Acasă Articole Social Sfaturi pentr...

Sfaturi pentru stăpânirea anxietății

Sfaturi pentru stăpânirea anxietății. Anxietatea este una din principalele probleme ale societății actuale. Deși normală în anumite cazuri, de prea multe ori această se agravează și poate ajunge chiar la depresie. Experții doc.ro ne ajută să înțelegem mai bine tocmai aceste tulburări de anxietate și să le putem controla eficient.

Pentru persoanele cu o tulburare de anxietate, atacurile de panică nu dispar și se pot agrava în timp. În plus există o serie de tulburări somatice ce însoțesc stările de anxietate, precum creșterea subită a valorilor tensiunii arteriale ce creează în timp probleme cardiace și cresc riscul de accidente vasculare și infarct.

Totodată, anxietatea și atacurile de panică te împiedică să funcționezi la capacitate maximă, având repercusiuni asupra vieții profesionale și în familie.

Ce abordare putem lua?

  • Schimbă-ți atitudinea față de problema care te neliniștește și încearcă să găsești soluții, păstrându-ți detașarea și umorul, identificând părțile bune, în genul credinței populare „totul răul spre bine”.
  • Încearcă să identifici, cu calm, ce anume îți provoacă anxietate și apoi îndepărtează acele gânduri.
  • Respectă-ți limitele și, atunci când este necesar, cere ajutor celor apropiați sau unui psiholog.
  • Respiră adânc și calm. Închide ochii, imaginează-ți că ești pe o plajă și că vezi o mare cu valuri din ce în ce lente.
  • Păstrează-ți gândurile pozitive, ascultă o muzică care te liniștește, pentru a evita gândurile și frământările negative sau autodistructive.

Ce altceva mai poți face?

  • Nu te mai gândi la lucrurile negative întâmplate în trecut, pentru că nu se mai poate face nimic pentru a le schimba. Dacă frământările sunt legate de viitor, te poți raporta la elementele care țin de timpul prezent și asupra cărora poți acționa constructiv.
  • Angajarea în orice activitate prezentă și păstrarea minții concentrate pe acest obiectiv, evită distragerea și situațiile care pot provoca anxietate.
  • Activitatea fizică regulată cu impact redus, cum ar fi mersul pe jos, cu bicicleta sau înot sunt arme eficiente pentru a face față anxietății. Prin urmare, se recomandă ca persoana anxioasă să facă exerciții în fiecare zi, preferabil în aer liber sau la o sală de sport, alături de alți oameni.
  • Ține-ți mintea ocupată cu ceva care este plăcut și util, lecturi, spectacole, filme simpatice, întâlniri cu prietenii.
  • Nu evita întâlnirile și socializarea, pe motivul că te plictisesc sau că asiști la discuții inutile. Aceste întâlniri au rostul lor. Fă un efort și pregătește-te pentru aceste întâlniri, aranjează-te și impune-ți să zâmbești.
  • Încearcă să nu te plângi despre stările pe care le ai în discuțiile de grup. Mai degrabă fă asta în întâlnirile intime cu câte un prieten foarte apropiat. Pentru a te bucura de reala empatie a prietenului apropiat.

1 COMENTARIU

Comments are closed.

ULTIMELE ARTICOLE

Cum scăpăm de poluare?

Cum scăpăm de poluare? Po...

Toate religiile duc la Du...

Toate religiile duc la Du...

Principii adventiste de v...

Principii adventiste de v...

Conferința ”Stop abuzului...

Conferința ”Stop abuzului...