Sfaturi de prevenire în cazul cistitei. O infecție de tract urinar, cunoscută sub denumirea de cistită, apare din două motive: fie prin contactarea unei bacterii care pătrunde prin uretră, fie atunci când bacteriile din vezica urinară se multiplică și depășesc limitele normale, informează doc.ro.
Simptomele infecției de tract urinar sunt următoarele:
Nevoia de urinare persistentă
Dureri și usturimi la urinare
Amețeli
Greață
Vărsături
Durere de mijloc
Durere abdominală
Frisoane și febră
Epuizare
Cum prevenim acest tip de infecție?
Atunci când te speli în zona intimă, folosește întotdeauna mișcări care pornesc din față, către spate, niciodată invers, pentru ca bacteriile din zona rectală să nu pătrundă spre uretră.
Evită băile lungi zilnic sau de mai multe opri pe săptămână și fă, mai degrabă, un duș scurt. Apa din cadă este rapid contaminată de flora bacteriană de la nivelul pielii, iar bacteriile acestea pot pătrunde în vezica urinară, deci e bine să faci cât mai rar băi lungi.
În perioada ciclului menstrual, schimbă de câteva ori pe zi absorbantele (o dată la câteva ore, ținând cont și de fluxul tău menstrual). Nu le păstra un timp îndelungat pentru a limita multiplicarea bacteriilor, menținând un mediu uscat.
Folosește absorbantele ca atare și nu adauga vată peste acestea, pentru ca lichidul să poată fi absorbit în totalitate. În plus, vata menține umezeala, iar bacteriile în contact cu orificiul extern al uretrei pot genera iritarea mucoasei sensibile din acea zonă.
Evită să lași prea mult timp între urinări. Nu amâna niciodată mersul la toaletă. Cu cât mergi mai des la toaletă, cu atât mai mult scazi șansele bacteriilor din vezică să se multiplice.