joi, iulie 18, 2024
Acasă Editoriale Actualitate Sensul vieții, o necunoscută?!

Sensul vieții, o necunoscută?!

Sensul vieții pare o necunoscută pentru mai mulți sau mai puțini oameni. Uneori, chiar pentru noi, mai ales când trecem prin diferite… încercări ale vieții. Care este sensul vieții? Chiar are vreun sens? Întrebărilor de acest gen le căutăm răspunsuri în acele momente.

Sensul vieții într-o viață banală

În zilele noastre nu mai este suficient sã-ți duci traiul tihnit, mâncându-ți pâinea câștigată cu trudă, dar corect, oferindu-le odraslelor șansa de a „alege” un job sigur și de a face și ei aceleași lucruri de rutină… Ne trezim numai pentru a face același traseu zilnic, de care, între noi fie vorba, ni s-a acrit, pentru a îndeplini aceleași sarcini banale și nesatisfăcătoare, pentru a ne întoarce pe același traseu și pentru a face față aceleași rutine care mănâncă și ultimul dram de creativitate, de spontaneitate, de viață până la urmă, din sufletele noastre obosite de prea mult… normal.

Pe cât de adevărat este că avem nevoie de certitudine, de banal, dar sigur, pentru a nu ne teme de ziua de mâine și pentru a putea da randament în activitățile noastre, tot atât de adevărat este că avem nevoie și de neprevăzut, de nesiguranță, pentru a ne trezi instinctul de cuceritori și pentru a îmbrățișa noi provocări menite a ne crește încrederea în propriile capacități și a ne oferi semnificație.

Și totuși, înclin să cred că nevoia de semnificație a existat dintotdeauna, doar că a fost, ușor ușor, trecută într-un con de umbră, în speranța că-i va veni odată rândul…

În căutarea sensului vieții

Mă aflam la bancă pentru un banal extras de cont. Doamna care mă servea m-a întrebat dacă rezolvasem o problemă care necesitase o reclamație către bancă, cu câteva luni înainte. I-am răspuns, ușor uimită de faptul că-și amintea pățania mea, că da, se rezolvase. Dacă nu s-ar fi rezolvat, sigur aș fi știut – prin lipsa banilor… Am concluzionat (de comun acord) că, uneori, prea dăm multă importanță unor lucruri fără prea mare valoare și acesta poate fi un motiv întemeiat pentru incapacitatea noastră de a vedea soluțiile. Apoi mi-a spus, pe scurt, că de curând a avut un deces în familie care a ajutat-o să înteleagă faptul că nu prea contează multe lucruri când te gândești că acolo ajung toți – la groapă.

sensul vieții

Mi s-a părut pesimistă perspectiva și am replicat că, deși toți ajungem la același final, avem libertatea, până acolo, să lăsăm ceva în urma noastră. O, nu-mi vine a crede ce discuție profundă s-a înfiripat între câteva clickuri ale computerului… Și ea și-ar fi dorit să lase ceva în urmă (obosită probabil de toate activitățile aparent neaducătoare de semnificație), dar nu știa ce să facă.

Mi-am amintit de Matsushita, cel mai bun antreprenor al secolului al XX-lea, cel care a schimbat radical mediul de afaceri, mediul politic și educația japoneză. Totul în numele binelui celor din jur. Avea un scop și cunoștea și mijlocul prin care-l putea atinge.

Sensul vieții în cinci pași

Și problema care s-a ridicat, instant, a fost: bine-bine, vrei să faci lumea mai bună, DAR nu știi de unde să începi. Ce faci pentru a aduce valoare acolo unde te afli, dacă nu ai un plan concret? Răspunsul meu la frustrarea acestei tinere bine intenționate a fost unul tot instant, izvorât cred din toate perioadele negre ale vieții mele. Când nu știi ce să faci, îți faci pur și simplu datoria. Și drumul se deschide, ușor, ușor, înaintea ta, la timpul potrivit.

Probabil, mulți dorim ceva mai mult decât supraviețuire. Dorim ca viața noastră să facă o diferență acolo unde suntem. Altfel de ce am mai consuma oxigenul, nu? Și totuși ne lovim de sâcâietoarele întrebari: Ce? Când? Unde? Cum? Și… nu avem răspunsuri. Ce facem?

E simplu, doar cinci pași:

  1. păstrează-ți inima curată!
  2. trăiește fiecare zi responsabil, atât de responsabil că dacă ar fi ultima, să n-o regreți
  3. fă-ți datoria azi cu bucurie – nimeni nu-ți cere sa rezolvi totul azi. E suficient un pas în direcția potrivită.
  4. păstrează permanent în suflet un colțisor pentru surpriza care e gata să apară! Niciodată nu știi când se deschide o noua ușă spre împlinirea acelui vis pe care poate nici nu ai îndrăznit încă să-l visezi dar este acolo, gata să-ți încununeze viața cu sens.
  5. chiar dacă nu-ți este dat să vezi, să înțelegi tot binele pe care-l lași în urmă, inima ta curata îți validează sensul vieții.

Și… e suficient!

Articol realizat de Narcisa Ispas

ULTIMELE ARTICOLE

17 iulie – Ziua Internațională a Justiției

Ziua Internațională a Justiției, celebrată pe 17 iulie, este o ocazie importantă pentru a recunoaște și promova principiile de justiție, echitate și drepturile omului...

Importanța educației emoționale în școli

Educația emoțională, adesea denumită și inteligență emoțională, se referă la capacitatea de a recunoaște, înțelege și gestiona propriile emoții și de a recunoaște și...

Nu e niciodată prea târziu să înveți ceva nou

Învățarea este un proces continuu care nu ar trebui să se oprească niciodată, indiferent de vârstă. Fie că e vorba de dezvoltarea unor noi...

Medicii neonatologi și importanța lor crucială în viața noastră

Medicii neonatologi joacă un rol esențial în îngrijirea celor mai vulnerabili pacienți: nou-născuții, în special cei prematuri sau cu probleme medicale complexe. Expertiza lor...