miercuri, decembrie 6, 2023
Acasă Editoriale Actualitate Sfaturi utile în caz de cutremur

Sfaturi utile în caz de cutremur

Iată câteva sfaturi utile în caz de cutremur, într-ucât azi noapte cutremurul din Vrancea s-a resimțit destul de puternic chiar și în București. Totuși, Raed Arafat a declarat că nu au existat pagube materiale sau victime și nici nu a fost înregistrat vreun apel la 112. Însă, aplicația RO-Alert nu a emis niciun fel de atenționare.

Ce s-a întâmplat azi noapte?

În ziua de 03.11.2022, 06:50:26 (ora României), s-a produs în ZONA SEISMICĂ VRANCEA, BUZĂU un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.3, la adâncimea de 147.5 km (soluție revizuită).
Intensitate epicentrală: V
Cutremurul s-a produs la 74km E de Brasov, 76km NE de Ploiesti, 116km V de Braila, 118km V de Galati, 119km S de Bacau, 126km N de Bucuresti, 151km NE de Pitesti, 188km E de Sibiu, 190km N de Ruse, 199km SV de Iasi.
Specialiștii de la Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP) spun că România este o ţară cu potenţial seismic ridicat:
„Practic, în orice moment se poate produce un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 în zona seismică Vrancea, la adâncimi între 60 şi 180 km”.

Iată câteva sfaturi utile în caz de cutremur:

În cele mai multe situații, te poți proteja dacă imediat te arunci în genunchi și mâini înainte ca cutremurul să te doboare. Această poziție te protejează de cădere, dar îți permite să te miști în continuare dacă este necesar. Pur și simplu stai în genunchi și în mâini.

Acoperă-ți capul și gâtul (și întregul corp, dacă este posibil) sub o masă sau un birou solid. Se poate întâmpla să nu existe niciun adăpost în apropiere. În acest caz pune-te lângă un perete interior sau lângă mobila joasă care nu va cădea peste tine. Acoperă-ți capul și gâtul cu brațele și mâinile.

NU fugi afară sau în alte încăperi în timpul unui cutremur. Ai mai puține șanse să fii rănit dacă rămâi acolo unde te afli.

Îndepărtează-te de geamuri, obiecte suspendate, biblioteci, vitrine de porțelanuri sau alt mobilier mare care ar putea cădea. 

Fii atent la obiectele care cad, cum ar fi cărămizile de la șeminee și coșuri de fum, corpurile de iluminat, ornamentele de perete, rafturile înalte și dulapurile cu uși care ar putea să se deschidă.

Dacă te afli în bucătărie, oprește rapid aragazul și adăpostește-te la primul semn de zguduire.

NU sta în pragul unei uși. Ești mai în siguranță sub o masă. În casele moderne, ușile nu sunt mai rezistente decât orice altă parte a casei. Ușile nu te protejează de cea mai probabilă sursă de rănire – căderea sau zborul obiectelor. 

 

ULTIMELE ARTICOLE

Detaliul care îți va putea salva căsnicia!

Detaliul care îți va putea salva căsnicia! Îmbrățișarea e o formă amplă de expresie. Un act de comunicare complexă care, în funcție de cultura...

Gestionarea fricii de suferință

Gestionarea fricii de suferință. Într-o lume agitată, în care informațiile circulă rapid și adesea necontrolat, frica de suferință și moarte devine o prezență palpabilă...

Reguli de bune maniere actuale

Reguli de bune maniere actuale. Codul bunelor maniere este un set de reguli sociale care guvernează comportamentul și interacțiunile dintre oameni într-un mod considerat...

Aditivii alimentari și efectele lor

Aditivii alimentari și efectele lor. Aceștia sunt substanțe utilizate pentru a conserva, colora, îmbunătăți gustul sau prelungi durata de valabilitate a alimentelor. Există diverse...