Home Editoriale Educație Sfaturi pentru a-ți atinge obiectivele

Sfaturi pentru a-ți atinge obiectivele

1
Sfaturi pentru a-ți atinge obiectivele
Sfaturi pentru a-ți atinge obiectivele

Cu toții ne confruntăm cu provocări atunci când încercăm să ne atingem obiectivele, fie că e vorba de a renunța la obiceiuri nesănătoase sau de a duce la bun sfârșit un proiect important. Voința pare a fi răspunsul, dar de multe ori ne trădează. Sunt însă și alte elemente care pot juca un rol crucial în reușita noastră.

  1. Mediul este cheia!

Voința nu-i un Supererou. Desigur că e importantă, dar nu e singurul erou în lupta pentru atingerea obiectivelor. Mediul înconjurător are un impact semnificativ asupra succesului nostru. În cazul obezității de exemplu (care devine o provocare din ce în ce mai mare), modificarea mediului are un impact mai puternic decât voința însăși. Strămoșii noștri nu se străduiau să fie „subțirei” pentru că mediul în care-și desfășurau activitatea le asigura aerul curat, mișcarea fizică din belșug și relațiile strânse cu comunitatea. Actualmente, munca se desfășoară în spații închise, mișcarea fizică este o raritate, alimentația este prea ușor accesibilă și rafinată. Și, în cele din urmă, multe persoane își alină singurătatea cu mâncatul compulsiv. Cum ar putea fi altfel decât grasă societatea de azi? Iată de ce mediul are o putere mai mare decât voința în combaterea obezității.
  1. Stresul și spațiile pentru eficiență!

Stresul nu este întotdeauna rău! Eustresul, sau stresul controlat, este cel care ne motivează, ne împinge de la spate (fără însă a ne stoarce de energie), fiind strict necesar pentru productivitate. Așadar, aranjați-vă mediul astfel încât să vă expuneți la eustres pentru a vă îmbunătăți performanța. Activitatea noastră se împarte între muncă și relaxare. Pentru a ne crește productivitatea, ideal este ca spațiul destinat muncii să fie diferit de zonele de relaxare. Muncim doar la birou, nu și acasă. Trecerea între aceste medii poate îmbunătăți semnificativ productivitatea, reducând stresul.
  1. Creativitate prin schimbarea mediului

Schimbarea mediului ne poate stimula creativitatea și inspirația, generând experiențe de vârf. Ieșirea din rutină pentru a reflecta este o modalitate extraordinară de a deschide noi perspective și a ne pregăti pentru experiențe semnificative.
  1. Spunem NU elementelor care ne distrag atenția

Eliminarea elementelor inutile din viața noastră poate face minuni. Fără distrageri, ne putem concentra mai bine asupra obiectivelor noastre. De asemenea, multitudinea de opțiuni poate fi copleșitoare. Reducerea numărului de decizii inutile ne poate facilita viața, concentrându-ne pe ceea ce contează.
  1. Planificare și presiune socială

Utilizarea intențiilor de implementare pentru planificarea succesului este o strategie foarte eficientă. Identificăm posibilele capcane și ne gândim la cum le vom evita. De exemplu dacă dorim să slăbim, nu mai cumpărăm dulciuri. Nefiind în casă, nu le putem consuma. Putem de asemenea să punem pe noi înșine o presiune pozitivă prin împărtășirea obiectivelor noastre altora. Teamă de a-i dezamăgi ne poate stimula în atingerea obiectivelor propuse.
  1. Constrângeri autoimpuse pentru reușită

Depășirea obstacolelor poate fi realizată prin folosirea constrângerilor autoimpuse. Adică gândim și stabilim modalități de a ne forța să facem pași decisivi către atingerea obiectivului dorit. De exemplu dacă am decis că vom petrece timpul cu familia după serviciu, lăsăm telefonul de serviciu la birou ca să nu fim tentați a răspunde.

Concluzie:

Atunci când voința nu pare suficientă, modificarea mediului și adaptarea abordării devin esențiale pentru succes. Construirea unui mediu prietenos, eliminarea distragerilor și folosirea constrângerilor pot fi cheia pentru a atinge obiectivele fără a vă epuiza mental. Cu o abordare mai inteligentă și cu un mediu adaptat, oricine poate să-și îndeplinească visele și să-și atingă potențialul maxim.