poate fi o ocazie de bucurie nevinovată
”Nu vreți să vă treziți, creștini, frații mei și surorile mele, și să vă încingeți în vederea îndeplinirii în teamă de Domnul, rânduind astfel lucrurile în această privință, încât ocazia să nu fie seacă și neinteresantă, ci plină de bucurie nevinovată, care să poarte pecetea cerului? Știu că aceia care sunt mai săraci vor răspunde acestor sugestii. Cei mai bogați vor arăta de asemenea interes și își vor oferi darurile și donațiile proporțional cu mijloacele pe care Dumnezeu le-a încredințat lor. Fie ca în cărțile din ceruri să se noteze că niciodată nu s-a mai văzut un asemenea Crăciun datorită donațiilor care vor fi făcute pentru susținerea lucrării lui Dumnezeu și clădirea Împărăției Sale’’. Ellen White, ,,Căminul adventist’’, capitolul 77, Crăciunul.
Dacă în această perioadă sunt lucruri care nu contrazic deloc principiile Scripturii. Cum ar fi unirea familiei, mese de părtășie, bucuria copiilor, fericirea, să ne bucurăm împreună și să ne bucurăm cu cei ce se bucură. Nu este păcat, este chiar indicat.
Unii vor să fie mai catolici decât papa și mai adventiști decât Ellen White. E un loc pentru toți în lumea asta, desigur. Dragilor, trăiți-vă viața frumos! Nu vă mai preocupați de pozele altora. Nu mai dați verdicte veșnice că nu sunteți Dumnezeu. Îndemnați la iubire, la pace, la curtoazie și bun simț!
[…] Citeste mai mult […]